Rodekool met appel en kruidkoek

Zelf rodekool maken is veel makkelijker en lekkerder dan veel mensen denken. Natuurlijk is rodekool uit een potje makkelijk, maar geloof me, qua smaak komt hij niet in de buurt van de zelfgemaakte variant. Bovendien snijd je van één rodekool heel veel af en kun je er makkelijk meerdere keren van eten, of in porties invriezen (zie onderstaande tip).

Het fijnsnijden van de rodekool is eigenlijk het meeste werk en doe ik daarom met behulp van de keukenmachine. Dan is het een klusje van niks! Deze rodekool met appel (Goudreinet) en kruidkoek is denk ik de lekkerste variant die ik tot nu toe maakte. Nieuwsgierig? Maak hem zelf en laat me weten wat je ervan vindt, ik ben heel benieuwd!

Menu, Seizoen, Groenten, Herfstrecepten, Winterrecepten, Bijgerecht

Ingrediënten

  • 1 grote rodekool
  • 1 ui, gepeld en in vieren
  • 3 Goudreinet appels, geschild en klokhuis verwijderd
  • 2 el appel- en perenstroop
  • 3 el rietsuiker
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • 100 g kruidkoek, in kleine blokjes gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • Snuf zout
  • 1 grote kruimige aardappel, geschild en fijngeraspt

Nodig

  • Keukenmachine met schaafmes
  • Grote kookpan met deksel
  • Fijne rasp

Tips!
♥️In plaats van een aardappel kun je ook een eetlepel ongekookte rijst meekoken met de rodekool. Voeg deze tegelijk met de rodekool en overige ingrediënten toe. Rijst heeft dezelfde functie als de aardappel en zal het overtollige vocht in de pan binden zonder dat je hem terugproeft.
♥️Gestoofde rodekool kun je perfect invriezen. Doe hem geproportioneerd in diepvrieszakken en druk plat zodat hij weinig ruimte inneemt.

Bereiding

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de rodekool, deze mogen weg. Snijd de rodekool in vieren en verwijder de harde kern aan de onderkant. Snijd de rode kool in kleinere stukken zodat ze door de opening van de keukenmachine passen. Schaaf de rodekool fijn met het schaafmes van de keukenmachine. Doe hetzelfde met de ui en goudreinetten. (Je kunt ze natuurlijk ook allemaal met de hand fijnsnijden.)
  2. Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes, zo kun je ze later weer makkelijk terugvinden. Als ze toch ‘kwijtraken’ is dat niet erg want door het lange stoven worden ze heel zacht en proef je ze bijna niet meer terug.
  3. Doe de rodekool, ui, goudreinetten samen met alle overige ingrediënten (behalve de aardappel) en 2 à 3 kopjes water in een grote kookpan. Voeg een flinke draai peper uit de molen toe.
  4. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rodekool in een afgesloten pan circa 1 uur (langer mag ook) zachtjes stoven, tot hij lekker zacht is. Roer af en toe een keertje door. Let erop dat de rodekool niet droog komt te staan, voeg anders wat extra water toe. Proef na een uur of de rodekool de gewenste garing heeft. Zo ja, dan kun je het overtollige vocht in de pan binden met een fijngeraspte aardappel (. Nog kort even doorwarmen om aardappel te garen en het vocht te binden. De aardappel proef je niet terug.

Rodekool met appel en kruidkoek

Rodekool met appel en kruidkoek

Rodekool met appel en kruidkoek

7 reacties

Verdeel je liefde

  1. Marleen

    Deze lijkt me echt heerlijk. Binnenkort maar eens maken. Heb wel vaker verse gemaakt, maar heb er altijd problemen mee dat de kool niet meer zo mooi rood blijft. Snap niet wat ik dan verkeerd doe. Ik for er ook een scheutje azijn in. Heb jij een idee??

    1. Hoi Marleen, naarmate je rodekool langer stooft zal hij steeds meer kleur verliezen, daar kun je weinig aan doen en ook citroensap of azijn kunnen dat niet tegengaan. Je doet dus niks verkeerd! 🙂

  2. Bea

    Zo doe ik het al jaren. Wel in de slowcooker. Gebruik dan wel minder suiker en maar 1 kopje water.😋

    1. Ga ik ook eens proberen Bea. 🙂

      1. Hoi ik heb het net gemaakt maar je ziet bij mijn nog de appeltjes

        1. Wat voor appels heb je gebruikt en hoelang heb je het gestoofd? Het is natuurlijk niet erg als je de appel nog ziet.

    2. Gertrude

      Hoe lang doe je het in de slowcooker? Neem aan op low?

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin