Mieks Special: ovenschotel kip pesto

Mieks Special: ovenschotel kip pesto

Ik ben dol op ovenschotels. Om twee redenen. Ten eerste omdat je ze goed kunt voorbereiden, zodat ze op moment suprême alleen nog maar de oven in hoeven. En ten tweede omdat je er eindeloos mee kunt variëren.

Na het grote succes van de broccoli-ovenschotel droomde ik van een variant die nóg eenvoudiger en nóg sneller te bereiden is.

In de broccoli-ovenschotel maak ik een saus op basis van een roux (boter en bloem). Hoewel de meest doorgewinterde keukenkluns die saus maken kan, heb ik gemerkt dat velen toch bang zijn voor dit simpele klusje. Maar omdat ik wil dat koken voor iedereen een plezierige en succesvolle bezigheid is, bedacht ik een variant met pestoroomsaus die sneller klaar is dan dat Speedy Gonzales rennen kan. Arriba! Arriba!

Hoofdgerecht voor 4 personen — 15 minuten + 30 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 broccoli, in roosjes gesneden
  • 1 teen knoflook
  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 450 g voorgekookte krieltjes, of aardappels, niet helemaal gaar gekookt
  • 1 rode en gele paprika, in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, in partjes gesneden
  • 100 ml slagroom*, kookroom, of crème fraîche
  • 1 el pesto
  • 1 bol mozzarella, in plakken gesneden
  • 2 el pijnboompitten
  • Eventueel verse basilicumblaadjes voor garnering

*Let op, de saus in dit recept blijft vrij vloeibaar. Wil je een dikkere roomsaus, kijk dan bij onderstaande tip.

Verder nodig
Ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de broccoliroosjes 2 minuten in licht gezouten, kokend water en laat goed uitlekken in een vergiet.

Pel de knoflook, snijd doormidden en wrijf met de opengesneden kant de binnenkant van de ovenschaal in. Klop de slagroom los met de pesto, zout en peper.

Verhit een koekenpan met wat bakboter of olie en bak de kip op hoog vuur goudbruin. Bestrooi met peper en zout. Bak de kip niet helemaal gaar, want hij gaart straks verder in de oven.

Verdeel de broccoli, kip, krieltjes, paprika en rode ui over de ovenschaal, bestrooi met zout en peper en schenk de pestoroom eroverheen. Bedek met de mozzarella. Bak 30 minuten in de oven, of totdat de kaas goudbruin is en de krieltjes zacht zijn.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, totdat ze goudbruin kleuren. Garneer de ovenschotel met de pijnboompitjes en basilicumblaadjes.

Mieks Special: ovenschotel kip pesto

Eet smakelijk!

Tip

Wil je een dikkere, gebonden saus? Smelt dan 30 g roomboter (niet laten kleuren) in een pannetje, voeg 30 g bloem toe en laat op laag vuur, al roerend, een minuut mee garen. Dan 200 ml vocht (opgevangen kookvocht van de broccoli, kippenbouillon, of melk), 100 ml slagroom en pesto toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. Vijf minuutjes zachtjes laten pruttelen en over de ovenschotel schenken. Afbakken volgens omschrijving.

Hollandse recepten, Hoofdgerecht, Kiprecepten, Ovenrecepten, Wereldgerecht

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
26 reacties

Verdeel je liefde

  1. willeke-its-me

    Sorry, maar hier vonden wij het geen aanrader.

  2. shameran

    Ik heb vandaag gemaakt als terug dan zit in oven kan zien lekker is… Dankjewel voor recept

  3. Agnes Dragstra

    Stomme vraag misschien wat moet ik precies met de knoflook doen?

    1. De knoflook snijd je open en met de opengesneden kant wrijf je de binnenkant van de ovenschaal in. Zo krijgt je gerecht straks een zachte, subtiele knoflooksmaak zonder te overheersen.

      1. Agnes Dragstra

        Dan heb ik het goed begrepen bedankt voor je reactie. En gelijk de tekst aangepast 😊
        We gaan het vanavond proberen!

        1. Leuk Agnes, eet smakelijk alvast! 🙂

  4. anto

    Lijkt me heerlijk.
    In hoeverre kan ik het tevoren klaarmaken , zodat ik het de volgende dag alleen nog de oven in hoef te schuiven??

  5. Petra

    De ovenschotel pesto was heerlijk. Heb alleen wel een vraag: ik had de dikke saus versie gemaakt: prima gelukt. Maar na de oven was het mega waterig (door de groenten denk ik) maar is daar wat tegen te doen? Zou graag de saus dikke laten.

    1. Hoi Petra, de groenten laten inderdaad vocht los tijdens het bakken. Laat de broccoli na het koken dus goed uitlekken. Je zou eventueel ook de paprika’s en ui (tegelijk met de kip) eerst even kunnen aanbakken, zodat het meeste vocht verdampt is voordat het in de ovenschotel gaat.

  6. bobman

    Zit hier nu even na te genieten van de Kip Pesto ovenschotel ( hier in Langey, B.C Canada.)
    Was gemakkelijk te maken en erg lekker. (That’s a keeper for next time!)
    Ik vond je website via Google en nadat ik je recepten had bekeken heb ik m’n zus in Nederland ook maar even de link doorgestuurd. Ik ga zeker nog meer recepten uitproberen van je site!
    Keep up the good work!!!

    1. Haha, wat grappig dat jij vanuit Canada je zus in Nederland over KeukenLiefde tipt. Te gek! Leuk om te horen dat je geniet van de recepten!

  7. Linda

    Kun je deze schotel ook een dag vantevoren klaarmaken, zodat hij alleen nog in de oven hoeft?

  8. Jos De Mos

    Deze heeft heel goed gesmaakt. Gemaakt met quornblokjes met kippenkruiden. Wel een iets dikkere saus gemaakt. Maar heel lekkere ovenschotel. Bedankt voor de inspiratie.

    1. Leuk om te horen dat het ook met quorn goed heeft gesmaakt Jos!

  9. Jelle

    Misschien een domme vraag, maar doe je dat sausje als vervanging van de pestoroomsaus? en wanneer gooi je hem erover, voor of na het bakken? Ik ga hem zaterdag maken, lijkt me heerlijk.

    1. Hoi Jelle, de gebonden saus kun je inderdaad gebruiken in plaats van de pestoroomsaus. Hij is wat dikker. Je schenkt hem over de ovenschotel en bakt hem daarna af in de oven. Leuk dat je hem gaat maken, ben heel benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

      1. Jelle

        Hij was verrukkelijk, zelfs met de gebonden saus was hij nog redelijk vloeibaar door het vocht van de groenten. Maar de smaak was perfect, heerlijk romig en zacht. Ik heb hem met gekruide krieltjes gemaakt en de kip ook gebakken in pesto. Zeker een aanrader!

  10. patricia

    Vandaag dit heerlijke gerecht weer gemaakt, maar dan de krieltjes vervangen voor Penne en de saus laten binden…ook een erg lekkere variatie 🙂

    1. Leuk om te horen dat je experimenteert Patricia. Zo hoort het! 🙂

  11. Heerlijk recept. Ook de kinderen vonden het goed smaken.

    Ik heb alleen een vraag over de saus. Klopt het dat deze vloeibaar blijft, en niet opstijft.

    1. Hoi Anita, de saus blijft inderdaad vrij vloeibaar. Wil je een gebonden saus? Laat dan 30 g roomboter smelten (niet laten kleuren) in een pannetje, 30 g bloem toevoegen en op laag vuur, al roerend, minuutje laten mee garen. Dan 200 ml vocht toevoegen (opgevangen kookvocht van de broccoli, kippenbouillon, of melk) en 100 ml slagroom toevoegen. Vijf minuutjes op laag vuur laten pruttelen en over de ovenschaal schenken.

  12. Patricia

    Ziet er heerlijk uit…ga de schotel donderdag maken! Heb alleen een vraag over de hoeveelheid room, klopt deze in het recept want op de foto lijkt het veel meer. En is er ook nog een wat minder vette variant qua saus betreft?
    Bv de saus op basis van bloem,melk en water?

    1. Op de foto zit er 150 ml slagroom in het kannetje, maar ik heb maar 100 ml gebruikt. Dat is voldoende omdat de aardappels al zijn voorgekookt en bijna geen vocht meer opnemen. De slagroom kun je eventueel ook vervangen door kookroom of kookroom light. Een bechamelsaus maken van boter, bloem en melk of bouillon kan uiteraard ook.

      1. Patricia

        Vanavond de schotel gemaakt…de smaak was Top! Wel vond ik de paprika en de rode ui wat aan de harde kant…dus die zal ik de vlgd keer eerst wat voorbakken. Maar is zeker voor herhaling vatbaar!

        1. Dat kan natuurlijk. Leuk om te horen dat ‘ie gesmaakt heeft Patricia! 🙂

  13. Mirte

    Dat ziet er nog eens mooi en kleurrijk uit en vast ook heel lekker.

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com