Stoofvlees in biersaus (uit de slowcooker)

Gesponsord — Onlangs was manlief jarig en dat vraagt natuurlijk om een lekker verjaardagsmaal. Als ik Johan ergens blij mee kan maken dan is het wel stoofvlees — zeker in deze tijd van het jaar — dus dat moest het worden. Ook houdt Johan van een lekker biertje dus waarom niet combineren? Stoofvlees in biersaus it is!

Ik wilde het bier waar ik het vlees in stoofde ook bij het gerecht drinken, maar ja, welk biertje kun je dan het beste nemen? Daarvoor raadpleegde ik de Bier Butler App; een handige online app die je helpt om de perfecte bier-spijs match te maken. De Bier Butler App is onderdeel van de campagne Dat Smaakt Naar Bier, een online platform van Nederlandse bierbrouwers die je met behulp van de site en app willen inspireren en de veelzijdigheid van bier laten zien. Door de naam van het gewenste biertje of gerecht in te tikken zoekt hij voor jou de perfecte bier-spijs combinatie. Het eerste biertje dat de app mij tipte was de Gulpener Gerardus Dubbel, maar omdat ik deze in de winkel niet kon vinden vroeg ik om een alternatief. Daaruit kwam Hertog Jan Bockbier. Deze herfstbok heeft een donkerbruin-robijnrode kleur en krachtige, bitterzoete smaak.

Perfect voor een herfstig stoofgerecht!

Ik maakte dit stoofvlees in mijn grote vriend de slowcooker. Als alle ingrediënten in de slowcooker zitten heb je er geen omkijken meer naar en word je altijd beloond met boterzacht vlees. Beloofd! De krachtige biersmaak wordt zachter tijdens het stoven maar geeft de saus wel een heerlijke, volle smaak.

Seizoen, Wereldgerecht, Vleesrecepten, Slowcooker, Winterrecepten, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 750 g riblappen, in middelgrote stukken gesneden
  • 3 rode uien, gepeld en in halve ringen
  • 1 teen knoflook, uitperst
  • 1 flesje Hertog Jan Bockbier
  • 1 flinke el donkerbruine basterdsuiker
  • 2 kruidnagels
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 sneetjes wit casinobrood, korstjes eraf gesneden
  • 2 flinke el Dijonmosterd
  • Vloeibare bakboter

Verder nodig

  • Koekenpan
  • Slowcooker

 

De Bier Butler App is een gratis app, beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Bereiding

Verwarm de slowcooker voor op stand ‘high’.

Verhit de koekenpan met een flinke kneep vloeibare bakboter en laat heet worden. Verdeel het vlees in een enkele laag in de koekenpan – waarschijnlijk moet je het vlees in meerdere keren bakken – en bestrooi met zout en peper uit de molen. Bak het vlees aan beide kanten kort aan tot het begint te kleuren. Schep het vlees in de slowcooker. Verdeel de kruidnagels en laurierblaadjes over het vlees.

Doe indien nodig wat extra boter in de koekenpan en voeg de uien toe. Bak al roerend op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak kort even mee. Blus de uien af met het bier en voeg de suiker toe. Breng aan de kook en laat 1 minuut zachtjes pruttelen. Giet de uien en het bier over het stoofvlees.

Besmeer het brood met de mosterd en leg met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Doe de deksel op de pan en stoof het vlees op stand ‘high’ in circa 5 uur, of tot het vlees makkelijk uit elkaar valt als je erop drukt met een vork. Korter of langer dan 5 uur kan dus ook!

Wij serveerden het stoofvlees met zelfgemaakte frieten en dronken er natuurlijk een lekker Bockbiertje bij. Genieten!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Bier Butler App.

Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE

Inspiratie nodig voor het avondeten? Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE:
75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel nu!

Heb je van dit recept genoten?

12 reacties

Verdeel je liefde

  1. O o geen wit brood… Ook niet te koop meer… Kan ik iets anders gebruiken? Groetjes Jeanette

    1. Hoi Jeanette, hopelijk is het nog gelukt?! Brood zorgt voor binding en geeft een vollere smaak. Je kunt de saus eventueel ook binden met een maizenapapje, maar brood voegt ook qua smaak wat extra’s toe.

  2. Mada

    Hallo
    Heb de boodschappen binnen voor dit recept. Dit weekend wil ik mijn Ierse riblappen in de oven doen. Op hoeveel graden raad je me aan en voor hoe lang(ong.).
    Alvast bedankt!
    Een fijne dag toegewenst!
    Groetjes
    Mada
    P.S. Volgende week ga ik jouw recept met spätzle en champignons maken-kan niet wachten, het wordt vast lekker.

    1. Hoi Mada, belangrijk is dat je het vocht eerst aan de kook brengt en dan direct het vuur/oven laag zet. Elke oven werkt anders dus durf geen exacte oventemperatuur aan te geven. Begin bijv. op 120 graden en controleer dan regelmatig hoe het gaat. Net zoals op het gasfornuis moet het vocht heel zachtjes pruttelen, maar het mag niet meer koken. Succes!

  3. Dieke

    Hallo Annemiek,

    Is het mogelijk dit zonder slow cooker te maken? En zo ja, hoe? 🙂

    Groetjes Dieke

    1. Hoi Dieke, ja hoor dat kan! 🙂 Bak het vlees dan aan in een braadpan en schep eruit. Dan de uien bakken in het braadvet zoals hierboven omschreven. Dan het vlees weer terug in de braadpan bij de uien en saus en het brood erop. Deksel erop en op een sudderplaatje (of heel laag vuur) laten stoven. Vocht mag niet koken, maar alleen heel zachtjes pruttelen. In een braadpan gaat het sneller dan in een slowcooker. Ik schat tussen de 2, 5 en 3,5 uur. Ligt een beetje aan het vlees. Kan ook (veel) langer duren. Succes!

  4. Mandy

    Hoi, kan ik ook runderfond ipv het biertje gebruiken?

    1. Hoi Mandy, dat kan, maar waarom zou je dat doen? Bier geeft echt een speciale smaak en bovendien vervliegt de alcohol. Probeer het dus eerst gewoon eens met een lekker biertje! Als het je niet bevalt (wat zeker niet gaat gebeuren ;)) kun je het later altijd nog met fond maken.

    2. Mada

      Hallo
      Heb de boodschappen binnen voor dit recept. Dit weekend wil ik mijn Ierse riblappen in de oven doen. Op hoeveel graden raad je me aan en voor hoe lang(ong.).
      Alvast bedankt!
      Een fijne dag toegewenst!
      Groetjes
      Mada
      P.S. Volgende week ga ik jouw recept met spätzle en champignons maken-kan niet wachten, het wordt vast lekker

  5. Lonneke

    Héérlijk, heb het vandaag gemaakt gewoon in de pan en zeker voor herhaling vatbaar!

  6. Elisa

    Klinkt goed, het is echt weer stoofvlees tijd! Vorige week het Limburgs zoervleis gemaakt.
    Alleen in plaats van de slowcooker ben ik lekker met mijn snelkookpan in de weer :’)

    1. Mandy

      Hoi! Kan ik ook runderfond ipv het biertje gebruiken?

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin