Gehaktballetjes in champignonroomsaus

Smakelijke gehaktballetjes in een goed gevulde champignonroomsaus. Lekker om te serveren met gekookte rijst, gebakken aardappels, pasta en gekookte broccoli of sperziebonen.

Menu, Vleesrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

Voor circa 30 kleine gehaktballetjes

  • 500 g mager rundergehakt
  • 4 – 6 el paneermeel
  • 1 flinke el Dijonmosterd
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 ei
  • Vloeibare bakboter

Champignonroomsaus

  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 knoflookteentje, uitgeperst
  • 1 el bloem
  • 300 – 400 ml runderbouillon (gemaakt van 500 ml kokend water en 1 bouillontablet)  
  • 150 – 250 ml kook- of slagroom
  • 400 g champignons, schoongeborsteld en in plakken
  • Boter of olie om in te bakken

Bereiding

Gehaktballetjes

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes — behalve de bakboter — in een kom en kneed goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Voeg wat extra paneermeel toe als het gehakt te ‘nat’ is. Draai met je handen kleine gehaktballetjes van het gehakt — ik kon circa 30 kleine gehaktballetjes van het gehakt draaien, maar een paar minder of meer is prima. Verhit de koekenpan met een scheutje bakboter en bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur rondom goudbruin en net gaar. Schep de gehaktballetjes uit de pan op een bord met keukenpapier en laat uitlekken.

Champignonroomsaus

Doe indien nodig wat extra boter of olie in de koekenpan (als het bakvet te donker of zwart is kun je het vet beter wegdoen en de pan schoonvegen met keukenpapier) en voeg de sjalot en knoflook toe. Fruit 2 minuten op laag vuur tot ze zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg de bloem toe en bak circa 5 minuten op laag vuur, zodat de bloem kan garen (voeg wat extra boter toe als er te weinig vet in de pan zit en de bloem ‘droog’ bakt). Voeg de bouillon toe en breng de saus al roerend met een garde aan de kook, tot je een gladde en dik gebonden saus hebt — je hoeft misschien niet alle bouillon te gebruiken. Voeg de room en champignons toe en laat de saus circa 8 minuten op laag vuur pruttelen, tot de champignons zacht zijn en de saus een mooie dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.

Voeg de gehaktballetjes en peterselie toe aan de saus en warm even mee.

Gehaktballetjes in champignonroomsaus

8 reacties

Verdeel je liefde

  1. Tom

    Zelfs een zeer kritische eter in ons gezin vond het lekker met rijst en broccoli. Complimenten voor dit recept.

    1. Leuk om te horen Tom! 🙂

  2. Esther

    Hey annemiek, Johan, ella,

    Ik volg keukenliefde al een tijdje,erg leuk!! En lekkere recepten…

    Vandaag 1 van jullie recepten gemaakt, en het was echt heerlijk!! Top!!

    Fijn weekend samen!
    Lieve groet Esther

    1. Hoi Esther, fijn om te horen dat je geniet van onze recepten en bedankt voor je leuke reactie! 🙂 Jij ook een fijn weekend!

  3. Zooo ik zag dit recept voorbijkomen op Facebook en werd gelijk enthousiast. Ik heb meteen de spulletjes in huis gehaald en tsjonge jongen jongen wat hebben we gesmuld. Bedankt voor het delen 🙂

  4. Ik kwam dit recept toevallig tegen. Ziet er erg smakelijk uit. Duidelijke beschrijving en smaakvolle foto’s. Ga het zeker eens proberen!

    1. Leuk Michiel! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt als je het gemaakt hebt! 🙂

    2. Henny Verkyk

      Another winner! 👍🏼❤️

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin