Biryani met kip

Biryani is een heerlijk gekruid vlees- en rijstgerecht uit de Indiase keuken. Het is een heerlijk eenpansgerecht om te serveren voor het hele gezin! Er zijn veel varianten van het gerecht, de een wat uitgebreider dan de ander. Hoewel onderstaande ingrediëntenlijst lang lijkt, is deze variant met kipdijfilet heel eenvoudig om te maken. Om het smulfeest compleet te maken kun je de biryani serveren met raita (yoghurtsaus met komkommer en munt), hardgekookte eieren, chutney en uiensalade.

PS Dit lijkt me trouwens ook een ideaal gerecht om te maken in de slowcooker. Dat ga ik de volgende keer eens proberen. Het resultaat zal ik met je delen. Wordt vervolgd…

Menu, Kiprecepten, Eenpansgerechten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

Gemarineerde kip (marineer bij voorkeur een dag van tevoren)

  • 600 g kipdijfilet, schoongemaakt en in middelgrote stukken gesneden
  • 4 flinke el Griekse yoghurt
  • 2 el citroensap
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl chilipoeder

Biryani

  • 250 g basmatirijst (Gekookt en afgekoeld. Tip: doe dit al een dag van tevoren!)
  • 2 grote uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 3 knoflooktenen, uitgeperst
  • 4 tomaten, in stukken gesneden
  • 1 rode chilipeper, zaadlijst verwijderd en fijngehakt (proef voordat je hem toevoegt hoe heet hij is en bepaal dan zelf hoeveel je toevoegt)
  • 2 el tomatenpuree
  • 5 el melk, verwarmd
  • Plukje saffraandraadjes (stuk of 8 draadjes)
  • 2 tl garam masala
  • Paar takjes koriander, fijngehakt
  • Paar takjes munt, fijngehakt
  • Zonnebloemolie (je kunt ook een deel ghee — geklaarde boter — gebruiken om in te bakken, of om over de rijst te druppelen)

Verder nodig

  • Grote hapjespan of braadpan met deksel

Tip! Ook lekker om rozijnen en amandelen of cashewnoten aan de biryani toe te voegen.

Bereiding

  1. Doe de kip, yoghurt, citroensap, chilipoeder en kurkuma in een kom en meng door elkaar. Dek af en laat minimaal 30 minuten, tot maximaal een hele nacht marineren in de koelkast.
  2. Verhit een grote hapjespan met een bodempje zonnebloemolie. Voeg de ui, komijn, kardemom en koriander toe en bak op middelhoog 5 minuten, of tot de ui zacht is. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de tomaten, chilipeper en tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee, tot de tomaten zacht zijn. Voeg de gemarineerde kip en een goede snuf zout toe en bak 3 minuten mee. Voeg een scheutje water toe en doe de deksel op de pan. Laat de kip 10 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Verdeel de helft van de rijst over de kip en bestrooi met 1 tl garam masala en de helft van de koriander en munt. Giet de helft van de saffraanmelk eroverheen. Maak nu nog een laagje met rijst, garam masala, kruiden en saffraanmelk. Doe de deksel op de pan met laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Serveer de biryani met muntyoghurt en eventuele andere bijgerechten.

Biryani met kip

 

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Sabine

    Bij welke stap pak je de slowcooker erbij? Alleen bij de kip om te marineren of stap 2 ook met nog meer kruiden erbij?

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin