IJsbergvlaai (uit Vlaai)

Ook zo dol op Limburgse vlaai? Deze Limburgse vlaai met gistdeegbodem, banketbakkersroom, abrikozenvulling, slagroom en ‘ijsbergen’ gemaakt van zelfgemaakte meringuebrokken, maak je gewoon zelf! Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst en bereiding. Het recept lijkt lang en ingewikkeld maar dat valt reuze mee. Begin wel op tijd, als je er dezelfde dag nog van wilt genieten. Lees voor je begint, onderstaande tips door!

Dit recept komt het kookboek Vlaai Limburgse lekkernijen bakken van Roel Peeters. Een prachtig boek met duidelijke stap-voor-stap uitleg en foto’s zodat het eigenlijk niet kan mislukken. Voorin het boek vind je informatie over de geschiedenis van vlaai, uitleg over de ingrediënten, een lijst met gereedschappen, basisrecepten en technieken en veelgebruikte termen uit de bakkerij. Daarna vind je de hoofdstukken met vlaaien ingedeeld in vlaaien met vruchtenvulling, kruimelvlaaien, rijstevlaaien, open vlaaien, luxe vlaaien met een puddingbodem (zoals deze ijsbergvlaai), luxe gebakken vlaaien en Limburgse specialiteiten. Met dit boek heb je alles in de hand om zelf thuis de lekkerste Limburgse vlaai te bakken.

Wij vonden dit een heerlijke vlaai, die smaakt naar meer. De banketbakkersroom en ongezoete slagroom zijn vrij neutraal van smaak waar we (vooral bij de eerste hap) even aan moesten wennen. De zoete abrikozen en ‘ijsbergen’ zijn vrij zoet waardoor het geheel uiteindelijk toch klopt. Ik had de compositie voor de banketbakkersroom niet een nacht laten trekken zoals in het boek wordt geadviseerd, dus dat ga ik de volgende keer wel doen. De volgende keer wil ik ook een zakje vanillesuiker aan de slagroom toevoegen om hem toch een klein zoetje te geven. Ik heb de smaak te pakken en ga zeker nog meer vlaaien uit dit boeken maken.

Kookboekrecepten, Wereldgerecht, Hollandse recepten, Zoet, Gebak

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(5 stemmen)
2 reacties

Deel je liefde

  1. Heerlijk ga ze meteen maken.

  2. Yvonne

    Prachtige vlaai!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin