Slanke croque-monsieur

Slanke croque-monsieur-8458

Sinds jaar en dag is de Franse croque-monsieur mijn favoriete tosti. Deze luxe ham-kaastosti met romige bechamelsaus vind ik simpelweg onweerstaanbaar! Helaas is deze tosti een heuse calorieënbom. Nu stoor ik me daar normaal gesproken niet zo aan — genieten doe je immers met mate, maar soms is het fijn om een smakelijk, slank alternatief achter de hand te hebben.

Voor deze slanke croque-monsieur vervang ik de bechamelsaus door Turkse yoghurt. Wat een uitvinding! Turkse yoghurt bevat ‘slechts’ 10 procent vet en kun je in tegenstelling tot bijvoorbeeld zure room uitstekend verhitten, zonder dat hij gaat schiften.

Deze croque-monsieur-variant is dus een stuk slanker dan het origineel. Hij is bovendien in een handomdraai gemaakt en o, o, o, wat is-ie lekker!

Lunchgerecht voor 1 tot 2 personen

Ingrediënten

  • 2 sneetjes bruinbrood
  • 2 plakken ham
  • 3 plakjes kaas + handje geraspte kaas
  • 2 el yoghurt
  • 1 tl mosterd
  • Paar sprietjes bieslook, in smalle ringetjes gesneden

Slanke croque-monsieur-8441

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een plak beenham in smalle reepjes en meng in een kom met de geraspte kaas, yoghurt, mosterd en bieslook. Bestrijk een boterham met wat van het yoghurtmengsel en beleg met de ham en plakjes kaas. Bedek met nog wat yoghurtmengsel en leg de tweede boterham erbovenop. Bestrijk de tweede boterham met de rest van het yoghurtmengsel. Leg de croque-monsieur op een met bakpapier bekleed bakblik en bak circa 10 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin en de kaas gesmolten is.

Slanke croque-monsieur-8451

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Franse recepten, Lunchrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(2 stemmen)
2 reacties

Deel je liefde

  1. Relinde

    Wat heerlijk! Dat ik daar zelf nog niet eerder aan gedacht heb. Bedankt voor de inspiratie!
    Ik heb wel een vraagje, zou de Turkse yoghurt ook vervangen kunnen worden door magere kwark, of gaat deze wel schiften?

    1. Met kwark heb ik het nog niet geprobeerd, maar hoe hoger het vetpercentage, hoe kleiner de kans is dat het gaat schiften. Turkse en Griekse yoghurt kunnen in ieder geval verhit worden.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde