Gravad lax

Heb jij ook zo’n zin in Kerst? Ik wel! Al weken leef ik naar die twee dagen toe, die volledig in het teken staan van kneuterige gezelligheid, samenzijn en lekker eten en drinken. Wij hebben niet echt een familiekersttraditie, want elk jaar is weer anders. Dit jaar vieren wij kerstavond bij ons thuis met de schoonfamilie en een stamppotbuffet. Niet bepaald traditioneel, maar wel supergezellig en lekker! En daar draait het allemaal om toch? Eerste Kerstdag kook ik thuis een heerlijk driegangen, te beginnen met deze gravad lax als voorgerecht! Tweede Kerstdag gaan we lekker borrelen bij mijn ouders met kleine hapjes en openhaardvuur. Can’t wait!

Gravad lax is een Zweedse klassieker en betekent eigenlijk gewoon begraven zalm. Het is een van de makkelijkste voorgerechten die je maar kunt maken, want het enige dat je hoeft te doen is de zalm te pekelen. Dat doe je heel eenvoudig door de zalm te bedekken met een mengsel van zout en suiker en 24 uur weg te zetten in de koelkast. Easy toch! Ik voeg ook nog geraspte biet toe aan de pekel om de zalm aan de buitenkant te voorzien van een prachtig, rood kleurtje. Feestelijkheid op en top! En dat het lekker is, dat spreekt voor zich. Geloof me!

In de loop van deze week deel ik ook nog een kerstig hoofdgerecht en dessert met je, die samen een verrukkelijk kerstmenu vormen! Stay tuned!

Thema recepten, Kerstrecepten, Paasrecepten, Lunch, Voorgerecht

Ingrediënten

Gravad lax

  • ca. 320 g zalmfilet
  • 1/2 rauw bietje, fijngeraspt
  • 4 el keukenzout
  • 4 el kristalsuiker
  • 1 bosje dille, fijngehakt
  • 1 citroen, alleen de rasp

Dressing

  • Extra vierge olijfolie
  • 1 el mosterd
  • 1 el honing

Om erbij te serveren

  • Veldsla
  • Geroosterd wit casinobrood

Bereiding

Doe het zout, de suiker, geraspte biet, de helft van de dille en de helft van het citroenrasp in een kom en roer goed door elkaar. Leg de zalm in klein ovenschaaltje, of een schaal met een hoge rand en bedek met het bietenmengsel. Dek de zalm af met vershoudfolie. Leg een bord of plank met een zwaar voorwerp erop, zoals een blik of een pan, bovenop de zalm. Zet de zalm weg in de koelkast en laat minstens 8 uur, maar liever een hele nacht marineren.

Verwijder het folie en schraap het bietenmengsel van de zalm. Spoel de zalm voorzichtig schoon met een beetje water en dep goed droog met keukenpapier.

Snijd de zalm met een vlijmscherp mes in flinterdunne plakken en verdeel over vier borden. Leg in het midden van de zalm een toefje veldsla.

Klop de mosterd, honing en overige dille en citroenrasp door elkaar en voeg zoveel olijfolie toe, totdat je een vloeibare dressing hebt. Druppel over de zalm en sla.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com