Frisse citroentaart

Deze frisse citroentaart is de perfecte afsluiter van een feestelijk diner. De knapperige zandbodem en frisromige citroenvulling is hemels! Het is een supermakkelijke taart om te maken, alleen het maken van de taartbodem vraagt een beetje tijd. Niet omdat het moeilijk is, maar omdat de bodem blind (met steunvulling) wordt voorgebakken. Pas daarna bak je hem af met de vulling. Verder is onderstaande hoeveelheid voor het taartdeeg genoeg voor twee bodems. Je kunt er dus eentje invriezen voor een andere keer!

Serveer de citroentaart als afsluiting van een Italiaans diner met een ijskoud glaasje limoncello!

Wereldgerecht, Kerstrecepten, Franse recepten, Paasrecepten, Gebak, Dessert, Zoet

Ingrediënten

Taartdeeg (voor 2 taartbodems)

  • 500 g bloem
  • 140 g poedersuiker
  • 250 g koude ongezouten roomboter, in blokjes + klontje boter om springvorm in te vetten
  • 4 eidooiers

Vulling

  • 5 eieren
  • 140 g fijne kristalsuiker
  • 150 ml ongeslagen slagroom
  • 100 ml citroensap (2 à 3 citroenen) + rasp van één citroen

Nodig

  • Garde of handmixer
  • Ronde springvorm 24cm
  • Vel bakpapier
  • Steun- of bakvulling (bijv. gedroogde erwten)

Bereiding

  1. Meng voor het taartdeeg de bloem en het poedersuiker door elkaar. Voeg de roomboter toe en kneed met je vingertoppen tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg dan de eigelen toe en kneed snel tot een ronde deegbal. Verdeel de deegbal in tweeën en vries één helft in voor de volgende keer. Druk de andere deegbal plat en wikkel in vershoudfolie. Laat minstens 30 minuten koelen in de koelkast.
  2. Vet de springvorm in met boter. Rol het deeg – op een licht met bloem bestoven werkblad – uit tot een ronde lap, groot genoeg om de bodem en randen van de vorm te bekleden. Bekleed de springvorm met het taartdeeg. Prik met een vork gaatjes in de taartbodem en zet de bodem weer 30 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de taartbodem met een vel bakpapier en vul dit met de steun- of bakvulling (bij gebrek aan beter gebruikte ik alufolie en ongekookte rijst). Bak 10 minuten in het midden van de oven en verwijder dan het bakpapier en de vulling. Bak 20 minuten verder in de oven tot het deeg licht goudbruin is.
  4. Klop in een grote kom met een garde of handmixer alle ingrediënten voor de vulling door elkaar tot een glad mengsel. Haal de taartbodem uit de oven en giet het citroenmengsel erin.
  5. Bak 30 tot 35 minuten in het midden van de oven tot het citroenmengsel gestold is. Het midden van de vulling mag nog heel iets trillen als je de taartvorm beweegt, hij stijft tijdens het afkoelen namelijk nog iets verder op.
  6. Laat de taart helemaal afkoelen voor serveren. Bewaar hem tot gebruik in de koelkast. Verwijder de springvorm en serveer. Eventueel kun je de bovenkant bestuiven met poedersuiker en karameliseren met een gasbrander voor een krokant suikerlaagje.

Frisse citroentaart

Frisse citroentaart

Frisse citroentaart

Frisse citroentaart

Frisse citroentaart

Frisse citroentaart

Frisse citroentaart

Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE

Inspiratie nodig voor het avondeten? Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE:
75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel nu!

(0 stemmen)
13 reacties

Verdeel je liefde

  1. Petra Bronkhorst

    Hoe kan het dat mijn deeg zo kruimeld? Ik kan het niet uitrollen en de taartvorm bekleden. Ik heb precies dezelfde ingredienten gebruikt en na het maken van het deeg een half uur in de koelkast gelegt, daarna wilde ik het uitrollen maar brak en kruimelde het steeds.?

    1. Hoi Petra, als het deeg te droog blijft kun je wat extra boter toevoegen.

      1. Petra Bronkhorst

        dankjewel, ik ga het nog eens proberen!
        extra boter kan ook gewoon nog toegevoegd worden als de eidooiers er al in zitten?

        1. Ja, dat kan Petra. Succes! 🙂

  2. Inge

    Gebruik je hiervoor een hetelucht oven of de traditionele oven? Grt. Inge

    1. Traditionele oven Inge.

  3. Dani

    Heb hem gister gemaakt en ik vind hem heeeerlijk! Perfect voor als het lekker warm weer is.
    Had alleen nog wel een vraagje. Als ik deze taart in het klein maak, in een cupcakevorm, hoelang denk je dat ze dan in de oven moeten?

    1. Ik verwacht iets korter Dani, maar durf niet te zeggen hoelang precies. Dat zou je uit moeten proberen. Mocht je dat doen, dan ben ik heel benieuwd! ?

      1. Dani

        Heb het gister uitgeprobeerd! Heb voor de bodem de zelfde tijd angehouden. En de vulling had ik 20 min de de oven gedaan, maar toen was die al behoorlijk stevig. Denk dat 15 min ook genoeg was. Had ze in een cupcaketray gebakken. Het is alleen wel verstanding om voldoende bakpapier er onder te doen. Ze waren er namelijk moeilijk uit te krijgen?

        1. Leuk idee Dani en bedankt voor de tip! Hopelijk hebben ze goed gesmaakt. 🙂

  4. Ik heb ook een recept voor citroentaart op m’n blog, maar deze met een gekarameliseerd laagje lijkt me ook lekker eens te proberen!

  5. Monique

    Ik vind m heel veel werk, kost je bijna 3 uur om m te maken en hoewel hij eruit ziet als op de foto ik vind de smaak erg tegenvallen.

    1. Hoi Monique,

      Wat jammer om te horen dat deze taart je tegenvalt. De bodem is het meeste werk omdat je steeds moet wachten. Het scheelt wel wat tijd als je het deeg een dag van tevoren maakt. Je hoeft het dan op de dag zelf alleen uit te rollen en 1x blind voor te bakken. Verder kan ik kan me voorstellen dat de smaak je tegenvalt wanneer je een bepaalde verwachting hebt en de smaak hieraan niet voldoet. Hopelijk een volgende keer beter!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin