Sinaasappel kwarktaart

Ik houd ervan om zo nu en dan iets lekkers te bakken, maar liever niet te ingewikkeld. Een kwarktaart is zo gemaakt en met een klein beetje extra inspanning maak je er in een handomdraai een echte feesttaart van! Voor aankomende Koningsdag maakte ik deze sinaasappel kwarktaart met knapperige spritsbodem, verse toeven slagroom en de Nederlandse vlag met oranje wimpel van fondant. Helemaal niet moeilijk, wel heel feestelijk en lekker!

Thema recepten, Oranjerecepten, Gebak, Zoet

Ingrediënten

  • 200 g spritskoekjes
  • 70 g ongezouten roomboter, gesmolten
  • 9 blaadjes gelatine
  • 1 sinaasappel, rasp en sap
  • 1 el citroensap
  • 250 ml slagroom
  • 130 g witte basterdsuiker
  • 500 g volle kwark
  • Optioneel, oranje levensmiddelenkleurstof

Afwerking

  • 250 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje klop-fix
  • 1 sinaasappel
  • Optioneel, rood, wit en blauwe fondant
  • Oranje levensmiddelenkleurstof (of een stukje oranje fondant)

Nodig

  • Ronde springvorm 24 cm
  • Olie om springvorm in te vetten (bijv. zonnebloemolie)
  • Vel bakpapier
  • Elektrische handmixer met gardes
  • Spatel
  • Spuitzak met stervormige spuitmond

Bereiding

  1. Week de gelatineblaadjes in een kom met koud water, minimaal 15 minuten of langer. Vet de bodem en randen van de springvorm in met olie en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Smelt de roomboter in een pannetje. Maal de spritskoekjes fijn in een keukenmachine, of doe ze in een (diepvries)zak en sla ze fijn met de onderkant van een pan of met een deegroller. Roer het koekkruim door de boter en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk stevig aan met de onderkant van een lepel of de bodem van een glas. Zet in de koelkast om op stijven.
  3. Verwarm het sinaasappel- en citroensap in een steelpannetje (niet laten koken). Knijp het water uit de gelatine en los de gelatine op in het warme sap. Zet het vuur uit.
  4. Klop de slagroom lobbig met de basterdsuiker. Roer het gelatinemengsel samen met de sinaasappelrasp door de kwark. Spatel de slagroom door het kwarkmengsel. Kleur de kwarkroom indien gewenst oranje met een paar druppels oranje kleurstof.
  5. Verdeel de kwarkroom over de bodem van de springvorm en strijk de bovenkant glad. Zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Afwerking

  1. Maak van fondant een Nederlandse vlag met oranje wimpel. Rol een strookje witte, blauwe en rode fondant uit — het witte strookje moet iets breder zijn dan de andere twee — en leg ze iets overlappend op elkaar in de volgorde van de Nederlandse vlag. Druk een beetje vast met je vinger en rol dan uit met een deegroller. Snijd de randen recht af, zodat je de vorm hebt van de Nederlandse vlag. Rol een stukje witte fondant uit tot een rolletje, dit is de vlaggenstok. Kleur een stukje witte fondant met oranje kleurstof (of gebruik oranje fondant) en maak hier een klein balletje en wimpel van. Bekijk dit filmpje van Laura’s Bakery om te zien hoe het moet.
  2. Klop de overige slagroom stijf met de vanillesuiker en klop-fix en doe in een spuitzak met spuitmond. Spuit 8 slagroomrozetjes op de taart. Snijd een plak sinaasappel af en snijd deze in kleine driehoekjes. Steek in elke slagroomrozet een stukje sinaasappel.
  3. Leg vlak voor serveren de vlag op de taart.Sinaasappel kwarktaart

    Sinaasappel kwarktaart

    Sinaasappel kwarktaart

Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE

Inspiratie nodig voor het avondeten? Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE:
75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel nu!

(1 stemmen)
2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Nicolette

    Hoi Annemiek,

    Ik en mijn kinderen hebben deze taart gemaakt voor Koningsdag en het is een erg lekkere taart. Lekker fris van smaak! Zeker voor herhaling vatbaar! We hebben zitten smullen!

    1. Superleuk om te horen Nicolette! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin