Aardbeien kwarktaart met koekjesbodem

Hoewel er al meerdere recepten op KL staan voor aardbeienkwarktaart is er al ruimte voor meer. Dit keer maak ik een heerlijke aardbeien kwarktaart met koekbodem! Voor het beste resultaat laat je de kwarktaart een nacht opstijven in de koelkast, dus denk eraan dat je hem al een dag voor serveren maakt.

Menu, Seizoen, Thema recepten, Wereldgerecht, Gebak, Hollandse recepten, Moederdag, Valentijnsrecepten, Zomerrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 10 gelatineblaadjes
  • 200 g Maria biscuits
  • 165 g ongezouten roomboter *Zie tip + extra om bakvorm in te vetten
  • 400 g aardbeien, schoongemaakt en kroontjes eraf
  • 500 g volle kwark
  • 180 g witte basterdsuiker
  • 1 el citroensap
  • Rode levensmiddelenkleurstof (optioneel om de kwarktaart een diepere kleur te geven)
  • 250 ml slagroom

Verder nodig

  • Ronde springvorm van 24 cm
  • Vel bakpapier
  • Keukenmachine met hakmes
  • Elektrische mixer met gardes
  • Spatel

*De hoeveelheid boter is afhankelijk van het soort koekjes/biscuits dat je gebruikt. Ik gebruikte in dit recept Maria biscuits en die hebben veel boter nodig. Gebruik je andere koekjes (bijv. Bastogne die wat vettiger zijn) dan kun je wellicht minder boter toevoegen. Om de juiste hoeveelheid boter te bepalen is het handig om eerst de koekjes te vermalen en dan langzaam de gesmolten roomboter toe te voegen tot het koekkruim de juiste structuur heeft.

Bereiding

Week de gelatineblaadjes in een ruime kom met koud water. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem en rand met bakpapier.

Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de roomboter in een pannetje op het vuur of afgedekt in de magnetron. Roer de boter door het koekkruim en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de bolle achterkant van een lepel. Zet zolang in de koelkast om op te stijven.

Pureer de aardbeien (houd circa 5 aardbeien achter) in de keukenmachine tot een gladde moes. Verwarm een paar eetlepels van de aardbeienmoes in een pannetje op laag vuur, alleen verwarmen en niet laten koken. Zet het vuur uit. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de warme aardbeienmoes tot ze zijn opgelost.

Roer de kwark, overige aardbeienmoes, basterdsuiker en citroensap in een kom door elkaar. Indien je rode kleurstof gebruikt kun je dit nu toevoegen (ca. 1 à 2 druppels is voldoende) en door de kwark roeren. Voeg tot slot het gelatinemengsel toe en roer glad.

Klop de slagroom stijf en spatel in drie porties luchtig door het kwarkmengsel. Snijd de overige aardbeien in stukjes en spatel door de aardbeienkwark. Verdeel het kwarkmengsel over de bodem van de springvorm en strijk de bovenkant glad. Zet minimaal 6 uur, maar nog liever een hele nacht in de koelkast om op te stijven.

Indien gewenst kun je de kwarktaart voor serveren nog garneren met slagroomrozetjes (250 ml slagroom stijfkloppen met 1 zakje klopvast en 2 zakjes vanillesuiker) en verse aardbeien.

Aardbeien kwarktaart met koekjesbodem

Aardbeien kwarktaart met koekjesbodem

Aardbeien kwarktaart met koekjesbodem

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Elisa

    Deze gisteren gemaakt. De kwark is heerlijk. Ik heb wat minder suiker gebruikt en dat kan prima, is zoet genoeg. Als bodem had ik digestive biscuits, maar dat wordt wat slof. Volgende keer maria biscuits 😉

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin