Ovenschotel met kip en champignonroomsaus

Ovenschotel met kip en champignonroomsaus

Malse kipfilets omwikkeld met spek, overgoten met romige champignonsaus en gegratineerd met kaas in de oven. Comfort food op zijn best! 

Het is alweer even geleden dat ik dit gerecht maakte, maar bij het zien van de foto’s begin ik direct weer te watertanden! Serveer met gebakken aardappels of gekookte pasta en een groene salade.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 150 g gerookt ontbijtspek
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 400 g champignons, schoongeborsteld en in plakken gesneden
  • 100 ml droge witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
  • Stukje Parmezaan, geraspt
  • Boter of olie om in te bakken

Verder nodig
Hapjes-, of braadpan, ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in.

Verhit de hapjespan met wat boter. Bestrooi de kipfilets met zout en peper en omwikkel ze met ontbijtspek. Bak de kipfilets rondom goudbruin in de boter. Je hoeft de kipfilets niet helemaal gaar te bakken, want ze garen zometeen nog verder in de oven. Leg de kipfilets in de ovenschaal.

Voeg indien nodig wat extra boter toe aan het overgebleven braadvet en fruit de sjalot en knoflook, totdat de sjalot zacht is. Voeg de champignons toe en bak op hoog vuur verder, totdat de champignons goudbruin zijn en het vrijgekomen vocht verdampt is. Blus af met de witte wijn en laat inkoken. Voeg de slagroom, tijm en peterselie toe en laat kort even koken, totdat de saus iets indikt. (Niet teveel laten inkoken, anders houd je te weinig saus over.) Verdeel de champignonroomsaus over de kipfilets en bestrooi met de geraspte Parmezaan.

Heb jij een lekker recept gekookt van KeukenLiefde? Deel een foto van het eindresultaat op Instagram met #keukenliefde. Je foto wordt dan automatisch vertoond op de KeukenLiefde-homepage. Ik kijk ernaar uit!

Bak 20 tot 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin en de kip gaar is.

Ovenschotel met kip en champignonroomsaus

Eet smakelijk!

Comments

  1. Gisteren dit gerecht gemaakt en er röstie bij geserveerd. Ik ben een beetje stout geweest om bij de roomsaus nog een kuipje kruidenkaas toe te voegen. Iedereen heeft zijn vingers er bij op gegeten. 🙂
    Bedankt voor dit heerlijke recept!

    Rob

  2. Het was Heeerlijk! zelfs mijn kleine man van 3 heeft er van genoten

  3. Ma Rieke says:

    Wat was dit ontzettend lekker, het leek wel of we in een restaurant aten! Echt verrukkelijk. Bedankt voor het recept.

  4. Claudia says:

    Wat eten jullie erbij? Pasta?

  5. Hallo Annemiek

    Zo te zien naar de reacties is het een super recept.
    Gisteren gegeten met de kinderen, het was een succes.
    Ik heb de kip in lange repen gesneden en omwikkeld met ontbijtspek dan heb je ook niet zulke grote stukken en makkelijker te verdelen.
    Als dessert warme appel / boter met suiker/kaneel en spijs gerecht uit de oven
    ijs erbij……HEERLIJK !
    Dank je wel !
    Groetjes Anneke

  6. trees snoek says:

    ik heb dit vandaag gegeten het was heerlijk!!!!!! super lekker

  7. Annie Coolen says:

    Hoe hoog mag ik de oven zetten?

  8. willeke-its-me says:

    Onze zoon kwam zojuist in de keuken en zei “hmm…wat ruikt het hier lekker”
    Dus als het net zo lekker ruikt als dat het smaakt, dan hoor je ons niet klagen

  9. Heb het recept vanavond gemaakt en de saus zag er super goed uit maar in de oven is hij helemaal geschift, hoe kan ik dat voorkomen en wat is er fout gegaan want het is een heerlijk recept.

  10. Dit gerecht is waanzinnig lekker !!!
    Hebben echt genoten 😋😉

  11. Monique Smeets says:

    Ik heb het resept met vis kabeljauw ingewikkeld met rauwe ham gemaakt en u resept gevolgd .super lekker die combinatie van vlees en vis.
    De volgende keer doe ik het met kip

  12. We hebben het gerecht net gegeten, smaakte echt lekker. Ik heb de saus ook een beetje ingedikt.
    Met pasta was een goede combinatie.
    Weet je soms nog een recept voor ook zo’n lekkere salade erbij?

  13. Heerlijk recept en dus wil ik er meerdere mensen van laten genieten en het maken met 1e kerstdag…

    Alleen zou ik het heel graag een dag van tevoren klaar maken maar kom ik er niet helemaal uit… Kan ik de dag van tevoren het gehele gerecht maken? Dus en kip en champignonsaus in de oven en dan de volgende dag opwarmen? Wordt de kip dan niet te droog? Want als ik de kip alleen zou aanbraden dan is dat toch niet goed omdat hij dan niet volledig gaar wordt?

    • Hoi Vera, je kunt hem prima van tevoren maken zoals je zelf aangeeft. Dat de kip nog niet volledig gaar is maakt niet uit, want je verhit alles later alsnog door en door.

  14. Ik ga hem maken met kerst lijkt me zo lekker en al die verhalen. Hmm..

  15. Gister gemaakt, Geweldig lekker..!! Heb er wel een kwart kip bouillonblokje bij gedaan

  16. Nathalie says:

    Hoeveel calorieën zit er in dit gerecht per persoon?

  17. Johanna Kranenburg-visscher says:

    wij drinken geen wijn dus wil ik eigenlijk niet gebruiken moet dat dan door iets vervangen worden of kan ik het weg laten

  18. Net gegeten. Het was heerlijk! Zelfs de kids vonden het lekker (nadat papa alle champignons eruit had gegeten). Volgende keer maak ik de saus iets dikker.

    • Haha, mijn dochter van anderhalf die steelt gewoon de champignons van bord, dus deze papa is minder blij dan dochterlief. Maar ik kom niks tekort, dus ben alleen maar blij. Ze pakt ook de tuinbonen, bloemkool, spruiten, wortel, doperwten, mais etc van mijn bord af. Ik was zelf als kind een extreem moeilijke groente eter, maar door mijn beroep alles leren eten, en ik juich dit “pikken”van mijn bord dan ook toe, want dan krijgt ze gewoon spelenderwijs vitamines binnen. Als hobby kok en medewerker bediening in de horeca heb ik vanaf het begin alles vers gekookt voor mijn Romy, en ik doe op deze site ook hele leuke ideeen op. Soms volg ik precies het recept, en vaak geef ik er een draai aan naar onze eigen smaken. Maar dit recept ga ik morgen maken, want dan kan Romy lekker de super gezonde champignons mee eten, en de broccoli die ik erbij ga maken.

  19. Als je dit recept met varkenshaas gaat maken hoe kang moet dit dan in de oven?

    • Ik zeg, afhankelijk van de grootte tussen de 12 en 18 minuten in de oven nadat je hem in de pan rondom bruin gebakken hebt. Varkenshaas mag nog best een klein beetje rose zijn, maar ook niet te veel. Als je varkenshaas volledig grijs is van binnen is hij zeker gaar, maar ook tamelijk droog, dat is zonde vind ik voor zo’n mooi stukje vlees. Ik zeg altijd, herhaling is de beste leerschool. Dus mislukt het een keer, jammer dan, probeer het nog een keer, dan bouw je ervaring op.

  20. Zojuist uitgeprobeerd, heerlijk, ik ga het met kerst maken voor 14 personen
    Tot hoever kan ik het bijvoorbeeld een dag vantevoren klaarmaken? Ik denk toch dat het lekkerder als je de campignonsaus vlak voor het de oven ingaat klaarmaakt.

    • Je kunt de champignonsaus ook al van tevoren klaarmaken Jolanda. Doe hem dan nog niet over de kip maar bewaar apart. Vlak voor serveren verdeel je de saus over de kip en gratineer je hem in de oven.

  21. A Versluijs says:

    Gister voor het eerst gemaakt dat was toch wel even smullen.
    Al moet ik eerlijk zijn vond het wat aan de zoute kant heb er verder helemaal geen zout bij gedaan maar denk dat het door het spek komt de volgende keer doe ik er wat minder om heen.
    Maar dit gaan we zeker nog een keer eten.

  22. Anja Verstappen says:

    Afgelopen zaterdag gemaakt en het was heerlijk! En heel fijn dat je het vantevoren klaar kan maken. Alleen nog maar even in de oven ?

  23. Ziet er heerlijk uit! Ik ga hem meteen maken nu! Kunnen er ook zongedroogde tomaatjes in?

  24. Met wat kan je dit allemaal eten? Lijkt me heerlijk, maar alleen kip in champignon saus is ook maar zo kaal

  25. anitakuijs says:

    Gisteren klaargemaakt voor een etentje voor mijn schoonmoeder. Was een groot succes. Ook dit was weer schandalig lekker ?

  26. Carla te Riele says:

    Het lukte me niet om de champignonsaus ingedikt te krijgen. Toen heb ik op Keukenliefde het recept voor chamignonsaus opgezocht. Ik zag daarin dat er bloem en 250 ml runder bouillon toegevoegd moest worden. Dat was idd de oplossing. Een heerlijke saus.

  27. Hoe en waar bewaar je de schotel het best als je het op voorhand reeds zou maken zodat het als de gasten er zijn, juist nog in oven moet geschoven worden? thx

  28. Kan ik de schotel ook al een paar uur eerder maken en dan later in de oven?

  29. Greet Hoolmans says:

    Nu de schotel in de oven staan, ben erg benieuwd. ik zie alleen maar positieve reacties. dus het komt goed.het ruikt in elk geval al heerlijk.

  30. Erg lekker en zeker met kippendijen, want dan extra mals.

  31. Carlo Habets says:

    Bedankt voor dit geweldige recept. We hebben genoten!

  32. Carlo Habets says:

    Bedankt voor dit geweldige recept! We hebben genoten!

  33. Marina Kooijman says:

    Ovenschotel met kip was echt heel erg lekker dank je wel voor het recept

  34. Ziet er OVERHEEEERLIJK uit!
    een vraagje, moet er per se witte wijn in?
    Geeft het een meerwaarde?

  35. Was OVERHEERLIJK…zelfs mijn man, die niet zo van “crème” sausjes houd, vond het “een blijvertje”?? en om mijn eigen vraag te beantwoorden ? “hoelang moet het gerecht nog in de oven?” Ik had de kipfilets in de saus terug gelegd en met de deksel op de pan nog zo’n 20 minuten laten pruttelen. Daarna 10 minuten met de kaas in de oven! Perfect??

  36. Lijkt me overheerlijk? Ik ga het morgen maken. Allleen vroeg ik me wel af hoelang de schotel in de oven moet blijven?

  37. Kan dit gerecht ook in de cockpot/slowcooker worden bereid?

  38. Smaakte voortreffelijk . Zelfs de kinderen vonden het heerlijk.

  39. Wat een heerlijk gerecht zeg.
    Wat hebben wij gesmuld gisteren.
    Zeker voor herhaling vatbaar.

  40. Gisteren dit recept gemaakt voor 8 eters en het was heerlijk, allemaal flink zitten smullen.
    groetjes

  41. Het was heerlijk. Kan ik dit recept of gedeeltelijk van te voren maken?

  42. Gisteravond gemaakt, wat een heerlijk recept. We hebben zitten smullen. Saus was perfect!
    Lekker met boontjes en aardappelkroketjes 🙂

  43. Gisteravond gemaakt, wat een heerlijk recept. We hebben zitten smullen. Saus was perfect!

  44. Heerlijk recept! Bij mij bleef de saus ook te dun. Waarschijnlijk te ongeduldig geweest met inkoken. Maar de smaak was zalig. Het leek wel kerst!

  45. Zie ik een schaaltje bloem op de foto of is dat wat anders? Ik kom het niet tegen in het recept?

    • Hoi Angela, dat klopt inderdaad, de bloem heb ik niet gebruikt. Als je het vocht uit de champignons goed laat inkoken/verdampen is het niet nodig om de saus te binden met bloem.

  46. liesbeth says:

    Ik heb het recept ook met kippedijen gemaakt. Heerlijk mals en de smaak van de saus super lekker alleen was hij waterig hoe kan dit. Heb halfvolle slagroom gebruikt

  47. Henri Rook says:

    Al twee keer gemaakt, super lekker!
    Ik ben een boek aan het schrijven ‘Koken en recepten voor de echte beginner’, een variatie hierop komt er zeker in. Vanaf februari begonnen met koken en gaat aardig goed af.
    Ik snij eerst schuine sneden in de kip en dan peper, zout en kruiden erin schuiven met lepel, dan spek eromheen.
    Ook eer penne ‘rare’ gekookt en hier eerst de ovenschaal mee bedekt, zo ontstaat een ‘een-pans’ gerecht.
    Uw gerecht met de saus is super!

  48. Hallo Annemiek

    Het is een heerlijk recept en heb er van genoten met de familie.
    Nou had ik een vraagje, ik maak altijd paprika`s gevuld met gehakt soms maak ik er een saus onder van tomaten, maar dat is geen succes. Misschien heb jij iets anders.
    Alvast bedankt!
    Groetjes Anneke

  49. Ria van Hoof says:

    Ziet er heerlijk uit , ga het zeker proberen

  50. Heerlijk recept! Ik heb deze met kippendijen (zonder bot) gemaakt. Vind ik persoonlijk wat malser dan kipfilet.

  51. wil de rooij says:

    gelukkig je bent er weer ik had je al gemist

  52. Myrna de Blinde says:

    Kan er i.p.v. slagroom ook kookroom gebruikt worden. Ik vind slagroom vaak zo vet en zwaar.

  53. bert bloemberg says:

    ziet er goed uit en ga ik zeker proberen

  54. Ik had alle ingrediënten in huis en wist niet meer van welke site het kwam. Eerst dacht ik van leukerecepten.nl ( ook een aanrader) maar nee dat was hem niet. Toen zelf gaan kokkerellen en het was echt heerlijk. Later kwam ik via een FB reactie er achter dat het van deze site kwam. Het enige verschil was dat ik de kip rauw met het spek in de schaal heb gedaan en geen witte wijn erbij. De kip was erg mals kan soms zo snel droog worden. Volgende keer volg ik het recept van Jacqueline dan weet ik het verschil gelijk.

  55. Net gegeten…echt zalig!

  56. Ziet er heerlijk uit! Ga het zeker uitproberen.

Speak Your Mind

*