Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Zelfgemaakte Glühwein of Bisschopswijn
Zelfgemaakte glühwein of bisschopswijn stond al lange tijd op mijn lijstje van nog te koken recepten. Echter, op de één of andere manier bleef ik het steeds maar uitstellen, niet het minst omdat ik kant-en-klare supermarktglühwein stiekem ook best lekker vind. Natuurlijk kon ik er nu als enthousiast foodblogger, niet langer onderuit en zie hier het resultaat. Conclusie? Nooit meer supermarktglühwein voor ons; dit is het echte werk!
De enige (kleine) kanttekening is dat de smaak van de gluhwein een tikkeltje bitter is. Ik zou de volgende keer daarom maar één citroen gebruiken en alleen de gele schil (dus niet het witte gedeelte onder de schil) toevoegen of het specerijenmengsel, voordat de wijn en port erbij gaat, niet te lang laten trekken.
Drankje voor 10 personen
Ingrediënten
- 2 sinaasappels, in dikke plakken gesneden en pitten verwijderd
- 6 kruidnagels
- 2 citroenen, in dikke plakken gesneden en pitten verwijderd
- 2 kaneelstokjes
- 4 dikke plakjes verse gember, geschild
- 6 kardemom peulen, alleen de binnenste zaadjes
- 1 stuk steranijs
- 250 g fijne kristalsuiker
- 2 flessen rode wijn (bijvoorbeeld Côtes du Rhône)
- 100 ml port
Bereiding
Prik de kruidnagel in de sinaasappels. Doe alle ingrediënten behalve de wijn en port in een grote roestvrijstalen stalen sauspan en voeg 500 ml water toe.
Breng aan de kook met de deksel erop en laat zachtjes pruttelen voor 15 minuten.
Je kunt het nu wegzetten voor uiterlijk 24 uur (zie bovenstaande kanttekening) zodat de smaken goed kunnen trekken. Voeg dan wijn en port toe en verhit zachtjes totdat er damp omhoog komt.
Het mag niet koken want dan verdampt de alcohol. Verwarm ongeveer 5 minuten zonder te koken en serveer.
Tip! Gebruik deze glühwein ook eens om de allerlekkerste zelfgemaakte stoofpeertjes in te koken.
Themarecepten, Kerstrecepten, Sinterklaas recepten, Drankrecepten
om 17:20
Lekker Annemiek
Dat is het rode koontjes werk
Heb hier wel een fles van die wijn staan
zat gewoon in het kerstpakket,maar ik neem
aan dat ik hem zo op kan pimpen.
Nou graag nog een beetje sneeuw
voor het echie. Maar daar ziet het
niet naar uit. Jammer.
Maar sneeuw of geen sneeuw ik wens
jullie hele prettige dagen en een gezond
en voorspoedig 2014 toe.
Groetjes Lya
om 16:59
Je moet dit recept zeker eens proberen Lya, het is verrukkelijk! Natuurlijk wens ik jou en je familie hetzelfde toe Lya! En dat we van iedere dag een klein feestje mogen maken. 🙂