Knolselderijsalade

Je kunt knolselderijsalade kant-en-klaar in de winkel kopen maar zelf maken is veel leuker en lekkerder. Het julienne snijden van de knolselderij is het meeste werk, daarom raspte ik hem dit keer grof in de keukenmachine. Heel eerlijk, dat vond ik geen aanrader. Voor de textuur en smaak is het het lekkerste om de knolselderij in hele smalle reepjes (julienne) te snijden. Serveer de knolselderijsalade als bijgerecht met bijvoorbeeld gegrild vlees of gerookte vis, bij de lunch op een boterham met rookvlees of beenham, of bij de borrel op een toastje.

Seizoen, Groenten, Winterrecepten, Bijgerecht, Salades, Voor bij de borrel

Ingrediënten

  • 1/2 knolselderij (ca. 300 g)
  • 3 el mayonaise (gekocht of zelfgemaakt*) (Ik gebruikte dit keer mayonaise uit de winkel, maar voor dit recept loont het de moeite om zelf mayonaise te maken, de salade wordt dan iets lichter en frisser van smaak. De mayonaise die je overhoudt kun je afgedekt in de koelkast circa een week bewaren)
  • 1 à 2 tl (Dijon)mosterd
  • 2 à 3 tl kappertjes, uitgelekt en fijngehakt
  • 3 à 4 stuks cornichons (kleine cocktail augurkjes), fijngehakt
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt
  • 1/2 citroen, alleen het sap

*Zelfgemaakte mayonaise

  • 3 eidooiers
  • 30 g milde (dijon)mosterd
  • 350 ml arachide- of druivenpitolie
  • 1 tl wittewijnazijn

Doe de eidooiers en mosterd in een hoge beker van een staafmixer en klop glad. Voeg dan langzaam (eerst druppel voor druppel tot de ingrediënten gaan binden en daarna in een dun straaltje) en al kloppend met de staafmixer verder tot er een dikke mayonaise is ontstaan. Roer tot slot de azijn door de mayonaise en breng op smaak met zout en peper.

Bereiding

  1. Schil de knolselderij en snijd hem met de hand in smalle plakjes (dit kan ook met een mandoline) een vervolgens in smalle reepjes (julienne). Je kunt de knolselderij ook direct julienne snijden met een juliennesnijder als je die hebt! Je kunt de knolselderij ook grof raspen in de keukenmachine (zie foto hieronder) maar ik vind het toch lekkerder als de knolselderij in smalle reepjes is gesneden. Dit is iets meer werk, maar komt de textuur en smaak van de salade ten goede.
  2. Meng de knolselderij in een kom met de overige ingrediënten. Voeg zoveel mayonaise toe om het een smeuïg geheel te maken. Breng op smaak met zout en peper.

Knolselderijsalade

Knolselderijsalade

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Hoi, is 3,5 ml niet een beetje weinig? Is het niet 350 ml?

    1. Je hebt helemaal gelijk Florina! Bedankt voor je reactie, ik heb het aangepast.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin