Ovenpasta met prei en ham

Ik ben dol op ovenpasta omdat je er eindeloos mee kunt varieëren. Dit keer maak ik een ovenpasta met romige kaassaus, prei en ham. De mini penne hoef je niet eerst te koken, ze garen net zoals lasagnebladen in de saus in de oven. Makkelijk en lekker!

Lekker om te serveren met een frisse komkommer-wortelsalade.

Wereldgerecht, Pastarecepten, Ovenrecepten, Italiaanse recepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen

  • 50 g ongezouten roomboter + extra om ovenschaal in te vetten
  • 50 g bloem
  • 600 ml groente- of kippenbouillon
  • 100 ml (kook)room (melk kan ook)
  • 250 g prei, schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 75 g diepvriesdoperwten
  • 1 tl gedroogde dille
  • 75 g ham (vleeswaren), klein gesneden
  • 80 g belegen kaas, geraspt
  • 100 g mini pasta (bijv. mini penne, fusilli of schelpjes)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de ovenschaal in met boter of olie.
  2. Smelt de boter in een ruime kookpan. Voeg de bloem toe en bak al roerend op laag vuur circa 5 minuten, zodat de bloem kan garen. Voeg langzaam en al roerend de bouillon toe. Breng al roerend aan de kook en roer tot een gladde saus.
  3. Voeg de room, prei, doperwten en dille toe en laat de saus 4 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Roer de ongekookte pasta, helft van de kaas en ham door de saus. Verdeel de pasta over de ovenschaal en bestrooi met de overige kaas.
  5. Bak 30 minuten in het midden van de oven, of tot de bovenkant goudbruin is.

Ovenpasta met prei en ham

9 reacties

Verdeel je liefde

  1. Cheide

    Vandaag gemaakt en het we vonden het heerlijk dus dit komt vaker op tafel!

  2. Irene

    Lijk mij een heerlijk recept,maar mag ik vragen welke grote oven schaal ik moet gebruiken.

  3. Agnes Nelemans

    Heb deze schotel vanavond gemaakt..
    De smaak was lekker maar ik vind het vrij machtig en te papperig.
    Het leek net op een dikke ragout.
    Heb me aan de ingrediënten gehouden, maar misschien heb je nog een tip ?
    Agnes.

    1. Hoi Agnes, als je de saus te dik vindt kun je hem altijd verdunnen door een beetje extra vocht (water of bouillon) toe te voegen.

  4. Lida de ronde

    Heb vanavond de ovenschotel met ham en prei gemaakt wow dat was lekker dank je voor het recept die hou ik er in

    1. Superleuk om te horen Lida! 😃

  5. VanessaS

    Vandaag gemaakt en het was heeeeerlijk! Bedankt voor het recept. 🙂 En de ingemaakte courgetten? Al klaar? Groetjes

    1. Aaah, leuk om te horen Vanessa! De ingemaakte courgettes heb ik nog niet geprobeerd (staan in de kelder dus dan vergeet ik het vaak), maar zal ze van de week eens even proeven! Wordt vervolgd…. 🙂

  6. Jolanda

    Oh dit ziet er lekker uit.
    Ga dit zeker maken.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin