Indo pulled pork (uit de slowcooker)

Indo pulled pork (uit de slowcooker)

Jaaaaaa, ik heb een slowcooker! Eindelijk. Al lange tijd zat ik eraan te denken om er een te kopen, maar op de een of andere manier kwam het er steeds niet van. Toen ik vorige week benaderd werd door De Slowcookery uit Tiel met de vraag of ik een van hun slowcookers wilde testen, hoefde ik dan ook geen seconde na te denken. Jaaahaaahaaa!

Na een gesprek met eigenaresse Anke stond ik te trappelen om aan de slag te gaan met mijn Andrew James. Anke — zelf fervent slowcooker fan — gaf mij een beproefd recept mee voor Indo pulled pork. Een recept van Eetspiratie dat Anke inmiddels al veelvuldig en met groot succes gemaakt heeft. Het leek mij het perfecte gerecht om mijn slowcooker de vuurdoop mee te geven.

Eigenwijs als ik ben kocht ik in plaats van procureur (zoals in het recept staat) varkensfricandeau. Die zag ik liggen in de supermarkt en leek me ook wel geschikt. “Mooi”, dacht ik, “scheelt me weer een ritje naar de slager!” Yep, ik ben eigenwijs én lui!

Het werd helaas geen succes. (Understatement of the year!) Fricandeau is heel mager varkensvlees dat snel gaar is en droog wordt als je het te lang gaart. Mijn fricandeau was dus niet droog, maar Gortdroog! Vastberaden als ik was om dit recept tot een goed einde te brengen belde ik de volgende dag toch maar naar mijn slager. Gelukkig had hij procureur in de winkel liggen en kon ik een uur later beginnen met Indo pulled pork 2.0.

Wat een succes! Rond etenstijd was de procureur heerlijk mals en kon ik hem zo uit elkaar trekken. De saus was goddelijk! Ik heb het recept van Eetspiratie hier en daar iets aangepast naar eigen smaak.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

 • 1 kg procureur*, (ruim een uur voor bereiding uit de koelkast halen, zodat het vlees op kamertemperatuur is)
 • 2 uien, fijngesnipperd
 • 1 teen knoflook, uitgeperst
 • 1/2 rode peper, fijngehakt
 • 2 cm verse gemberwortel, fijngeraspt
 • 1 tl sambal manis
 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl gula djawa (=palmsuiker, maar rietsuiker of bruine basterdsuiker kan ook)
 • Scheutje azijn of citroensap
 • 50 ml ketjap manis
 • 100 ml kippenbouillon

* Mijn slager had de procureur gewoon in de winkel liggen, maar het is slim om je slager van tevoren te bellen en te vragen of hij procureur heeft liggen. Anders loop je kans dat je misgrijpt.

Verder nodig
Slowcooker, koekenpan

Bereiding
Verhit wat zonnebloemolie in de koekenpan en fruit de uien, knoflook, rode peper, gember, sambal, koriander en gula djawa op laag vuur totdat de uien zacht zijn — niet laten kleuren — en het mengsel begint te geuren.

indo-pulled-pork-5115

Schep het uimengsel in de slowcooker en leg de procureur erbovenop. Wrijf met je handen het uimengsel rondom over de procureur. Voeg de azijn, ketjap manis en bouillon toe. Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker 2 uur op stand high. Daarna gaar je de procureur nog circa 3 tot 5 uur verder op stand low. De exacte tijd is moeilijk aan te geven omdat dit soms kan wisselen. Het vlees is gaar als het mals is en je het makkelijk uit elkaar kunt trekken.

Je kunt de procureur ook in de oven (circa 100 graden) in een braadpan met deksel, of op een sudderplaatje bereiden in een braadpan met deksel. De bereidingstijd is ongeveer hetzelfde.

Haal het vlees uit de slowcooker en trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Doe het vlees weer terug bij de saus en roer door elkaar. Lekker met sajoerboontjes, witte rijst en ijsbergsla.

Indo pulled pork (uit de slowcooker)

Eet smakelijk!

Tip
Overgebleven pulled pork bewaar je in de saus in een afgesloten bak in de koelkast. De saus trekt dan diep in het vlees en maakt het boterzacht. Stiekem vond ik de pulled pork de volgende dag nog veel lekkerder! Johan deed hem op een zacht wit bolletje en at het als lunch. Ik belegde ’s avonds mijn pizza ermee. Hemels!

Wereldgerechten, Indische recepten, Slowcooker, Hoofdgerechten, Vleesrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(8 stemmen)
8 reacties

Deel je liefde

 1. Bertina

  Is er ook iets waar je de gember door kan vervangen? Is niet mijn favoriete ingrediënt….

  1. Je proeft de gember niet echt terug Bertina, dus ik zou hem zeker gebruiken. Als dat echt geen optie is kun je hem gewoon weglaten.

 2. Erg lekker. Dit recept gister uitgeprobeerd.

 3. Roëlla Verhoeven

  Het staat hier nu net op het vuur, heb (nog) geen slowcooker. Dus vanavond eten we indo pulled porc, samen met o.a. geroosterd buikspek. Het hele gezin heeft er al zin in!

  1. Hmmmmm heerlijk ! Eet smakelijk!

 4. Ineke

  Vandaag dit heerlijke recept gemaakt…en nu maar hopen dat er wat overblijft voor de lunch morgen ..

 5. Kathy

  Slowcooker is een top-apparaat! Ik heb er al jaren eentje en gebruik hem regelmatig. Da’s altijd weer smullen.

 6. Dit klinkt als een lekker recept. Ik ben dol op vlees. Zelf al een keer pulled pork op de bbq gemaakt (goddelijk).
  Het viel me wel op dat de link naar de bron niet werkte dus hierbij de link naar het recept van Eetspiratie: http://www.eetspiratie.nl/indo-pulled-pork/

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde