Kipschotel met truffelsaus. Deze kipschotel met romige truffelsaus, champignons en spinazie is een ware traktatie. Lekker om te serveren met pasta, rijst, gnocchi of gebakken aardappels. Je kunt hem van tevoren al maken en later afbakken.
Saus
Omdat de champignons en spinazie in de oven flink wat vocht loslaten zit er na het bakken veel vocht in de ovenschaal. Gebruik dit vocht als saus over gekookte pasta, rijst of gnocchi. Wil je liever een dikkere saus, om bijvoorbeeld met gebakken aardappels te serveren, dan kun je de champignons en spinazie het beste eerst even aanbakken om het vocht kwijt te raken en dan in de ovenschaal doen.
Truffel
Voor een lekkere truffelsmaak voeg ik een flinke lepel truffelcrème toe aan de saus. Die kreeg ik onlangs opgestuurd van Hoogendoorn Kaas en vond ik zo lekker dat ik hem in een recept wilde verwerken. De romige truffelsaus past perfect bij de kip en het spek, de champignons en spinazie.
Hoogendoorn Kaas heeft naast lekkere kazen een uitgebreid truffelassortiment. Zo maakte ik eerder deze pasta met hun zwarte truffelsaus, die lijkt op tapenade. De truffelcrème in dit recept is een crème met parmezaan en witte truffel. Het is een boterige crème met subtiele truffelsmaak. Een heerlijke smaakmaker om je pasta, ovenschotel of soep mee te verrijken. Je kunt hem eventueel ook vervangen door truffelsaus, -pesto of, -tapenade.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met boter of olie.
Verdeel de champignons en spinazie over de ovenschaal en hussel om met zout en peper uit de molen.
Verhit een kookpan en laat de boter smelten. Voeg de bloem en het bouillonblokje toe en roerbak op laag vuur tot de bloem gaar is. Dit duurt circa 5 minuten. Als de roux (=boter en bloem) naar koekjes ruikt is hij gaar. Voeg al roerend met een garde 150 ml water en de room toe en verwarm al roerend tot een gladde, gebonden saus. Roer de truffelcrème erdoor.
Verdeel 2/3 van de truffelsaus over de spinazie en champignons.
Snijd de kipfilets overlangs in 2 of 3 lange repen, dit is afhankelijk van de grootte van de kip. Bestrooi met zout en peper en omwikkel elk kipreepje met een plakje spek.
Leg de kiprepen op de groenten en verdeel de rest van de saus erover. Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak circa 15 – 20 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin is en de kip gaar is.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Hoogendoorn Kaas.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Hoi Astrid, je kunt hem vervangen door (zwarte) truffelsaus, -pesto of, -tapenade. Maar je kunt hem eventueel ook weglaten als je niet van truffel houdt.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 16:39
Lijkt mij erg lekker, maar….. er staat dat dit recept voor 2 personen is, lijkt mij meer voor 4 personen, klopt dat?
Gr. Tilly
om 19:46
Welke saus kun je gebruiken ipv de witte truffelsaus.
om 19:02
Hoi Astrid, je kunt hem vervangen door (zwarte) truffelsaus, -pesto of, -tapenade. Maar je kunt hem eventueel ook weglaten als je niet van truffel houdt.