Ovenschotel met sperziebonen en gehakt

Van Johan zijn oma kregen we een zak vol sperziebonen mee vers van het land. Niks lekkerder toch dan verse sperziebonen! Omdat ik dol ben op ovenschotels en nog geen recept op KeukenLiefde had staan voor een ovenschotel met sperziebonen ging dat hem worden. Een ovenschotel met gehakt, sperziebonen en romige puree. Om je vingers bij af te likken, zo lekker! 

Budget, Hoofdgerecht, Ovenrecepten

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 200 g crème fraîche
  • 25 g roomboter
  • Bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 300 g mager rundergehakt
  • 400 g sperziebonen, schoongemaakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 75 g geraspte kaas
  • Olie om in te bakken

 

De crème fraîche geeft een heerlijke smaak aan de aardappelpuree, maar je kunt de aardappelpuree ook op de traditionele manier maken met boter en melk.

Bereiding

Snijd de puntige uiteinden van de sperziebonen en snijd lange sperziebonen een keer doormidden. Kook de sperziebonen beetgaar. Spoel de sperziebonen af met koud water en laat uitlekken in een vergiet.

Verhit een hapjespan met wat olie en fruit de ui en knoflook totdat ze zacht zijn. Voeg het gehakt en de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om het geheel wat smeuïger te maken. Bak op middelhoog vuur totdat het gehakt gaar is. Voeg de uitgelekte sperziebonen toe aan het gehakt en roer om. Verdeel het gehaktmengsel over een ingevette ovenschotel.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Schil de aardappels en snijd grote exemplaren een keer doormidden. Kook de aardappels in gezouten water totdat je ze makkelijk door kunt prikken. Giet ze af en stamp fijn. Maak de puree smeuïg met de crème fraîche en roomboter. Roer de peterselie door de puree en breng goed op smaak met peper en zout. Verdeel de aardappelpuree over het gehaktmengsel en strijk de bovenkant glad. Trek met een vork over de bovenkant van de puree banen om de puree ruw te maken. Zo wordt de bovenkant straks lekker krokant. Verdeel de geraspte kaas over de puree en zet de ovenschaal in de oven. Bak circa 40 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com