Ingrediënten

  • 250 g aardbeien + 5 extra aardbeien van ongeveer dezelfde grootte voor garnering*
  • 1 sinaasappel
  • 1 pak lange vingers
  • 12 blaadjes gelatine
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 250 ml slagroom, minimaal 35% vetgehalte
  • 500 g magere kwark
  • 1 ei, alleen het eiwit

* Liever een kwarktaart zonder aardbeien? Laat de aardbeien achterwege en gebruik maar 8 blaadjes gelatine

Verder nodig
Ronde springvorm van 23 cm, elektrische handmixer, keukenmachine met sikkelmes, spatel

Wat de kwarktaart van mijn schoonmoeder zo bijzonder maakt is de bodem van lange vingers en de lichte, luchtige kwarkmousse. De kwarktaart stijft op in de koelkast en door de supersnelle bodem van lange vingers is hij gemaakt in een handomdraai. Maak hem wel een dag van tevoren, want hij moet een hele nacht opstijven in de koelkast.

Omdat Hollandse aardbeien nu volop verkrijgbaar zijn — en ik er geen genoeg van kan krijgen — toverde ik het recept van schoonmoeders om tot een aardbeienkwarktaart. Een match made in heaven! Proef zelf maar…

Aardbeien kwarktaart met lange vingers

Gebak voor 8 personen

Bereiding
Week de blaadjes gelatine circa 10 minuten in een kom met koud water.

Vet de springvorm in met wat olie of boter en bedek de bodem met lange vingers — leg ze niet te strak tegen elkaar aan, anders kunnen ze later naar boven komen drijven. Was de aardbeien met de kroontjes en laat uitlekken. Verwijder de kroontjes en pureer 250 gram aardbeien in de keukenmachine tot een gladde puree.

Klop de eiwit stijf. Klop in een andere kom de slagroom lobbig, dus net niet helemaal stijf. Pers de sinaasappel uit en verwarm het sap — niet laten koken, alleen verwarmen. Los de gelatine op in de warme sinaasappelsap.

Klop in een kom de kwark, suiker, aardbeienpuree en sinaasappelsap door elkaar. Spatel de slagroom en het eiwit luchtig door de massa. Schenk het kwarkmengsel voorzichtig over de lange vingers. Laat een nacht opstijven in de koelkast.

Garneer vlak voor serveren met de overige vijf, gehalveerde aardbeien en eventueel een blaadje munt.

Aardbeien kwarktaart met lange vingers

Enjoy!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
24 reacties

Verdeel je liefde

  1. Elly

    Ik heb deze taart net voor de tweede keer gemaakt. Dus even afwachten hoe hij is geworden nadat hij is opgestijfd.
    Wel deze keer enkele gelatineklontertjes in het beslag aangetroffen. Zou dat misschien kunnen komen omdat ik nog eens in het sinaasappelsap/gelatinemengsel heb geroerd nadat het was afgekoeld???

    De eerste keer heb ik een lactosevrije versie gemaakt met frambozen en citroensap (ipv sinaasappelsap). Ipv kwark heb ik Alpro Go On Nature gebruikt en omdat ik geen lactosevrije slagroom om zelf te kloppen kon vinden, heb ik een bus lactosevrije slagroom van MinusL onder het mengsel gespoten.
    Wel heb ik slecht 125 gram suiker gebruikt.
    Ondanks mijn geëxperimenteer was de taart prima gelukt.

    1. Elly

      Deze keer helaas mislukt.
      Zag er van buiten mooi uit, maar zat vol met gelatineklontertjes.
      Wat kan hiervan de reden zijn?

      1. Hoi Elly, ik heb de volgorde in dit recept iets aangepast. Als het gelatine/sinaasappelmengsel teveel is afgekoelt als je hem mengt met de overige ingrediënten dan gaat hij heel snel stollen en kun je klontjes krijgen. Beter is dus om het gelatinemengsel te mengen met de overige ingredienten als het nog iets warm is. Als je het gelatinemengsel eenmaal mengt met andere ingrediënten is het zaak direct goed te roeren en niet te lang te wachten. Zorg dus dat de slagroom en de stijfgeklopte eiwitten klaarstaan zodat je in een moeite alles door elkaar kunt roeren.

  2. Naomi Doeze Jager

    Na twee mislukte pogingen waarbij de gelatine klonterde is de taart nu voor mijn verjaardag helemaal goed gelukt🎉! Hij viel
    erg in de smaak😋 Haal veel inspiratie van je site, top!

    1. Yeah! Leuk om te horen Naomi! 🙂

  3. anto

    Je moet het kwark-slagroomm mengsel even in de koelkast zetten , zodat het wat opstijft en dan pas op de lange vingers doen.
    Het mengsel is dan wat dikker en bij mij komt er dan nooit een lange vinger boven drijven en de lange vingers blijven wat langer knapperig..
    Ik gebruik echter nooit eiwit ( rauw ei) in mijn kwarktaart en heb het ook nog nooit gemist.

  4. lenie helmer

    Jammer, bij het storten in de bakvorm kwamen alle lange vingers boven drijven. Wat heb ik over het hoofd gezien?

  5. Lizette

    Kan ik ook Grielse yoghurt gebruiken ipv kwark?

  6. Anne

    Ik zou graag willen weten of je de gesuikerde kant ( van de langvingers) naar beneden legt of niet, heb hem al eens gemaakt en er toen niet op gelet, is dit erg belangrijk?

    1. Hoi Anne, ik doe zelf de gesuikerde kant altijd naar beneden. 🙂

  7. Ies

    Kan deze kwarktaart ook ingevroren worden?

    1. Ja hoor, dat kan. Wel invriezen zonder garnering en in een luchtdichte diepvrieszak. Vervolgens een dag rustig in de koelkast laten ontdooien.

  8. desiree

    het is lekker

  9. Mirte

    Net gemaakt voor morgen en dan is het Moederdag. Ik ben benieuwd hoe de familie hem gaat vinden, mij lijkt hij nu al lekker 😉

    1. Superleuk Mirte! Ben heel benieuwd of hij in de smaak valt. 🙂

      1. Mirte

        Ze vonden hem lekker, maar de volgende keer zou ik er ook stukjes aardbei doorheen doen. Ik moest nu zeggen dat er wel 250 gram gepureerde aardbeien inzaten en dat het niet uit een pakje kwam. De lange vingers als bodem vind ik een grote vondst en ga ik vaker ook met andere taarten doen.

        1. Hoi Mirte, stukjes aardbei erdoor is een goed idee! De lange vingers vind ik ook erg geslaagd. Die maken de taart niet zo zwaar en nemen ook vocht op waardoor de taart niet zo klef wordt.

  10. Syl

    Mijn lange vingers drijven ook??? Vertel…..wat doen we fout??

    1. O jee, wat een narigheid! Het is belangrijk om de lange vingers niet te strak tegen elkaar te leggen in de bakvorm en om het kwarkmengsel langzaam op de lange vingers te schenken. Dan blijven ze als het goed is, net zoals bij mij, netjes liggen. 🙂 Ik zal de tip van het niet te strak tegen elkaar aan leggen nog even in de tekst erbij zetten.

  11. Yvonne

    Hmmm, de taart zal vast heel lekker zijn alleen…. mijn zorgvuldig op de bodem gelegde lange vingers zijn gaan drijven. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Linda

      De schaal uitlikken was al heerlijk ?.
      Ik maak wel meer taarten met lange vingers bodem, dan doop ik ze in een beetje sinaasappelsap en heb eigenlijk nog nooit gehad dat de bodem ging drijven. Had dat nu dus niet gedaan en daar kwam mijn bodem, ga het de volgende keer toch proberen om ze van te voren door de sinaasappelsap te wentelen….

      1. Hoi Linda, als je het kwarkmengsel langzaam over de lange vingers (die je niet te strak naast elkaar moet leggen) schenkt en de springvorm niet teveel heen en weer schudt, dan blijven ze netjes op hun plaats liggen. Het wentelen van lange vingers door sinaasappelsap maakt de lange vingers wat zwaarder en kan dus inderdaad helpen, maar is niet per se nodig.

  12. Elisa

    Dit klinkt hemels! Snel proberen, kwarktaart is immers gezond toch (A)

    1. Haha, zo is dat Elisa! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com