Hutspot ovenschotel met wild hachee

Gesponsord — Eén keer per jaar eten we wild in huize Verweij. Zodra de winter zijn intrede doet, bel ik de poelier om wild te bestellen. Daar heb ik dan echt zin in! Ik bestel altijd wat anders, maar deze hutspot ovenschotel met wild hachee is familie favoriet. Voor de wild hachee gebruik ik een mix van haas- en hertenpoulet. Ben je niet zo’n liefhebber van de uitgesproken, sterke wildsmaak, maar wil je toch graag eens wild eten, dan moet je dit recept beslist eens proberen. Door het lange stoven wordt de wildsmaak milder en zachter en de combinatie met de wat zoetige hutspot is verrukkelijk!

De hutspot maak ik lekker smeuïg met een scheut Betsie’s volle geitenmelk. Die heeft een volle en zachte smaak die perfect bij dit gerecht past. Trouwens, hij is ook heerlijk om gewoon zo te drinken!

Wil je dit gerecht van tevoren al maken en afbakken op een moment dat jouw uitkomt? Ik zeg doen! De volgende dag smaakt deze ovenschotel nóg lekkerder! 

Herfstrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerecht, Kerstrecepten, Mannenvoer, Ovenrecepten, Seizoen, Thema recepten, Vleesrecepten, Wereldgerecht, Winterrecepten

Ingrediënten

  • 1 kg wild hacheevlees (ik had een mix van hert en haas), of hazepeper (van de poelier), op kamertemperatuur
  • 2 uien, in ringen gesneden
  • 1 el bloem
  • 1 kippenbouillontablet
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 jeneverbessen, gekneusd
  • 1 flesje bockbier
  • 2 plakken ontbijtkoek, in blokjes
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 500 g hutspot groenten
  • 50 g ongezouten roomboter
  • Scheutje Betsie’s volle geitenmelk
  • 2 à 3 el paneermeel
  • Vloeibare bakboter

Toch liever rundvlees in plaats van wild? Vervang de wildpoulet dan door dikke riblappen.

Deze schotel is geschikt om in te vriezen.

Bereiding

Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit een hapjespan of braadpan met een scheut bakboter en bak het vlees op hoog vuur kort even aan, totdat het begint te kleuren. Schep het vlees uit de pan en zet opzij. Voeg wat extra bakboter toe aan het braadvet in de pan en bak hierin de uien, totdat ze zacht en glazig zijn. Voeg 25 g roomboter toe en laat even smelten. Voeg de bloem toe en bak al roerend op laag vuur circa 5 minuten mee om de bloem te laten garen.

Verkruimel de bouillontablet over de uien en blus af met het bier.  Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Roer de gebonden biersaus even door. Doe het vlees samen met de vrijgekomen vleessappen, de laurier, jeneverbessen en de ontbijtkoek in de pan en leg de deksel erop. Stoof het vlees in circa 3 tot 4 uur zachtjes gaar. Let op: het vocht in de pan mag niet meer koken. Als het vocht toch begint te borrelen, gebruik dan een sudderplaatje of zet de pan in de oven op 120 graden. Controleer regelmatig of het vocht niet kookt, anders zet je de temperatuur lager. Het vlees is goed als het makkelijk uit elkaar valt als je erop drukt met een vork.

Maak als het vlees bijna gaar is de hutspot. Schil de aardappels en snijd grote exemplaren een keer doormidden. Kook de aardappels en de hutspotgroenten in een ruime pan met lichtgezouten water zacht en gaar. Giet af en stamp fijn. Maak de puree smeuïg met 25 g roomboter en een scheutje Betsie’s volle geitenmelk. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de wild hachee in een ovenschaal en bedek met de hutspot. Bestrooi royaal met paneermeel en de overige roomboter in vlokjes.

Als je de ovenschotel de volgende dag pas wilt afbakken, bewaar de hachee en hutspot dan apart (laat ze volledig afkoelen en bewaar ze dan afgedekt in de koelkast of kelder) en schep ze de volgende dag pas in de ovenschaal.

Bak circa 30 minuten op 200 graden, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Betsie’s Geitenzuivel.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Bianca Borremans

    Vraagje, ik maak nu de hutspot met runderriblappen… het vlees staat al op vanaf 12.40 en het is echt niet zacht ik moet moeite doen om het uit elkaar te halen… waar gaat het fout

    1. Hoi Bianca, helemaal niks. Soms heeft het vlees echt een hele lange tijd nodig om zacht te worden. Daarom moet je stoofvlees ook altijd een dag van tevoren maken. Dus, gewoon geduld hebben, het vlees wordt vanzelf zacht. Beloofd! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com