Kruimelcake met frambozenjam

Zin om iets lekkers te bakken, maar liever niet te ingewikkeld? Dan is dit recept voor jou! Een heerlijke zachte vanillecake met een swirl van frambozenjam en topping van kruimeldeeg.

Dit is een heel leuk basisrecept om mee te varieëren. Zo kun je de frambozenjam prima vervangen door een andere jam. Je kunt de jam ook weglaten en vers fruit toevoegen zoals blauwe bessen, bramen of frambozen. Wat geschaafde amandelen over de kruimellaag is ook heerlijk. Of maak een swirl van Nutella en strooi wat gehakte hazelnoten over de kruimellaag!

Varieer er lekker op los en ontdek jouw favoriet!

Gebak, Zoet

Ingrediënten

  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 150 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur (zacht maar net niet gesmolten) + klontje extra om bakvorm in te vetten
  • 1 tl vanille-extract (je kunt deze ook vervangen door 1 zakje vanillesuiker, gebruik dan 142 g kristalsuiker)
  • 3 (m) eieren, op kamertemperatuur
  • 150 g bloem
  • 5 g bakpoeder (je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem, dan mag je het bakpoeder weglaten)
  • Snufje zout
  • 2 à 3 el frambozenjam (ik gebruikte jam met minder suiker maar gewone jam kan ook)

Voor de kruimeltopping

  • 100 g bloem
  • 60 g witte kristalsuiker
  • 65 g ongezouten roomboter, koud en in kleine blokjes gesneden
  • Snufje zout

Verder nodig

  • Brownie bakvorm (die van mij was 31 x 19,5 cm)
  • Elektrische handmixer
  • Bakspatel
  • Fijne zeef
  • Vel bakpapier

Bereiding

Vet de bakvorm in met boter en bekleed de vorm met bakpapier. Verwarm de oven (onder- en bovenwarmte) voor op 160 graden.

Doe de kristalsuiker, roomboter en vanille-extract in een ruime kom en mix (eerst op lage en dan iets hogere) stand tot een zacht en romig mengsel. Dit duurt zeker 5 minuten. Voeg een voor een de eieren toe en klop verder op lage stand tot de eieren volledig zijn opgenomen, voeg steeds pas het volgende ei toe als de vorige is opgenomen.

Roer in een kom de bloem, het bakpoeder en zout door elkaar. Zeef boven de kom en spatel door het beslag. Spatel niet langer dan nodig is, zodat het beslag luchtig blijft.

Verdeel het beslag over de bakvorm. Verdeel de frambozenjam erover en roer met de achterkant van een lepel door het cakebeslag, zodat er een mooie swirl ontstaat. Niet te lang roeren (zoals ik ;)), dan wordt het rommelig.

Doe alle ingrediënten voor de kruimeltopping in een kom en kneed met je vingertoppen tot een kruimeldeeg. Strooi over de frambozencake.

Bak circa 40 minuten in het midden van de oven, of tot hij goudbruin is. Laat iets afkoelen en snijd dan in vierkantjes.

Kruimelcake met frambozenjam

Kruimelcake met frambozenjam

3 reacties

Verdeel je liefde

  1. Edith

    Al jaren ben ik fan van Keukenliefde!
    Voor deze week ook weer zoveel inspiratie gekregen. De week is soms te kort om alles te maken 😜
    En, ik heb het al eerder geschreven, zóóó makkelijk dat je een foto van de ingrediënten erbij zet.
    Dank dat we iedere keer zo heerlijk eten met jouw recepten.

    Met groeten, Edith.

    1. Oooh, wat een leuke en lieve reactie! Dankjewel Edith! Heel fijn om te horen dat je zo geïnspireerd wordt en geniet van onze recepten! 🙂

  2. Yvonne

    O, wat een heerlijk recept.
    Ik ga voor aardbeienjam.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin