Gevulde speculaasboterkoek

‘Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint!’ Dit jaar helaas geen gezellige intocht om Sint en zijn pieten te verwelkomen. Maar gelukkig kunnen we het thuis wel gezellig maken! Met wat lekkers op tafel is het tenslotte altijd feest. De klassieke boterkoek kennen we allemaal wel, maar deze gevulde variant met amandelspijs is vast nieuw voor je. Helemaal niet moeilijk om te maken en superlekker! Zo kom je toch alvast een beetje in sinterklaasstemming.

Thema recepten, Seizoen, Sinterklaasrecepten, Gebak, Herfstrecepten, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 250 g zachte ongezouten roomboter + extra om bakvorm in te vetten
  • 250 g witte of bruine basterdsuiker (bruine basterdsuiker is nog lekkerder)
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 ei
  • 250 g bloem
  • 250 g amandelspijs
  • Handje geschaafde amandelen

Nodig

  • 2 vellen bakpapier
  • Boterkoekvorm van 24 of 26 cm
  • Elektrische handmixer met garde

Tip! Houd je niet van amandelspijs, dan kun je dit ook gewoon achterwege laten.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Klop de roomboter, suiker en speculaaskruiden romig en zacht. Klop het ei erdoor, gevolgd door de bloem.
  3. Rol het amandelspijs tussen twee vellen bakpapier uit tot een ronde lap ter grootte van de boterkoekvorm.
  4. Verdeel de helft van het boterkoekbeslag over de bakvorm en strijk glad. Leg het amandelspijs erbovenop en dek af met het overige boterkoekbeslag.
  5. Trek met een vorm over de bovenkant van de boterkoek om een mooi patroon te maken. Bestrooi met de amandelen.
  6. Bak 30 minuten in het midden van de oven, tot hij gaar en goudbruin is.

Gevulde speculaasboterkoek

Gevulde speculaasboterkoek

7 reacties

Verdeel je liefde

  1. Ann

    Kan ik óók een eidooier uitsmeren aan de bovenkant?

    1. Dat kan, maar hoeft niet per se.

  2. Ellie

    Op goed geluk géén ei in de amandelspijs gedaan, en hij was perfect 👍en héérlijk, dank je wel Annemiek

    1. Ah superleuk om te horen Ellie! 🙂

  3. Ellie

    Hallo, ik heb Baukje amandelspijs gekocht, er staat op dat ik er een ei doorheen moet doen voor gebruik in recept. Het staat niét in jouw recept, wat moet ik doen?

    1. Het ei maakt het amandelspijs iets smeuïger, maar ook plakkeriger bij het uitrollen. Daarom liet ik hem achterwege. Je kunt hem dus toevoegen voor de smaak, maar het hoeft niet per se.

  4. Heidie

    Klinkt heerlijk. Maar dan zonder spijs. Toevallig net ook een boterkoek gebakken met een bakmix en daar heb ik ook speculaaskruiden in gedaan.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin