Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Tuinkruiden uit eigen tuin
Er gaat niets boven vers geplukte tuinkruiden uit eigen tuin om je gerechten mee op smaak te brengen. Bovendien beleef je aan je eigen kruiden veel langer plezier en zijn ze een stuk voordeliger dan kruiden uit de supermarkt!
Mijn moeder is geboren met groene vingers. Ze heeft een grote tuin die ze helemaal zelf onderhoud en regelmatig vraag ik haar om tuinadvies. Haar tafeltje met tuinkruiden is om jaloers op te worden! Wat ik ook probeer, mijn kruiden staan er nooit zo mooi en weelderig bij als die van haar. Hoe doet ze toch? Gelukkig heeft moeders een paar goede tips.
Zelf kweken of reeds gekweekte plantjes kopen?
Bedenk eerst welke kruiden je zelf vaak gebruikt. De meest gangbare tuinkruiden die ik zelf het meeste gebruik zijn bieslook,peterselierozemarijntijm
- Zelf kweken. Je kunt tuinkruiden zelf zaaien en in een speciaal kweekkastje verder opkweken. Begin hier vroeg in het jaar mee wil je er in de zomer van kunnen genieten.
- Plantjes uit het tuincentrum. Een andere optie is het kopen van reeds opgekweekte plantjes in het tuincentrum. Deze zijn misschien iets duurder maar je kunt er wel direct van genieten.
De beste plek?
Zoek een beschut en zonnig plekje in de tuin, het liefst een beetje uit de wind. Zorg altijd voor voldoende waterbakjes om onder de potten te zetten als het een tijd droog is. Wanneer het veel regent haal je deze bakjes weer weg om te voorkomen dat ze verdrinken.
Welke verzorging hebben tuinkruiden nodig?
Aangeschafte kruiden zitten meestal in kleine kweekpotjes. Wil je lang plezier hebben van je kruiden zet ze dan in een ruime pot met goede potgrond en wat mest. Lees altijd van tevoren de verzorgingsinstructie die bij het plantje zit want kruiden vergen verschillende verzorging.
Bewaren
Wat ik zelf erg handig vind is om een keer in de week van alle kruiden wat af te knippen en deze grondig te wassen en droog te deppen. Daarna bewaar ik ze in de koelkast in een afsluitbare boterhamzak.
Deel je reactie