Plaatpizza met pompoen en knoflookgarnalen

Een heerlijke pizza van de bakplaat met pompoen en grote, gemarineerde knoflookgarnalen. Door ongepelde garnalen te gebruiken, blijven de garnalen lekker mals en sappig, maar toch zou ik de volgende keer gepelde garnalen op de pizza leggen. Grote, ongepelde garnalen zijn lekker om te bakken op hoog vuur, maar bovenop de pizza vond ik ze minder geschikt. Ook koelt je pizza af als jij eerst nog je garnalen moeten pellen. Ga je deze pizza maken dan zou ik dus rauwe, gepelde garnalen gebruiken (darmkanaal verwijderd) en die marineren, zo kan de marinade goed in de garnalen trekken. Hieronder geef ik dus ook de bereiding voor rauwe, gepelde garnalen in plaats van de ongepelde garnalen die je op de foto ziet. Serveer als hoofdgerecht met een salade erbij. 

Wereldgerecht, Visrecepten, Ovenrecepten, Italiaanse recepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 rol vers pizzadeeg à 400 g*, of zelfgemaakt
  • 150 g crème fraîche
  • 65 g parmezaan, geraspt
  • 300 g rauwe, gepelde garnalen (kop en darmkanaal verwijderd), ontdooid en drooggedept
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en in ringen gesneden
  • 300 g pompoen, geschild en in kleine blokjes
  • 1/2 rode ui, gepeld en in ringen
  • 6 cherrytomaten, gehalveerd
  • Handje rucola

 

Tip! Je kunt de garnalen ook in de rug (waar het darmkanaal zat) iets verder insnijden (vlinderen), marineren en bereiden zoals hierboven. Door de garnalen te vlinderen kan de marinade nog beter intrekken en de garnalen krullen tijdens het bakken in de oven mooi op.

Bereiding

  1. Verwarm de knoflook, rozemarijn en rode peper met een flinke scheut olijfolie in een steelpannetje tot de knoflook licht begint te kleuren, niet bruin laten worden dan smaakt hij bitter. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
  2. Meng de garnalen in een kom met een paar eetlepels van de knoflookolie en een draai zeezout uit de molen en laat minimaal 15 minuten tot maximaal een nacht marineren in de koelkast. Bewaar de overige knoflookolie.
  3. Kook de pompoenblokjes 2 à 3 minuten in licht gezouten, kokend water. Ze moeten nog een bite hebben. Spoel af met koud water en laat uitlekken. Dep droog met keukenpapier. Hussel de pompoen om met een of twee theelepels knoflookolie en een draai zeezout uit de molen.
  4. Verwarm de oven voor op 225 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  5. Rol het deeg uit en leg op het bakblik. Besmeer met crème fraîche en bestrooi met parmezaan (houd een klein beetje parmezaan achter). Verdeel de pompoenblokjes, rode ui en cherrytomaten erover.
  6. Bak 15 tot 18 minuten in het midden van de oven, of tot de pizza goudbruin is. Leg de garnalen de laatste 10 minuten van de oventijd op de pizza en bestrooi met de overige parmezaan. Druppel wat knoflookolie over de pizzarand en bestrooi met rucola. Serveer direct.

Plaatpizza met pompoen en knoflookgarnalen

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Henny Kalter

    Ziet er lekker uit. Kan ik hem ook invriezen? Wij zijn met z’n tweeën.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin