Tuinkruiden uit eigen tuin

Tuinkruiden uit eigen tuinEr gaat niets boven vers geplukte tuinkruiden uit eigen tuin om je gerechten mee op smaak te brengen. Bovendien beleef je aan je eigen kruiden veel langer plezier en zijn ze een stuk voordeliger dan kruiden uit de supermarkt!

Mijn moeder is geboren met groene vingers. Ze heeft een grote tuin die ze helemaal zelf onderhoud en regelmatig vraag ik haar om tuinadvies. Haar tafeltje met tuinkruiden is om jaloers op te worden! Wat ik ook probeer, mijn kruiden staan er nooit zo mooi en weelderig bij als die van haar. Hoe doet ze toch? Gelukkig heeft moeders een paar goede tips.

Zelf kweken of reeds gekweekte plantjes kopen?
Bedenk eerst welke kruiden je zelf vaak gebruikt. De meest gangbare tuinkruiden die ik zelf het meeste gebruik zijn bieslook,DSC_8447_600x402peterselieDSC_8443_600x402rozemarijnDSC_8442_600x402tijm

DSC_8441_600x402munt…DSC_8438_600x402en andere heerlijke kruiden als dragon, dille, salie of oregano.

  • Zelf kweken. Je kunt tuinkruiden zelf zaaien en in een speciaal kweekkastje verder opkweken. Begin hier vroeg in het jaar mee wil je er in de zomer van kunnen genieten.
  • Plantjes uit het tuincentrum. Een andere optie is het kopen van reeds opgekweekte plantjes in het tuincentrum. Deze zijn misschien iets duurder maar je kunt er wel direct van genieten.

De beste plek?
Zoek een beschut en zonnig plekje in de tuin, het liefst een beetje uit de wind. Zorg altijd voor voldoende waterbakjes om onder de potten te zetten als het een tijd droog is. Wanneer het veel regent haal je deze bakjes weer weg om te voorkomen dat ze verdrinken.

Welke verzorging hebben tuinkruiden nodig?
Aangeschafte kruiden zitten meestal in kleine kweekpotjes. Wil je lang plezier hebben van je kruiden zet ze dan in een ruime pot met goede potgrond en wat mest. Lees altijd van tevoren de verzorgingsinstructie die bij het plantje zit want kruiden vergen verschillende verzorging.

Bewaren
Wat ik zelf erg handig vind is om een keer in de week van alle kruiden wat af te knippen en deze grondig te wassen en droog te deppen. Tuinkruiden uit eigen tuinDaarna bewaar ik ze in de koelkast in een afsluitbare boterhamzak.

DSC_8467_600x402De kruiden blijven op deze manier heel lang vers en je hoeft ze voor gebruik alleen even te hakken of knippen.

Geen categorie, Huis- en Tuin❤️Liefde, Inspiratie

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde