Erwtensoep (uit de slowcooker)

De slowcooker heb ik inmiddels al een paar jaar, maar ik heb er nog niet heel veel recepten in gemaakt. Hoe dat komt? Geen idee, want het is een fantastisch apparaat! Elke keer als ik er een recept uit maak neem ik me voor om meer slowcooker-recepten te maken. Tot nu toe heb ik alleen nog maar vleesgerechten in de slowcooker gemaakt en die kwamen er altijd botermals uit!

Een slowcooker is ideaal als je net als ik een ‘luie’ kok bent die graag gerechten van tevoren al klaarmaakt. Je mikt alle ingrediënten in de slowcooker, stelt de tijd in en hebt er verder geen omkijken meer naar. Deze erwtensoep is het eerste soeprecept dat ik maakte in de slowcooker en zoals gewoonlijk was het weer een succes. 

Geen slowcooker in huis maar toch graag dit recept maken? Zie onderstaande bereidingstip!

Hollandse recepten, Slowcooker, Winterrecepten, Lunch, Hoofdgerecht, Soep

Ingrediënten

  • 400 g gedroogde spliterwten, goed afgespoeld en uitgelekt
  • 400 g varkenskrabbetjes
  • 3 laurierblaadjes
  • Bosje bladselderij, schoongemaakt en fijngesneden
  • 1/4 knolselderij, geschild en in blokjes
  • 1 winterpeen, geschrapt en in blokjes
  • 1 prei, alleen het witte gedeelte, schoongemaakt en in ringen
  • 1,3 l groentebouillon
  • 1 verse rookworst

Verder nodig

  • Slowcooker

 

Geen slowcooker in huis? Volg dit recept voor bereiding in een soeppan! Indien gewenst kun je de ingrediënten vervangen door de ingrediënten uit dit recept.

Bereiding

Zet de slowcooker aan en stel in op stand low 5 uur.

Verdeel de spliterwten over de bodem van de slowcooker. Leg het vlees bovenop de erwten en verdeel de laurierblaadjes, bladselderij en de groenten eroverheen. Giet de bouillon eroverheen en doe de deksel op de pan.

Haal na 5 uur de varkenskrabbetjes uit de slowcooker. Snijd het vlees van het bot af en snij in kleine stukjes. Het vlees moet makkelijk van het bot loslaten, anders mag het nog langer in de slowcooker. Gooi de botten weg en snijd het vlees in kleine stukjes. Doe het vlees terug bij de erwtensoep.

Verwarm ondertussen de rookworst in een aparte pan met water. Snijd de rookworst in plakken en voeg toe aan de erwtensoep. Warm nog even mee.

 

4 reacties

Verdeel je liefde

  1. Kitty

    Ter info: als je ‘gewone’ spliterwten gebruikt, is het verstandig deze 24 uur voor te weken. Als je dat niet doet, blijven de erwten hard als je ze in de slowcooker bereidt. Wanneer je zo’n pakje gedroogde spliterwten van HAK gebruikt, schijnt het zonder voor te weken wel te lukken. Ik heb al eens een zeer teleurstellende pan snert in de slowcooker gemaakt en dat kwam dus puur omdat de spliterwten niet waren geweekt en hard bleven.

    1. Hoi Kitty, bedankt voor de tip! Ik had gedroogde groene spliterwten (weet niet meer welk merk) en die werden heerlijk zacht. Maar sommige spliterwten moet je voor gebruik idd een aantal uur laten weken. Een goed idee dus om altijd eerst even de achterkant van de verpakking te lezen. 🙂

      1. Spliterwten altijd afspoelen. Ik moet nog beginnen met de slowcooker. Vandaag binnengekomen. Ik maak regelmatig erwtensoep in een gewone pan. In je recept mis ik de aardappel(s.) voor de binding. Hoeft dat noet in een slowcooker?

        1. Hoi Paul, je kunt aardappels toevoegen als je dat lekker vind, maar voor de binding hoeft het zeker niet wat mij betreft. Meer een kwestie van smaak, doe wat jezelf het lekkerst vindt.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin