Mediterraanse kipstoofschotel met venkel en olijven

Mediterraanse kipstoofschotel met venkel en olijven

Deze Mediterraanse kipstoofschotel is één van mijn favoriete gerechten om op tafel te zetten als ik gasten krijg. De voorbereiding is minimaal — je hoeft alleen wat ontspannen snijwerk te verrichten — en verder doet je fornuis of slowcooker het werk. Ik serveer dit gerecht het liefst met wat knapperig, vers brood erbij om het verrukkelijke stoofvocht mee op te deppen.Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet, zonder bot
  • 1 sjalot, gepeld en in vieren gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
  • 2 tomaten, zaad en sap verwijderd en in blokjes gesneden
  • 1 venkel, ragfijn gesneden
  • Handje groene olijven
  • Handje gedroogde, witte rozijnen geweekt in witte wijn (hoe langer, hoe beter)
  • Handje pijnboompitten, licht geroosterd
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 takjes tijm
  • Extra vierge olijfolie
  • Handje verse basilicumblaadjes, opgerold en fijngesneden
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • Flinke scheut droge witte wijn
  • Zout en peper uit de molen

Bereiding
Verhit een braadpan met dikke bodem met wat olijfolie en bak de kipdijfilet rondom goudbruin. Bestrooi met zout en peper. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak kort mee, totdat de sjalot iets zachter is. Voeg dan de overige ingrediënten toe — houd de helft van de basilicum en peterselie achter voor garnering. Voeg een flinke scheut wijn toe — de kipdijfilets moeten tot halverwege onderstaan (maak je dit gerecht in een slowcooker, dan kun kun je nog minder wijn toevoegen) — breng op smaak met zout en peper en doe de deksel op de pan. Laat de kip op laag vuur zachtjes gaar stoven. Verwijder de takjes tijm.

Schep de kippenstoof op borden en bestrooi met de achtergehouden basilicum en peterselie. Serveer met knapperig, vers brood.

Mediterraanse kipstoofschotel met venkel en olijven

Eet smakelijk!

Nog meer heerlijke kiprecepten vind je hier!

Comments

  1. Dit lijkt me een heerlijk recept. Hoelang laat je de kip stoven op gewoon gas in braadpan? M

    • De bereidingstijd hangt af van de hoogte van het vuur. De tijd kan variëren tussen 1 tot 2 uur. Het vocht mag niet koken, maar moet heel zachtjes pruttelen. De kip is goed als je het vlees makkelijk uit elkaar kunt drukken.

      • Dank je 🙂 ik dacht dat het een beetje kookt als het pruttelt. Als ik bouillon trek zet ik daar een ” plaatje” onder. Dan beweegt er niets. Bij stoofvlees doe ik dat niet, dus dan hierbij ook niet!

  2. Moet de kippendijen in stukjes gesneden worden of in zijn geheel gelaten worden?

Speak Your Mind

*