Stracciatella madeleines

Wie is er niet dol op madeleines? Het elegante Franse cakeje in schelpvorm is simpelweg verrukkelijk en gelukkig heel makkelijk om zelf te maken. Het recept voor deze stracciatella madeleines vond ik op Rutger Bakt. Dan weet je eigenlijk meteen dat je een goed recept in handen hebt. Toch heb ik het recept iets aangepast naar eigen smaak. Zo heb ik minder suiker gebruikt (dan zijn ze nog steeds heerlijk zoet) en de bloem en het bakpoeder heb ik vervangen door zelfrijzend bakmeel. Wees gewaarschuwd, deze stracciatella madeleines zijn verslavend lekker! 

Zie ook onderstaande bereidingstip!

Wereldgerecht, Thema recepten, Kerstrecepten, Franse recepten, Moederdag, Gebak, Zoet

Ingrediënten

  • 130 g roomboter, gesmolten + extra om bakvorm in te vetten
  • 3 eieren
  • 120 g fijne suiker
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • Snufje zout
  • 100 g pure chocolade, fijngehakt

Verder nodig

  • Elektrische handmixer met gardes
  • Madeleinebakvorm

Tip! Maak het beslag bij voorkeur een dag van tevoren of ’s ochtends. Als het beslag goed gekoeld is krijg je een mooier bakresultaat. Dit recept is voldoende voor circa 24 stracciatella madeleines.

 

Stracciatella madeleines

Bereiding

Smelt de boter circa 1 tot 1,5 minuut afdekt in de magnetron en laat iets afkoelen.

Doe de eieren en suiker in een kom en klop op hoge stand met de mixer enkele minuten tot het mengsel verdubbeld is in volume en bijna wit van kleur is. Roer in een kom het zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar en zeef dit boven het eimengsel. Spatel luchtig door elkaar. Spatel tot slot de boter en daarna de chocolade door het beslag. Dek de kom af met vershoudolie en laat het minimaal 1 uur tot maximaal 24 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Vet de madeleinevormpjes goed in met boter.

Vul de madeleinevormpjes in het bakblik met een flinke theelepel beslag, schep ze niet te vol want ze gaan nog rijzen in de oven. Bak de madeleines 4 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 5 minuten verder, of tot ze goudbruin zijn.

Laat de madeleines 10 minuten afkoelen in de bakvorm op een rooster. Druk ze dan voorzichtig uit de vorm en laat ze verder afkoelen op het rooster. Maak de bakvorm schoon en vet opnieuw in met boter. Bak nu de volgende lading madeleines in het bakblik. Je kunt natuurlijk ook twee bakvormen gebruiken als je die hebt.

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin