Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?
Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!
Pastinaakstamppot
Hoe is het toch mogelijk dat een fantastische groente zoals de pastinaak gerekend wordt tot de vergeten groenten? Het is een van mijn meest favoriete herfstgroenten. De licht zoete en kruidige smaak komt naar mijn mening het best tot zijn recht wanneer je hem roostert in de oven. Geserveerd met een gebraden kip werkelijk een match made in heaven, die je zelfs met een gerust hart tijdens de Kerst kunt serveren. Maar ook in deze eenvoudige stamppot doet hij het goed. Serveer met uitgebakken spekjes, schilfers Parmezaan en geroosterde walnoten en geniet van een bijzonder smakelijk herfstgerecht.
Hoofdgerecht – 4 personen – 30 minuten
Ingrediënten
- 850 g aardappels
- 400 g pastinaak
- 150 g gerookt spek
- 1 grote ui, gepeld en in halve ringen gesneden
- 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
- 100 g Parmezaan
- 2 el fijngesneden bieslook
- 100 ml melk
- 75 g roomboter
- 50 g walnoten, licht geroosterd
Bereiding
Schil de aardappels en de pastinaak (pastinaak schillen met een dunschiller) en snijd ze in evengrote stukken.
Kook de aardappels en pastinaak in ruim kokend en licht gezouten water, totdat ze zacht zijn.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan, totdat ze licht beginnen te kleuren. Schep ze op een bord en zet opzij. Bak in dezelfde koekenpan het spek zachtjes uit, totdat ze licht beginnen te kleuren en voeg de uien, knoflook en eventueel wat extra vet (olie of boter) toe. Bak verder totdat de uien zacht en goudbruin zijn en de spekjes krokant.
Verwarm de melk met de boter. Giet de aardappels af als ze zacht zijn en stamp ze fijn.
Voeg de warme melk en boter toe en roer tot een luchtige puree. Roer het spek-uimengsel, Parmezaan, bieslook en de walnoten door de stamppot en breng goed op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht, Budget, Snel, Stamppot recepten
om 10:23
Zou het ook met knolselderij gemaakt kunnen worden want ik eet geen aardappelen. Het lijkt me namelijk een lekker recept en pastinaak ken ik wel dat eten wij hier vaker.
om 16:41
Hoi Fennie, waarom zou het niet kunnen? Als je knolselderij lekker vindt en je houdt van pastinaak, zou ik zeggen: gewoon proberen! Het klinkt heerlijk! 🙂
om 11:45
bijzonder lekker …dank je wel
om 11:48
Graag gedaan Wijnand! 🙂
om 18:43
Annemiek,
Wat een verrassing is dit gerecht, het heeft me prima gesmaakt en zeker voor herhaling vatbaar.
Weet alleen nog steeds niet waar het naar smaakt? Bloemkool, schorseneren maar dat maakt niet uit het was een heerijk recept, ga zo door.
Groetjes Glenn
om 09:41
Leuk om te horen Glenn! Pastinaak heeft een wat zoetige, licht anijsachtige smaak. Ook een absolute aanrader is om pastinaak te roosteren in de oven. Hemels met een stukje kip!
om 19:34
De Pastinaakstamppot was heerlijk! Heb er stukjes Bio-runderchipolata’s doorgedaan in plaats van spekjes. Smaakte goed! Dank voor het recept!
om 09:00
Leuk om te horen Angelique! En Bio is altijd goed.
om 11:52
Ga ik ook eens maken, want het ziet er heerlijk uit.
om 13:13
Beslist doen Mirte! 🙂