Glutenvrije chocoladetaart

Glutenvrije chocoladetaart

Dit is niet alleen een glutenvrije chocoladetaart, maar ook de makkelijkste en lekkerste chocoladetaart die ik ooit gemaakt heb! Terwijl de buitenkant van deze taart in de oven mooi opdroogt, blijft de binnenkant wolkig zacht, superluchtig en megasmeuïg!

Omdat deze taart op tafel kwam tijdens het verjaardagsdiner van mijn broer, garneerde ik hem met nog meer verrukgeluk: een dikke laag lobbig geklopte slagroom, pure chocoladekrullen en verse aardbeien.

Alleen maar blije gezichten!

Gebak voor 8 personen — 20 minuten + 65 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 300 g pure chocolade*, in kleine stukjes gebroken
  • 250 g ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 6 eieren

*Een oplettende lezer (zie onderstaande reacties) maakte mij er attent op dat Tony’s Chocolonely niet glutenvrij is. Lees dus even de bijsluiter als je zeker wilt weten dat de chocolade glutenvrij is.

Verder nodig
Elektrische handmixer, ronde springvorm van 23 cm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 140 graden. Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.

Smelt de boter en chocolade au bain marie, de onderkant van de kom mag het hete water niet raken. Roer het mengsel af en toe door met een lepel, totdat de boter en chocolade zijn gesmolten en je een glad mengsel hebt. Haal de kom boven het hete water vandaan en zet zolang opzij.

Splits de eieren. Klop de eiwitten met een handmixer en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Klop de eiwitten met suiker tot stijve, glanzende pieken.

Klop de eidooiers door het afgekoelde chocolademengsel. Spatel in meerdere kleine porties de eiwitten door het mengsel. Doe dit al ‘vouwend’ en spatel niet te lang, zodat het mengsel luchtig blijft. Schenk het beslag in de springvorm en schud de springvorm enkele keren op en neer om het beslag te verdelen.

Bak de taart circa 65 minuten in de oven.

Laat de taart volledig afkoelen in de vorm. Verwijder de springvorm en serveer de taart op een mooie taartschaal.

Chocolade, Dessert, Gebak, Glutenvrij, Kerstrecepten, Moederdag, Thema recepten, Valentijnsrecepten!, Zoet

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
22 reacties

Verdeel je liefde

  1. Y

    Jammer dat die tony’s chocolony NIET glutenvrij is kwam ik achter nadat ik het gekocht had 😯

    1. Oh, bedankt voor de tip! Dat wist ik ook niet. Ik zal het er even bij vermelden in het recept.

  2. Roos

    Ook hier volledig ingestort, maar ondanks dat was hij ontzettend lekker! Ik wil de taart volgende week in een muffinvorm maken als onderdeel van een grand dessert. Heb je enig idee hoe lang hij dan in de oven moet?

    1. Geen idee Roos, maar ik denk dat je de oventijd dan zeker kunt halveren. Ik ben heel benieuwd of het gelukt is! 🙂

    2. Elise

      Heb je dit nog geprobeerd Roos? Ik wil dit nl ook maken in porties voor een client die geen gluten mag…

      @Annemiek, als je nog meer lekkere glutenvrije recepten hebt… 🙂 ik pak zo vaak een recept van jou… maar zoek nog lekkere recepten om te bakken met cliënten…

      1. Hoi Elise, hier vind je nog meer glutenvrije recepten: https://www.keukenliefde.nl/category/themas/glutenvrij/

  3. Eline

    Zetten jullie de oven op heteluchtstand of op boven en onder warmte? Ik wil de taart morgen maken voor de verjaardag van mijn zoontje…

    1. Altijd boven- en onderwarmte Eline tenzij anders aangegeven. Gefeliciteerd met je zoontje! 🙂

  4. Elise

    Ook hier ingestort 🙁 ! Hij was zó mooi… ik ga er gewoon veel slagroom en fruit op leggen want hij is te lekker om hem niet aan m’n visite te geven morgen!

    1. Wat jammer Elise! 🙁 Ik snap niet waarom hij inzakt, omdat het bij mij wel lukt. Misschien toch het beslag niet goed genoeg gemengd of toch een andere oven waardoor hij er bij jou langer in moet. Wel flink balen natuurlijk.

      1. Elise

        hij was prachtig hoog, en helemaal gaar! in de oven laten afkoelen omdat ik de reacties hieronder al gelezen had. maar zelfs dat hielp niet. maar goed, hij was door de knapperige bovenkant een beetje ‘schotsig’ geworden en ik heb er slagroom op gedaan, niet heel netjes zodat de taart een beetje robuust uiterlijk kreeg 😀 en eerlijk.. hij was binnen mum van tijd op en ik kreeg van iedereen complimenten dat hij zo lekker was… dus hij blijft hier gewoon op het lijstje van favo taarten! hij was ontzettend lekker!

        1. Fijn om te horen dat hij lekker was Elise!

  5. Marion

    Helaas de taart stortte de taart volledig in na bereidingstijd…zo zonde..
    Alles vlgs recept gedaan..

    1. Dat is zeker zonde Marion! 🙁 De enige verklaring die ik heb is dat jouw oven misschien net wat anders werkt dan die van mij en dat hij er bij jou wat langer in moet. Was de taart wel mooi gerezen? De taart krimpt na het bakken sowieso, maar echt inzakken mag niet gebeuren. Dan moet hij dus langer in de oven. Een minuut of tien extra misschien.

      1. Marion

        Idd wat langer in de oven gedaan, maar kwam niet meer goed..
        Niet om te presenteren maar was wel heerlijk hoor…..

        1. Jammer dat ‘ie inzakte Marion, maar fijn dat hij toch gesmaakt heeft! 🙂

    2. Jan

      Bij mij ook ingestort terwijl het anderhalf uur in de oven op 140 graden heeft gestaan. Was van binnen nog niet gaar?. Smaak was wel erg lekker.

      1. O, potver … Dit kan toch niet de bedoeling zijn. 🙁 Zo vervelend als je je ergens op verheugt en het lukt niet. Bij mij was hij na 50 minuten gaar, maar blijkbaar was dit op het randje. Om verdere teleurstelling te voorkomen heb ik de oventijd verhoogd naar 60 minuten. Ik hoop dat je het nog eens gaat proberen Jan, want hij smaakt nog lekkerder als hij niet inzakt! 😉

  6. Dit ziet er echt ontzettend lekker uit. De meest eenvoudige glutenvrije taart die ik ben tegengekomen, yum!

    1. En beslist ook de allerlekkerste Marlotte! Probeer maar. 🙂

      1. Elisabeth

        Wat voor oven heb jij Annemiek?
        En hoe hou je de slagroom bovenop de taart stijf.

        1. Een normale oven met verschillende standen. Tijdens het bakken zet ik de oven altijd op boven- en onderwarmte, dus conventionele stand. De slagroom blijft stijf met een zakje klopfix of slagroomversteviger of gelatine.

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com