Confetti cheesecake

Deze feestelijke confetti cheesecake maakte ik afgelopen zomer voor de verjaardag van dochterlief. De cheesecake heeft een knapperige bastognebodem en romige cheesecakevulling met vanillesmaak! De gekleurde sprinkles maken de taart extra feestelijk! Je kunt hem zo serveren of nog extra garneren met rozetjes slagroom. Dat ziet er niet alleen leuk uit maar is ook erg lekker! 

Wereldgerecht, Amerikaanse recepten, Gebak, Zoet

Ingrediënten

  • 260 g Bastogne- of knapperkoeken
  • 110 g ongezouten roomboter + extra om in te vetten
  • 600 g roomkaas (ik gebruikte Goldessa classic van de Lidl)
  • 165 g fijne kristalsuiker
  • 125 g zure room
  • 75 g crème fraîche
  • 3 eieren (m)
  • 1 eidooier
  • 1/2 (kleine) citroen, alleen het sap
  • 1 el vanille-extract (of vanillemerg uit vanillepeul)
  • 4 el rainbow strands (gekleurde baksprinkles van BAKD, de kleuren hiervan lopen niet uit tijdens het bakken!)
  • Optioneel voor garnering
  • 250 ml verse slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 el confettimix
  • Verder nodig
  • Ronde springvorm 24 cm
  • Aluminiumfolie
  • Keukenmachine met hakmes
  • Elektrische handmixer met gardes
  • Bakspatel
  • Spuitzak met stervormige spuitmond

Tip! In plaats van de springvorm in een waterbad te zetten, kun je ook een bakje met water onderin de oven zetten. Echter, ik vind het resultaat lekkerder als de springvorm in een waterbad staat, de cheesecake wordt dan echt fluweelzacht en romig!

Bereiding

  1. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur, of afgedekt in de magnetron. Roer de boter door de koekjes. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm zolang in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 150 graden. Schuif een diep bakblik in het midden van de oven. Vet de springvorm in met boter. Scheur 3 grote vellen aluminiumfolie af en leg iets overlappend op elkaar. Scheur nog 3 vellen aluminiumfolie af en leg deze dwars bovenop de andere. Zet de springvorm in het midden van het aluminiumfolie. Rol het folie vanaf de zijkanten op naar binnen en vouw omhoog tegen de rand aan, zodat je een opstaande rand van alufolie krijgt. We gaan de cheesecake straks bakken in een waterbad en het alufolie moet ervoor zorgen dat er geen water in de springvorm kan komen.
  3. Klop in een kom de roomkaas glad met de suiker. Doe de zure room en crème fraîche erbij en klop verder. Roer een voor een de eieren en de eidooier door het beslag. Roer dan het citroensap en de vanille-extract erdoor. Roer 3 el sprinkles door het cheesecakebeslag en schenk het cheesecakebeslag over de bodem van de springvorm. Strijk de bovenkant glad en strooi de overige sprinkles over het cheesecakebeslag.
  4. Vul de waterkoker met water en breng aan de kook. Zet de springvorm op het bakblik in de oven. Schenk een laagje kokend water in het bakblik van ongeveer 1 tot 1,5 cm hoog, zorg dat het niet over het aluminiumfolie kan lopen. Bak 60 tot 75 minuten in de oven: de cheesecake mag in het midden nog heel iets wiebelen. (Zie onderstaande tip!) Als de cheesecake teveel wiebelt, bak hem dan iets langer. Zet de oven uit en laat de cheesecake nog een uur afkoelen in de oven. Haal de cheesecake uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Laat de cheesecake verder afkoelen in de vorm op een rooster op het aanrecht. Zet de afgekoelde cheesecake nog een nacht in de koelkast om verder op te stijven.
  5. Optioneel voor garnering: klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en schep in de spuitzak. Garneer de cheesecake met toefjes slagroom en bestrooi met de confettimix.

Confetti cheesecake

Confetti cheesecake

Confetti cheesecake

Confetti cheesecake

Confetti cheesecake

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin