Bruine bonensoep

KeukenLiefde bestaat volgende week maandag alweer zeven jaar, maar een recept voor bruine bonensoep had ik nog niet gedeeld. Bij deze dus! Hoewel mijn moeder heerlijke bruine bonensoep maakt, trok ik er vroeger mijn neus voor op. Heb ik al eens verteld dat ik een lastige eter was? 🙄

Ook Johan en Ella-Marie lopen er niet warm voor, dus voelde ik nooit de behoefte om het te maken. Toch, na de zoveelste vraag van een KeukenLiefde-bezoeker of ik een recept wilde delen, vond ik het tijd worden. Ik vroeg mijn moeder om haar beste recept en ging aan de slag. Oké, zo’n bordje bruine drap ziet er natuurlijk niet uit, maar inmiddels weet ik dat schijn bedriegt. Smakelijk is het zeker! 

Wereldgerecht, Menu, Seizoen, Vleesrecepten, Hollandse recepten, Herfstrecepten, Winterrecepten, Eenpansgerechten, Budget, Hoofdgerecht, Soep

Ingrediënten

 • 500 g gedroogde bruine bonen
 • 1 à 2 bouillonblokjes (ik gebruikte een groentebouillontablet en een maggiebouillonblokje)
 • 3 laurierblaadjes
 • Bosje bladselderij, schoongemaakt en fijngesneden
 • 1/4 knolselderij, geschild en in blokjes
 • 1 winterpeen, geschild en in blokjes
 • 1 prei, alleen het witte gedeelte, schoongemaakt en in ringen
 • 150 g rookspek
 • 1 verse rookworst

Bereiding

Een dag van tevoren

Spoel de gedroogde bruine bonen goed af met koud water en doe ze in een ruime pan met water. Zorg dat ze royaal onderstaan. Laat de bonen een nacht weken.

Spoel de bonen de volgende dag af met koud water en doe ze in een soeppan met ruim water. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag met de deksel op de pan. Schep bovendrijvend schuim weg. Laat zachtjes pruttelen tot de bonen bijna gaar zijn.

Vul het vocht indien nodig aan tot 2 liter. Bind de helft van het bosje selderij bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg de gesneden groenten, bij elkaar gebonden bosje selderij, laurierblad en rookspek toe aan de bonen en laat de soep zachtjes verder pruttelen, tot de bonen en groenten heel zacht zijn en het rookspek boterzacht is. Dit duurt zeker een uur. Warm de laatste 15 tot 20 minuten de rookworst mee in de soep.

Verwijder het bosje selderij en de laurierblaadjes uit de soep en haal het vlees eruit. Pureer de soep half, zodat de bonen en groenten nog deels zichtbaar blijven. Snijd het rookspek fijn en de rookworst in plakjes. Hak de overige selderij fijn. Voeg het vlees en de selderij toe aan de soep en warm nog even door.

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep

2 reacties

Verdeel je liefde

 1. Belinda

  Superlekkere ouderwetse bruinebonen soep zoals mijn moeder die ook maakt! Binnenkort ga ik je recept uitproberen.

  1. Leuk Belinda! Ben benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin