Moelleux uit ‘Aan tafel met Floorabella’

Deze chocolade lavacakejes, oftewel moelleux stelen gegarandeerd de show tijdens het kerstdiner! Ze komen uit het prachtige kookboek ‘Aan Tafel met Floorabella’. Een ontzettend mooi sfeerboek waarin de recepten zijn onderverdeeld in totaal 7 tafels (hoofdstukken) met elk hun eigen thema. Voorafgaand aan de recepten verteld schrijfster Floorabella (ze is tevens chef, gastronoom, vinoloog, stylist en fotograaf!) waarom het gerecht voor haar zo belangrijk is, of wat het gerecht zo bijzonder maakt. Vaak met een bruggetje naar Frankrijk, want daar is ze verknocht aan. Deze moelleux komen uit ‘Tafel no 7 Feest’. Floorabella zegt hier het volgende over: “Deze moelleux spannen de kroon: ze zijn stevig van buiten, maar hebben een vloeibaar chocoladehart. Ze worden vergezeld door een fluweelzachte bourbonroom”. Het kwijl liep letterlijk uit m’n mond toen ik dat las. Deze moest ik maken! En geloof me, jij wilt dat ook! 😉 

Samen met de gravad lax als voorgerecht en de hert wellington als hoofdgerecht vormt deze moelleux een prachtig klassiek kerstmenu!

Thema recepten, Chocolade, Dessert, Kerstrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 250 g pure Belgische chocolade
  • 2 el honing
  • 250 g roomboter, in kleine blokjes
  • 12 eieren
  • 100 g bruine suiker + 2 el bruine suiker
  • 100 g bloem
  • 200 ml verse slagroom
  • 1 vanillepeul
  • 2 el bourbon (whisky)

Verder nodig

  • Muffinbakblik
  • Bakpapier

Wijntip van Floorabella: lekker met een glaasje honingzoete pedro ximénez-sherry.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Breek de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie. Voeg de honing en boter toe en roer totdat de boter gesmolten is.

Houd 2 eieren apart en spits de andere eieren. Doe de eidooiers in een kom. De eiwitten heb je niet meer nodig, maar kun je gebruiken voor een ander recept zoals deze kerstpavlova. Breek de 2 losse eieren boven de kom en voeg de 100 g suiker toe. Voeg de gesmolten chocolade toe en klop alles goed door elkaar. Zeef de bloem boven de kom en spatel door het beslag.

Vul een muffinbakblik met cups van bakpapier. Schep elke muffinholte tot net onder de rand vol met beslag. Bak de moelleux 10 minuten in de oven.

Snijd de vanillepeul open en schraap met een mes de vanillemerg eruit. Klop de slagroom samen met de vanillemerg en de 2 el bruine suiker stijf. Spatel de bourbon erdoor.

Haal de moelleux uit de oven en serveer met een flinke dot bourbonroom en eventueel wat frambozen.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
4 reacties

Verdeel je liefde

  1. Alco

    Voor hoeveel personen zijn deze ingredienten ?

    1. Dit recept is voldoende om circa 12 moelleux te maken. Geserveerd als dessert heb je genoeg aan één moelleux per persoon.

  2. Danielle

    Zou je dit heerlijke toetje ook aan zwangere mogen serveren? In de zwangerschap worden rauwe eieren afgeraden. Ik begrijp uit het recept dat het niet helemaal gaar wordt in de oven en daarom de binnenkant vloeibaar blijft?

    1. Hoi Danielle, ik durf het niet met zekerheid te zeggen of het kwaad kan, dus ik zou het risico niet nemen.

Follow on Bloglovin mytastenld.com