Limburgse gehaktballen

Een goede gehaktbal smaakt overal lekker bij. Deze Limburgse gehaktballen worden zachtjes gegaard in jus verrijkt met een lepeltje appel- en perenstroop. Dat geeft de jus een lekker zoetje! Serveer deze gehaktballen bij gestoofde rodekool met appel en kruidkoek en een gekookt aardappeltje voor een Hollands agv’tje.

Vleesrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 ei (m)
  • 1 à 2 el paneermeel (voeg eerst 1 el toe en als het gehaktmengsel na het te kneden te vochtig is kun je nog een eetlepel toevoegen)
  • 1 flinke el (Limburgse) grove mosterd
  • Snuf nootmuskaat
  • 30 g roomboter
  • 1 el bloem
  • 300 ml runderbouillon
  • 1 el appel- en perenstroop
  • 1 tl witte balsamicoazijn

Nodig

  • Braadpan met dikke bodem (anders verbrandt de roomboter) en deksel

 

Tip!
❤️Door de gehaktballen in de koelkast te leggen voordat je ze gaat bakken worden ze steviger en zullen ze minder snel scheuren tijdens het bakken.

Bereiding

  1. Doe het gehakt in een kom samen met de helft van de sjalot, de knoflook, het ei, de paneermeel, mosterd, nootmuskaat en breng op smaak met zout en peper. Draai 4 gehaktballen van het mengsel. Zet afgedekt minimaal 15 minuten (tot maximaal een nacht) in de koelkast. (Zie onderstaande tip.)
  2. Verhit de braadpan met de roomboter. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze op middelhoog vuur rondom goudbruin maar nog niet gaar. Haal ze uit de pan.
  3. Fruit de overige sjalot in het achtergebleven braadvet tot hij zacht is. Voeg de bloem toe en bak al roerend op laag vuur circa 3 tot 5 minuten mee om te laten garen. Voeg de bouillon toe en roer met een garde tot een gladde jus zonder klontjes. Voeg de appel- en perenstroop en azijn toe en roer door tot de stroop is opgelost. Breng de jus aan de kook en zet het vuur dan laag.
  4. Leg de gehaktballen terug in de jus en doe de deksel op de pan. De jus mag niet meer koken, alleen zachtjes pruttelen. Laat de gehaktballen in circa 30 tot 40 minuten zachtjes garen. Draai ze af en toe een keer om.

Limburgse gehaktballen

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin