Italiaans stoofvlees met pancetta en rode wijn

Ik heb inmiddels al heel wat stoofvleesrecepten met je gedeeld op KNL, maar wat mij betreft kan er altijd nog eentje bij. Dit keer deel ik een verrukkelijk recept voor Italiaans stoofvlees met pancetta en rode wijn. Wij serveerden er zelfgemaakte frietjes bij maar romige aardappelpuree of deze polentafrieten smaken er ook heerlijk bij.

Wereldgerecht, Menu, Eenpansgerechten, Italiaanse recepten, Slowcooker, Vleesrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 750 g dikke rib, in middelgrote stukken gesneden
  • 80 g pancetta, fijngesneden
  • 1 sjalot, gepeld en in halve ringen
  • 1 teen knoflook, gepeld en uitgeperst
  • 2 stengels bleekselderij, buitenste harde draden eraf getrokken en in staafjes gesneden
  • 1 winterpeen, geschild en in staafjes
  • 1 el tomatenpuree
  • Flink glas rode wijn
  • 1 blik gepelde tomaten (liefst van goede kwaliteit!)
  • Scheutje balsamicoazijn
  • 1 takje rozemarijn
  • Extra vierge olijfolie
  • 30 g ongezouten roomboter

Bereiding

Verhit een ruime koekenpan met anti-aanbaklaag met een flinke scheut olijfolie. Voeg de roomboter toe en laat smelten maar niet bruin kleuren. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper uit de molen. Bak het vlees kort aan beide kanten bruin in de koekenpan — doe dit in meerdere porties zodat de temperatuur in de pan niet teveel daalt. Schep het vlees uit de koekenpan in een braadpan met dikke bodem of in de slowcooker (voorverwarmd op stand high).

Bak de pancetta in het braadvet in de koekenpan op laag tot middelhoog vuur tot het begint te kleuren. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak kort mee tot ze zacht zijn. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak nog een minuut verder. Schep de groenten over het vlees in de braadpan of slowcooker.

Bak de tomatenpuree 1 minuut in het braadvet in de koekenpan om te ontzuren. Voeg de rode wijn toe en laat al roerend op hoog vuur enkele minuten inkoken tot de saus glad en wat dikker is. Voeg de inhoud van het blik gepelde tomaten toe, de balsamicoazijn en leg het takje rozemarijn in de saus. Laat de saus 1 minuut zachtjes pruttelen. Verwijder het takje rozemarijn en schenk de saus over het stoofvlees en de groenten.

Bij bereiding in de slowcooker heb je weinig stoofvocht nodig omdat er tijdens het stoven bijna geen vocht verdampt. Bij bereiding in een braadpan zal er tijdens het stoven wel vocht verdampen en kun je wat meer vocht toevoegen — zoveel dat het vlees net niet helemaal onderstaat. Als je te weinig vocht hebt in de braadpan kun je dit aanvullen met water of rode wijn.

Hoe lang stoven?

Bij beide bereidingen stoof je het vlees net zolang tot het zacht is en uit elkaar valt als je erop drukt met een vork. Dit kan variëren van 2,5 tot wel 6 uur. Let er bij bereiding in de braadpan op dat het vocht niet mag koken, maar slechts heel zachtjes pruttelt. Gebruik een sudderplaatje als het nog te hard gaat op het kleinste pitje en leg de deksel schuin zodat de hitte weg kan. Je kunt het vlees ook in een voorverwarmde oven stoven op circa 100 graden. Speel een beetje met de temperatuur want elke oven is anders. Ook hier geldt dat het vocht niet mag koken maar heel zachtjes moet pruttelen. Voor meer tips en tricks voor het bereiden van stoofvlees lees je dit artikel!

Italiaans stoofvlees met pancetta en rode wijn

4 reacties

Verdeel je liefde

  1. Buseyne Juanita

    Met wat serveer je dit?

    1. Buseyne Juanita

      Heb het ondertussen gelezen, ik was een beetje te vlug met mijn vraag 🙂

    2. Susan

      Ziet er top uit! Maar waarom staat op jouw slowcooker een tijd van 7.5 uur en heb je het in je recept over 2,5 tot 6 uur

      1. Hoi Susan, ik stel de timer altijd zo lang mogelijk in omdat ik van tevoren nooit weet hoelang het vlees nodig heeft. Vervolgens controleer ik regelmatig of het vlees goed is en noteer dan de tijd die nog op de timer staat. Dan weet ik hoelang het vlees nodig heeft gehad.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin