Geroosterde wittekool met knoflook en citroen

Geroosterde wittekool met knoflook en citroen

Veel mensen kennen wittekool alleen als zuurkool en weten vaak niet wat ze allemaal kunnen doen met zo’n prachtig wit, vers exemplaar. Bij mij duurde het ook even, maar inmiddels ben ik helemaal om. Roerbakken, stoven, roosteren, rauw als salade: met wittekool kan het allemaal! Eén van mijn favoriete recepten met wittekool is ongetwijfeld de chili-chickenwrap (echt verslavend lekker!), maar onlangs is er een nieuwe favoriet bijgekomen: geroosterde wittekool met knoflook en citroen uit de oven. Een onweerstaanbaar lekker bijgerecht dat je beslist moet proberen!

Bijgerecht – 4 personen – 10 minuten + 45 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 wittekool
  • 1 citroen
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geplet
  • Olijfolie
  • Zeezout en peper uit de molen

20060117-DSC_6747

Verder nodig
Bakblik, vel bakpapier, groot en scherp hakmes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de wittekool en dep goed droog. Schenk een bodempje olijfolie in een klein kookpannetje en voeg de knoflook toe. Laat de olie op laag vuur circa 15 minuten zachtjes trekken (let op dat de knoflook niet bruin kleurt, dan wordt hij bitter).

20060117-DSC_6749

Snijd de witte kool in dikke plakken (je hebt hier echt een groot en vlijmscherp hakmes voor nodig!) en leg ze op een, met bakpapier bekleed, bakblik. Knijp wat citroensap over de plakken kool.

20060117-DSC_6753

Verwijder de knoflook uit de olie en schenk de olie over de witte kool. Bestrooi de kool royaal met versgemalen zeezout en peper.

20060117-DSC_6755

Bak circa 40 – 45 minuten in de oven, of totdat de kool zacht is en de randen beginnen te kleuren.

20060117-DSC_6760

Serveer direct. Eet smakelijk!

Winterrecepten, Bijgerechten, Groente recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(4 stemmen)
10 reacties

Deel je reactie

  1. Henk

    Is er nog verschil in zomer en winterkool?

  2. Elly

    Leg je de plakken op elkaar of snij je de plakken zo dik als op de foto. Het lijkt namelijk of er meerdere plakjes op elkaar liggen.

    1. Hoi Elly, Ik snijd de plakken zo dik als op de foto. Dit zijn dus geen plakken op elkaar.

  3. Mirte

    Nou er werd niets teveel gezegd over dit recept. Vandaag gemaakt en ik ben blij dat ik het op Facebook voorbij had zien komen. Zo zie ik steeds weer goede recepten die ik zelf nog niet had gezien op je inspirerende site Keukenliefde. Voor herhaling vatbaar!

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Mirte! 🙂

  4. selly

    Hoi Annemiek,

    hier een trouwe fan uit Griekenland. Jouw gerechten worden hier voorgeschoteld, zowel aan mijn man, als aan de visite en ik moet je eerlijk zeggen…… de geroosterde witte kool heeft de tafel niet gehaald. Mijn man en ik aten ze in de keuken al op. Geweldig recept!!
    Dankjewel!!

    1. Hoi Selly, hahaha!!! Dit is zoooo herkenbaar! Ook mijn man en ik bleven ervan snoepen toen hij uit de oven kwam. Je gelooft bijna niet dat zoiets simpels zo lekker kan zijn… 🙂

  5. petra

    Hallo,
    Ik ga zeker deze wittekool eten.Wat is er lekker bij.Iets van rijst of aardappelen.Welke vlees of vis erbij. met vriendelijke groeten Petra

    1. Hoi Petra,

      Erg lekker met bijv. een kipsateetje met pindasaus en (kerrie)rijst, bami of nasi, beenham, kip, spek, Frankfurters (grote Duitse knakworsten), verschillende soorten witvis en romige aardappelpuree of rosti, of… Combineer het met iets anders dat je zelf lekker lijkt, het kan allemaal!

      1. petra

        super ik ga er mee aanslag. Bedankt…

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde