Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Citroentaart van Sanne
Dit heerlijke recept voor zelfgemaakte citroentaart kreeg ik ingezonden van Sanne. Het woord is aan haar:
Hallo,
Wat een leuk idee om recepten te delen! Ik heb in de loop van de tijd mijn eigen recept voor een goddelijke citroentaart ontwikkeld: telkens wat aanpassen aan de verhouding en/of ingrediënten, en daar kwam dit uit:
Ingrediënten
Voor de bodem
- 1 ei
- 75 gr zachte boter
- 150 gr bloem
- 100 gr poedersuiker
- snufje zout
Voor de vulling
- 250 ml slagroom,
- 250 ml kwark
- 3 citroenen
- 100 gr suiker
- 5 blaadjes gelatine
Voor de topping
- 1 el custardpoeder
- het sap van 1 citroen
- circa 200 ml water
Benodigdheden
Springvorm, Mixer
Bereiding
Stap 1:
Warm de oven voor op 180C en bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in.
Stap 2:
Mix voor de bodem, de zachte boter met het ei tot een romig mengsel. Zeef de bloem en poedersuiker er beetje bij beetje door. Voeg een snuf zout toe. Kneed het geheel snel door elkaar tot een mooi deegje. Voeg eventueel nog wat bloem toe als het deeg wat te plakkerig is. Blijf niet te lang kneden, zo blijft het mooi luchtig en krokant na het bakken. Rol uit tot een dunne lap en bekleed er de springvorm mee.
Stap 3:
Vul de taart met een blindbak-vulling en zet in de oven: 10 à 15 minuten waarbij je de laatste 5 minuten de vulling verwijdert. De bodem is nu mooi lichtbruin en droog. Laat de bodem afkoelen.
Stap 4:
Laat de gelatine 5 minuten in koud water weken. Rasp de schil van één citroen en knijp het sap ervan uit, neem ook het sap van de twee andere citroenen en doe in een steelpan. Voeg hier de suiker aan toe en verhit het geheel tot de suiker gesmolten is. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en voeg toe in de pan. Roer het geheel door tot de gelatine opgelost is. Laat dit afkoelen.
Stap 5:
Sla de slagroom stijf tot circa de dikte van yoghurt. Roer de kwark los en meng door de slagroom. Meng dan de afgekoelde citroensiroop door dit roommengsel. Verdeel dit mengsel over de taartbodem en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Stap 6:
Pers een citroen uit en doe het sap in een steelpan, breng aan de kook. Los in een kommetje de custard in wat water op en voeg toe aan het citroensap. Goed roeren tot een mooie gele gelei ontstaat! Eventueel meer custard of water toevoegen om de juiste dikte te krijgen.
Stap 7:
Verdeel de gelei over de taart die inmiddels mooi stijf is geworden. En dan is de taart klaar! Geniet ervan!
Dit recept is ook te vinden op mijn foodblog: www.lasanne.net
Groeten,
Sanne Rolsma
om 13:27
Mooi klusje voor mijn vrije dag dinsdag! Klinkt heerlijk!