Kippastei

Kippastei

Op zoek naar een smakelijk, feestelijk én makkelijk te maken hoofdgerecht om tijdens de kerst te serveren? Zoek niet verder! Deze kippastei kun je al een dag — of zelfs twee of drie dagen — van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot gebruik. Op het laatste moment hoef je alleen de bakjes af te dekken met bladerdeeg en af te bakken in de oven. Makkelijker kun je het jezelf deze kerst niet maken! Lekkerder trouwens ook niet. 😉

Geniet je graag van een bijpassende wijn? Wijngek Martin geeft onderaan advies!

Hoofdgerecht voor 4 personen — 30 minuten + 30 minuten in de oven

Ingredienten

  • 6 plakjes bladerdeeg*
  • Vloeibare bakboter of olie om in te bakken + 35 g boter
  • 2 kipfilets ca. 500 g, in blokjes gesneden
  • 1 bakje champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 2 preien, gewassen en in ringen gesneden
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 35 g bloem
  • 350 ml kippenbouillon
  • 2 el crème fraîche
  • 2 tl mosterd
  • 1 takje tijm, alleen de blaadjes
  • 1 ei, losgeklopt

*Of gebruik een rol vers bladerdeeg als je de pastei in een grote ovenschaal maakt.

Verder nodig
4 kleine ovenschaaltjes, kerstkoekjesuitstekers

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de ovenschaaltjes in met boter of olie. Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de omschrijving op de verpakking.

Verhit een koekenpan met wat vloeibare bakboter of olie en bak de kipfilet kort op hoog vuur goudbruin, maar niet gaar. Schep op een bord en zet opzij. Bak in het braadvet van de kip op hoog vuur de champignons goudbruin. Schep uit de pan bij de kip en zet opzij.

Bak in dezelfde pan de spekjes op laag vuur, totdat ze beginnen te kleuren. Voeg de boter, prei, knoflook en tijm toe en bak op laag vuur circa 15 minuten, totdat de prei zacht is en de spekjes beginnen te kleuren. Bestrooi met de bloem en bak al roerend circa 1 minuut mee om de bloem te garen. Zet het vuur iets hoger en voeg beetje bij beetje en al roerend de bouillon toe en kook zachtjes verder totdat je een gladde, dikke saus hebt. Breng de saus op smaak met de crème fraîche en mosterd. Zet het vuur uit en roer de kip, de vrijgekomen vleessappen en champignons door de saus.

Verdeel het kipmengsel over de ovenschaaltjes. Dek de ovenschaaltjes af met een plakje bladerdeeg, eventueel iets groter uitgerold, zodat het past. Snijd de overtollige deegranden weg. Plak de randen goed vast. Steek uit het overige bladerdeeg vormpjes met de uitstekers en leg deze op de bladerdeegdakjes. Bestrijk het bladerdeeg met ei en prik een klein luchtgaatje in het midden.

Bak de pasteitjes circa 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is. Serveer met een groene salade.

Wijnkeuze Martin Kuhlman
Annemiek kon mij niet meer verwennen als met deze kippastei. Smullen vind ik het en hier is het oh zo gemakkelijk om hier een wijn bij te kiezen.
De belangrijkste wijnlanden in de wereld zijn nog steeds Italië en Frankrijk en wederom kan ik weer niet om een van die landen heen. Ditmaal is het Italië geworden. Italië, het land waar alles mag en kan. Italië, het land van de duizenden druivenrassen en het land van de duizenden smaken. Frisse wijnen uit het noorden van Italië tot de dikke wijnen uit Apulië of Sicilië.
Dit keer kies ik voor een wijn die precies in het midden past, de Trebbiano. Ik kies voor een Trebbiano uit Abruzzo. Een druivenras en streek uit het midden van Italië. Wijnen van de Trebbiano vallen zelden tegen. Zongerijpt, weinig zuur en lekker mollig. Ik kies voor een Trebbiano die iets houtrijping heeft gekregen, dus een ietsje oudere wijn, bijvoorbeeld uit 2010 of misschien nog wel ouder. Zelf heb ik een Trebbiano uit 2008 op het programma staan bij deze kippastij. De lekkere mollige tonen die bij iedereen wel goed vallen.
Ik wens je alvast fijne kerstdagen, bij deze WijnGek gaat het wel lukken met deze mooie wijn.

 Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Kippastei-7475

Eet smakelijk!

Comments

  1. Hoi Annemiek,

    Ben ik weer met mijn vele vragen!
    Zou je ook iets van krieltjes kunnen toevoegen om er echt een maaltijd van te maken?
    Zo ja, wanneer?

    • Hoi Grietje,

      De kipragout is behoorlijk machtig, net als het bladerdeeg. Vergis je daar niet in. 😉 Wil je toch krieltjes toevoegen dan zou ik ze ernaast serveren en niet erin.

  2. Jan Spies says:

    Kippastei,smaakt naar meer.

Speak Your Mind

*