Ingrediënten

 • 250 g aardbeien + 5 extra aardbeien van ongeveer dezelfde grootte voor garnering*
 • 1 sinaasappel
 • 1 pak lange vingers
 • 12 blaadjes gelatine
 • 200 g witte basterdsuiker
 • 250 ml slagroom, minimaal 35% vetgehalte
 • 500 g magere kwark
 • 1 ei, alleen het eiwit

* Liever een kwarktaart zonder aardbeien? Laat de aardbeien achterwege en gebruik maar 8 blaadjes gelatine

Verder nodig
Ronde springvorm van 23 cm, elektrische handmixer, keukenmachine met sikkelmes, spatel

Wat de kwarktaart van mijn schoonmoeder zo bijzonder maakt is de bodem van lange vingers en de lichte, luchtige kwarkmousse. De kwarktaart stijft op in de koelkast en door de supersnelle bodem van lange vingers is hij gemaakt in een handomdraai. Maak hem wel een dag van tevoren, want hij moet een hele nacht opstijven in de koelkast.

Omdat Hollandse aardbeien nu volop verkrijgbaar zijn — en ik er geen genoeg van kan krijgen — toverde ik het recept van schoonmoeders om tot een aardbeienkwarktaart. Een match made in heaven! Proef zelf maar…

Aardbeien kwarktaart met lange vingers

Gebak voor 8 personen

Bereiding
Week de blaadjes gelatine circa 10 minuten in een kom met koud water. Pers de sinaasappel uit en verwarm het sap — niet laten koken, alleen verwarmen. Los de gelatine op in de warme sinaasappelsap. Zet opzij.

Vet de springvorm in met wat olie of boter en bedek de bodem met lange vingers — leg ze niet te strak tegen elkaar aan, anders kunnen ze later naar boven komen drijven. Was de aardbeien met de kroontjes en laat uitlekken. Verwijder de kroontjes en pureer 250 gram aardbeien in de keukenmachine tot een gladde puree.

Klop de eiwit stijf. Klop in een andere kom de slagroom lobbig, dus net niet helemaal stijf. Klop in een andere kom de kwark, suiker, aardbeienpuree en sinaasappelsap door elkaar. Spatel de slagroom en het eiwit luchtig door de massa. Schenk het kwarkmengsel voorzichtig over de lange vingers.

Laat een nacht opstijven in de koelkast.

Garneer vlak voor serveren met de overige vijf, gehalveerde aardbeien en eventueel een blaadje munt.

Aardbeien kwarktaart met lange vingers

Enjoy!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
19 reacties

Verdeel je liefde

 1. anto

  Je moet het kwark-slagroomm mengsel even in de koelkast zetten , zodat het wat opstijft en dan pas op de lange vingers doen.
  Het mengsel is dan wat dikker en bij mij komt er dan nooit een lange vinger boven drijven en de lange vingers blijven wat langer knapperig..
  Ik gebruik echter nooit eiwit ( rauw ei) in mijn kwarktaart en heb het ook nog nooit gemist.

 2. lenie helmer

  Jammer, bij het storten in de bakvorm kwamen alle lange vingers boven drijven. Wat heb ik over het hoofd gezien?

 3. Lizette

  Kan ik ook Grielse yoghurt gebruiken ipv kwark?

 4. Anne

  Ik zou graag willen weten of je de gesuikerde kant ( van de langvingers) naar beneden legt of niet, heb hem al eens gemaakt en er toen niet op gelet, is dit erg belangrijk?

  1. Hoi Anne, ik doe zelf de gesuikerde kant altijd naar beneden. 🙂

 5. Ies

  Kan deze kwarktaart ook ingevroren worden?

  1. Ja hoor, dat kan. Wel invriezen zonder garnering en in een luchtdichte diepvrieszak. Vervolgens een dag rustig in de koelkast laten ontdooien.

 6. desiree

  het is lekker

 7. Mirte

  Net gemaakt voor morgen en dan is het Moederdag. Ik ben benieuwd hoe de familie hem gaat vinden, mij lijkt hij nu al lekker 😉

  1. Superleuk Mirte! Ben heel benieuwd of hij in de smaak valt. 🙂

   1. Mirte

    Ze vonden hem lekker, maar de volgende keer zou ik er ook stukjes aardbei doorheen doen. Ik moest nu zeggen dat er wel 250 gram gepureerde aardbeien inzaten en dat het niet uit een pakje kwam. De lange vingers als bodem vind ik een grote vondst en ga ik vaker ook met andere taarten doen.

    1. Hoi Mirte, stukjes aardbei erdoor is een goed idee! De lange vingers vind ik ook erg geslaagd. Die maken de taart niet zo zwaar en nemen ook vocht op waardoor de taart niet zo klef wordt.

 8. Syl

  Mijn lange vingers drijven ook??? Vertel…..wat doen we fout??

  1. O jee, wat een narigheid! Het is belangrijk om de lange vingers niet te strak tegen elkaar te leggen in de bakvorm en om het kwarkmengsel langzaam op de lange vingers te schenken. Dan blijven ze als het goed is, net zoals bij mij, netjes liggen. 🙂 Ik zal de tip van het niet te strak tegen elkaar aan leggen nog even in de tekst erbij zetten.

 9. Yvonne

  Hmmm, de taart zal vast heel lekker zijn alleen…. mijn zorgvuldig op de bodem gelegde lange vingers zijn gaan drijven. Wat heb ik verkeerd gedaan?

  1. Linda

   De schaal uitlikken was al heerlijk ?.
   Ik maak wel meer taarten met lange vingers bodem, dan doop ik ze in een beetje sinaasappelsap en heb eigenlijk nog nooit gehad dat de bodem ging drijven. Had dat nu dus niet gedaan en daar kwam mijn bodem, ga het de volgende keer toch proberen om ze van te voren door de sinaasappelsap te wentelen….

   1. Hoi Linda, als je het kwarkmengsel langzaam over de lange vingers (die je niet te strak naast elkaar moet leggen) schenkt en de springvorm niet teveel heen en weer schudt, dan blijven ze netjes op hun plaats liggen. Het wentelen van lange vingers door sinaasappelsap maakt de lange vingers wat zwaarder en kan dus inderdaad helpen, maar is niet per se nodig.

 10. Elisa

  Dit klinkt hemels! Snel proberen, kwarktaart is immers gezond toch (A)

  1. Haha, zo is dat Elisa! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com