Buldak saus

Onze dochter is dol op buldak ramen: instant noedels met saus waar je zelf alleen kokend water aan hoeft toe te voegen. Het geheim van de buldak ramen zit hem in het kleine zakje saus dat erbij zit. Je hoeft maar een paar druppels saus uit het zakje te gebruiken want hij is superheet en een regelrechte smaakbom. De resterende saus in het zakje werd vervolgens in de koelkast bewaard want: “Die smaakt overal lekker op”, aldus Ella. Later ontdekten we dat die hete saus ook los in flesjes wordt verkocht en die staat inmiddels ook bij ons in de koelkast. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken maar de hitte hebben ze allemaal gemeen.

Wat is buldak

Nu zou ik Annemiek niet zijn als ik niet wilde weten hoe ik die saus zelf kan maken en dus ging ik op speurtocht. Ik ontdekte dat buldak Koreaans is en geen saus maar een kipgerecht met saus is. Buldak betekent letterlijk vertaald “vuurkip”. Het gerecht bestaat uit gemarineerde kip die wordt geroosterd op open vuur en vervolgens in een vurige saus wordt gelegd, gemaakt van onder andere gefermenteerde peperpasta en pepervlokken. Ingrediënten die je niet zo snel in de supermarkt tegenkomt maar wel makkelijk kunt vinden in de toko.

Buldak saus

Ingrediënten voor buldak saus

Cheese buldak

Vaak wordt de kip in de saus afgedekt met mozzarella en nog even gegratineerd in de oven. De romige kaas blust de hitte van de saus een beetje. Met kaas erover noem je het cheese buldak. Wij zijn verkocht en maken het regelmatig. We eten er dan noedels bij en gegrilde of gestoomde broccoli.

Buldak saus

Koreaanse cheese buldak

Buldak saus

Het buldak kipgerecht met mozzarella heb ik inmiddels al meerdere keren gemaakt om te perfectioneren en wil ik delen in ons nieuwe kookboek ‘Wereldgerechten’ dat dit najaar uitkomt. Maar ik wilde de buldak saus ook apart maken om in de koelkast te bewaren. Je kunt hem zowel koud als warm gebruiken. Op het flesje buldak saus uit de winkel staat dat hij lekker smaakt op burgers, burrito’s, kip, dumplings, friet, hotdogs, nacho’s, noedels, pasta, pizza, rijst en nog veel meer. Het klopt, ook wij gebruiken hem inmiddels overal op. Het is verslavend lekker.

Buldak saus

Het flesje kant-en-klare buldak saus uit de winkel met carbonara smaak, de favoriet van dochterlief.

Mijn variant

Ik heb geprobeerd de smaak van de buldak saus uit het flesje zoveel mogelijk te benaderen en na meerdere pogingen is dat aardig gelukt. Mijn variant is iets minder heet maar eerder aangenaam pittig.

Hoe te gebruiken

Als je deze buldak saus voor het buldak gerecht wilt gebruiken dan kun je een deel van de saus als marinade voor kippendijen gebruiken. Laat de saus dan wel eerst afkoelen. De gemarineerde kippendijen kun je grillen op de barbecue, bakken in de oven of airfryer, of in een koekenpan. Vervolgens leg je ze terug in de resterende buldak saus en top je het geheel af met mozzarella om even te gratineren in de oven. Lekker om te serveren met noedels of rijst.

Als je de saus los in de koelkast wilt bewaren als smaakmaker, laat hem dan eerst helemaal afkoelen. Bewaar hem vervolgens in een potje of fles met goed afsluitbare deksel in de koelkast. Je kunt hem dan ongeveer een week bewaren.

Basisrecepten, Hartige keuken, Sauzen en dips, Wereldgerechten, Aziatische recepten, Kiprecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(1 stemmen)
Eén reactie

Deel je liefde

  1. Rob

    Klinkt goed dit recept.
    Gojuchang, doenjang en gojucharu heb ik standaard in huis.
    Wat bedoel je met bruine suiker? Bruine basterdsuiker?

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde