Sinaasappeltulband met chocoladeglazuur

Is het geen plaatje lieve jongens en meisjes! Deze sinaasappeltulband met witte-chocoladeglazuur en,  jawel, rood wit blauw spikkels heb ik in allerijl zojuist nog even op de foto gezet. Ik bedacht me namelijk véél te laat dat het morgen Koningsdag is en een oranjerecept mag dan natuurlijk niet ontbreken! Het weekmenu heb ik even naar morgen doorgeschoven. 

Alvast drie hoeraatjes voor onze Koning! 🙌🤴🏻🇳🇱

Deze feestelijke sinaasappeltulband met chocoladeglazuur heb je zo gemaakt. Het chocoladeglazuur kleurde ik oranje met wat druppels oranje levensmiddelenkleurstof die ik samen met het gekleurde musketzaad online bestelde. Mocht je deze nergens meer kunnen vinden dan is dat ook geen ramp. Met alleen wit chocoladeglazuur of zelfs zonder glazuur smaakt deze tulband ook heerlijk! 

Seizoen, Thema recepten, Chocolade, Gebak, Lenterecepten, Oranjerecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 250 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur) + extra om in te vetten
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 sinaasappel (op kamertemperatuur), rasp en sap
  • 5 eieren (M), (op kamertemperatuur)
  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • 10 g bakpoeder
  • Snuf zout

Voor het glazuur

  • 100 g witte chocolade
  • 1 el kokosolie
  • Paar druppels oranje levensmiddelenkleurstof*, geschikt om chocolade mee te kleuren
  • Rood wit blauw musketzaad*

*Online verkrijgbaar of in gespecialiseerde bakwinkels

Verder nodig

  • Tulbandvorm
  • Elektrische handmixer
  • Fijne zeef

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de tulband royaal in met boter en bestuif met bloem — dit is belangrijk om de tulband na het bakken makkelijk uit de vorm te krijgen. Klop de overtollige bloem uit de vorm.

Klop de boter, suiker, vanille-extract en de sinaasappelrasp (het sap komt later) met de mixer tot een luchtige en romige crème, dit duurt zeker 5 minuten. Voeg één voor één de eieren toe en mix verder tot een smeuïg beslag, voeg steeds het volgende ei pas toe als de vorige is opgenomen. Als je ineens teveel ei toevoegt kan het mengsel gaan schiften.

Roer in een andere kom de bloem, het bakpoeder en zout door elkaar. Zeef het bloemmengsel en spatel in drie porties door het beslag, doe dit om en om met het sinaasappelsap. Zorg ervoor dat je eindigt met de bloem.

Schep het beslag in de tulband en strijk de bovenkant glad. Bak 60 minuten in het midden van de oven.

Haal de tulband uit de oven en laat minimaal 40 minuten afkoelen. Stort de tulband op een rooster en laat verder afkoelen.

GARNERING

Smelt de witte chocolade en kokosolie au bain-marie in een kom. Zorg ervoor dat de kom met de chocolade het water niet aanraakt en zorg dat het water niet te hard kookt, anders kan de chocolade gaan schiften. Kleur de gesmolten chocolade met een paar druppels kleurstof oranje.

Laat de chocolade iets afkoelen en schenk over de tulband. De kokosolie zorgt ervoor dat de witte chocolade na het opstijven niet volledig uithard. Strooi het musketzaad erover en laat de tulband verder afkoelen tot de chocolade gestold is.

Sinaasappeltulband met chocoladeglazuur

Sinaasappeltulband met chocoladeglazuur

Sinaasappeltulband met chocoladeglazuur

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Marion Mandersloot

    Vandaag de tulband gemaakt, hij is erg lekker! Alleen is een eetlepel kokosolie door de witte chocolade wel een beetje veel. De chocolade bleef hierdoor erg dun en vloeibaar. Waarschijnlijk is een theelepel kokosolie voldoende.

    1. Hoi Marion, het ligt er een beetje aan hoe vol je die eetlepel schept… 😉 Maar een theelepel kan ook. Fijn om te horen dat hij gesmaakt heeft!

Dit vind je misschien ook leuk

Mascarponecrème met aardbeien

26 mei 2019

De aardbeienplantjes in onze moestuin draaien momenteel overuren. Elke dag kunnen we weer een nieuwe lading verse aardbeien plukken....

Pasta carbonara met bacon en groene asperges

2 mei 2019

Ik ben dol op pasta carbonara. De romige, fluweelzachte saus gemaakt van enkel ei en Parmezaan is zo simpel...

5x recept met asperge en ei – een gouden combi

17 april 2019

Witte asperges en ei: twee ingrediënten die voor elkaar gemaakt lijken te zijn! Omdat het ook een heerlijke combi...

Pappardelle met biefstuk en groene asperges

16 april 2019

Deze pappardelle in tomatensaus geserveerd met biefstuk en groene asperges is een op en top verwengerecht! En ook niet...

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin