Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Organiseer een stamppotbuffet! (inclusief recepten)
Mijn moeder was onlangs jarig en dat werd gevierd met een gezellig stamppotbuffet. Echt zo leuk en lekker, ik kan het iedereen aanraden! Nodig vrienden of familie uit en laat ze allemaal een stamppot meenemen (wel even van tevoren afspreken wie wat maakt). Warm de stamppotten op in warmhoudrechauds en serveer met diverse soorten vlees zoals een grote pan dampende hachee, beenham met jus en verschillende soorten (rook)worst en spekjes (die we helaas vergaten en pas met het dessert op tafel kwamen). Oh jee… Ik begin er spontaan weer van te watertanden!
Hieronder geef ik je de recepten van de stamppotten die op de verjaardag van mijn moeder op tafel kwamen.
Buffet voor circa 12 personen
Menu
Rodekoolstamppot
Boerenkoolstamppot*
Hete bliksem*
Draadjesvlees
Diverse soorten vlees (rookworst, beenham en stoofvlees)
*Recept hieronder.
Recept boerenkoolstamppot (zoals mijn moeder hem maakt)
Ingrediënten
- 1,5 kilo aardappels
- 2 rundvleesbouillontabletten
- 800 g gesneden boerenkool
- 100 tot 200 ml melk
- 30 tot 50 g ongezouten roomboter
Verder nodig
Keukenmachine
Bereiding
Kook de boerenkool in een pan met licht gezouten water gaar en zacht. Giet de boerenkool af in een vergiet en laat goed uitlekken. Dep daarna droog op een theedoek. Doe de boerenkool in de keukenmachine en draai heel fijn (dit kun je eventueel al een dag van tevoren doen).
Schil de aardappels en snijd de grote exemplaren een keer doormidden. Kook de aardappels, in een pan met ruim water en de bouillonblokjes, totdat ze gaar en zacht zijn. Giet de aardappels af (houd een kopje bouillon achter de hand) en stamp ze fijn. Roer de puree smeuig en glad met wat verwarmde melk, boter en de bewaarde bouillon (je hoeft niet alles te gebruiken) en breng verder op smaak met zout en peper. Roer tot slot de boerenkool erdoor en verwarm de stamppot totdat hij door en door warm is.
Recept hete bliksem (zoals mijn tante hem maakt)
Ingrediënten
- 1,5 kilo aardappels
- 1 kilo zure appels (Goudreinetten)
- 500 g zoete appels
- 100 tot 200 ml melk
- 30 tot 50 g ongezouten roomboter
- Spekjes
- Verse rookworst
Bereiding
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Kook de appels met een bodempje water, totdat ze zacht zijn en uit elkaar vallen.
Schil de aardappels en snijd de grote exemplaren in een keer doormidden. Kook de aardappels, in een pan met gezouten water, totdat ze gaar en zacht zijn. Leg de laatste 10 minuten van de kooktijd de rookworst boven op de aardappels en zet het vuur wat zachter zodat het water nog maar net kookt. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan knapperig en krokant uit.
Haal de rookworst uit de pan en leg even opzij. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer de puree smeuig en glad met verwarmde melk en boter en roer de appels, spekjes en in stukken gesneden rookworst erdoor. Breng de stamppot verder op smaak met zout en peper.
Onze oer-Hollandse avond werd geheel in stijl afgesloten met – door mijn tante zelfgemaakte – griesmeelpudding en rodebessensaus. Smullen!
Geniet smakelijk!
Herfstrecepten, Menu's, Themarecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Oud-en-nieuwrecepten, Hoofdgerechten, Stamppotrecepten
om 09:39
Oooh hier heb ik wat aan. Ik wil met kerst voor 10 pers. Stamppotbuffet maken. Nooit gedaan. Maar deze tips heb ik wat aan. Wou graag boerekool, zuurkool, hutspot doen. Maar oooh zie nu rode kool stamp, nog nooit gehad , lijkt me beter dan hutspot. Ga ik van de week vast proberen die rode kool.
Ben nu al,blij met jouw uitleg. Dank je.
om 10:53
Wat leuk om te horen Leny dat je hier wat aan hebt. Leuk dat je ermee aan de slag gaat, ik ben heel benieuwd naar het resultaat! 🙂
om 16:35
Uiteraard Spie niet. Andijvie met spekjes en gesmolten oude kaas. Geniet van je buffet.
om 14:35
Heerlijk Francine, dat is een van mijn favorieten! 🙂
om 09:30
hoi Annemiek,
Ik organiseer Zaterdag een stamppottenbuffet.
Mijn probleem is hoeveel stamppot moet ik p.p rekenen.
Ik maak zuurkoolstamp
snijbonenstamp
boerenkoolstamp
spruitenstamp
draadjesvlees worst appelmoes en spekjes
Dit alles voor 13 personen
Heb ik genoeg aan 2kg.aardappelen en 1kg.groente
om 17:25
Hoi Gerie, wat gezellig! Houd rekening met circa 500 gram hoofdgerecht per persoon. Je kunt beter iets overhouden, dan te kort komen. Succes en veel plezier zaterdag!
om 21:54
Ziet er leuk uit! Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar het recept van het dessert, hopelijk komt deze ook online 🙂
om 10:35
Zal mijn tante naar het recept vragen Maxime!