Witlof-ovenschotel met spekjes en roomsaus

Hier zat je op te wachten toch? Een lekker recept voor een zelfgemaakte witlof-ovenschotel met spekjes en roomsaus! Misschien klinkt dit je bekend in de oren. Dat kan, want voor dit recept liet ik me inspireren door een zakje sausmix van een bekend merk. 😉 Vroeger kocht ik die regelmatig maar nu ik eenmaal weet hoe eenvoudig je alles zelf kunt maken ben ik me een stuk bewuster van de inhoud van dergelijke zakjes. Zo bevat de inhoud van het betreffende zakje sausmix: aardappelen, aardappelzetmeel, rookaroma’s, zout, kruiden en specerijen en gistextract. Huh? Zoveel ingrediënten terwijl je enkel room nodig hebt voor een lekkere roomsaus. Is het echt zo simpel? Ja! Daarnaast is de smaak van deze zelfgemaakte variant ook nog eens lekkerder dan gemaakt met een zakje sausmix. 

Seizoen, Budget, Herfstrecepten, Ovenrecepten, Vleesrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 500 g voorgekookte aardappelschijfjes*
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 300 g mager rundergehakt
  • 600 g witlof, fijngesneden
  • 150 ml kookroom
  • 1 ei
  • 75 g geraspte kaas
  • Boter of olie om in te bakken en om in te vetten

*Je kunt kiezen voor voorgekookte aardappelschijfjes uit de winkel, maar die vind ik te dik gesneden en minder smakelijk. Daarom kook ik zelf aardappels. Weeg iets meer dan 500 g vastkokende aardappels af en kook ze in de schil (dan houden ze meer smaak na het koken) in een pan met licht gezouten water tot ze bijna gaar zijn. Giet de aardappels af en laat ze iets afkoelen. Pel de aardappels en laat ze verder afkoelen. Snijd de koude aardappels in plakjes.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met boter of olie.

Verhit een koekenpan met een klontje boter of scheutje olie en voeg de ui en spekjes toe. Bak op middelhoog vuur tot de ui zacht is en de spekjes goudbruin beginnen te kleuren. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de witlof toe en zet het vuur hoog. Breng op smaak met peper en zout uit de molen. Bak op hoog vuur verder tot het vocht uit de witlof en het gehakt is verdampt.

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de ovenschaal en bedek met het witlof-gehaktmengsel. Klop de room los met het ei en breng op smaak met zout en peper uit de molen. Giet 2/3 van dit mengsel over de witlof. Bedek met de overige aardappelschijfjes en giet het overige roommengsel erover. Bestrooi met de geraspte kaas.

Bak circa 40 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin is en de aardappels gaar zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Chantal

    Ik heb dit recept gister gemaakt! Heb alleen de witlof door bloemkoolroosjes (heel klein) vervangen en het was een groot succes! Hele schaal ging leeg.

    1. Klinkt goed Chantal, leuk om te horen dat je er een eigen draai aan hebt gegeven! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com