Spruitjesstamppot met zoete puntpaprika en spekjes

Sommige gerechten zijn pas een dag na het maken op z’n lekkerst. Deze spruitjesstamppot met zoete puntpaprika, spekjes, belegen kaas en geroosterd amandelschaafsel hoort zeker thuis in die categorie. De uitgebakken spekjes geven veel smaak af aan de stamppot en na een dag (of twee!) komt die smaak nog beter tot zijn recht. Geen zin of tijd om tot morgen te wachten, vers gestampt smaakt hij ook heerlijk!

Budget, Herfstrecepten, Snel, Stamppotrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en grote exemplaren gehalveerd
  • 400 g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd
  • 125 g gerookte spekblokjes
  • 1 zoete puntpaprika, zaadlijst verwijderd en in blokjes gesneden
  • 100 ml room (zie onderstaande tip)
  • 50 g belegen kaas, geraspt
  • 75 g amandelschaafsel, goudbruin geroosterd in een droge koekenpan

 

 

Tip: in plaats van melk en boter gebruik ik graag (slag)room om de stamppot smeuïg te maken. Dat geeft een heerlijke volle en romige smaak. Probeer het eens!

Bereiding

Verhit een koekenpan met een scheutje bakboter of olie en voeg de spekjes toe. Bak de spekjes op laag tot middelhoog vuur zachtjes uit. Roer regelmatig om. Voeg als de spekjes goudbruin en uitgebakken zijn de puntpaprika toe en bak 1 minuut mee.

Kook ondertussen de aardappels en spruitjes in een ruime kookpan gaar. Giet af en zet de pan terug op laag vuur. Stamp de aardappels en spruitjes fijn. Voeg zoveel room toe om de stamppot smeuïg te maken — je hoeft dus misschien niet alle room te gebruiken.

Roer de uitgebakken spekjes en paprika en de geraspte kaas door de stamppot en warm door tot de kaas gesmolten is. Breng de stamppot verder op smaak met zout en peper uit de molen.

Bestrooi de stamppot voor serveren met het geroosterde amandelschaafsel.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com