Zo maak je de perfecte omelet (basisrecept + 3 varianten!)

Een omelet is een van mijn favoriete gerechten die ik maak als ontbijt of lunch. Met een goed basisrecept kun je eindeloos variëren. De eerste omelet die ik ooit maakte was geen succes, maar gelukkig, oefening baart kunst! Vandaag deel ik mijn tips en trics om de perfecte omelet te maken en deel ik drie heerlijke varianten met je!

Omdat eieren de basis zijn van een omelet gebruik ik de lekkerste eitjes. In dit geval Buitenei eieren van Blije Kip. Blije Kip werkt uitsluitend samen met boerenfamiliebedrijven die allemaal het 2- of 3 sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming hebben. Deze boerenfamilies doen er alles aan om hun kippen een fijn leven te bezorgen. De Buitenei eieren worden gelegd door vrije uitloop kippen. Dat betekent dat ze de hele dag vrij mogen rondscharrelen in de overdekte ren, of in het weiland. Er zijn zelfs speciale kippenspeeltjes waarmee ze kunnen spelen zoals de kipschommel en de graantap. Terecht een blije kip dus!

Tips en trics voor de perfecte omelet:

  • Gebruik verse eieren van kippen die een goed leven hebben gehad. Geloof me, dat proef je terug!
  • Gebruik een koekenpan met anti-aanbaklaag
  • Voor extra romigheid kun je per drie eieren een eetlepel water, melk of room toevoegen.
  • Haal de pan van het vuur als de omelet nog net niet helemaal gestold is en laat hem nog even nagaren. Zo wordt hij perfect gaar!
  • De Fransen eten hun omelet het liefst baveuse. Dat betekent dat de omelet vanbinnen nog net niet helemaal gestold is en dus lekker smeuïg!

Wereldgerecht, Menu, Franse recepten, Ontbijt, Lunch

Ingrediënten

Basisrecept voor 1 persoon

  • 3 eieren (m), bijv. Buitenei eieren van Blije Kip (te koop bij de AH, Plus, Vomar en Jumbo)
  • Paar klontjes ongezouten roomboter
  • Zout en peper uit de molen
  • 2 el fijngehakte tuinkruiden (bijv. bieslook, basilicum, dille, peterselie)

Verder nodig

  • Koekenpan met anti-aanbaklaag, ∅ 22 cm
  • Plastic bakspatel

Bereiding

Stap 1.

Kluts de eieren los met het zout en de peper. Roer 1 eetlepel tuinkruiden door het ei.

Stap 2.

Verwarm de koekenpan op (middel)laag vuur met een klontje boter en laat smelten. Voeg het eimengsel toe en draai de pan rond om het ei te verdelen. Duw circa 30 seconden lang de omelet met een plastic bakspatel vanaf de zijkant naar binnen. Zo zakt het ongestolde ei naar de bodem van de pan waardoor de omelet sneller stolt en krijgt de omelet structuur. Roer niet te hard of te lang anders krijg je roerei. Stop met roeren zodra de omelet begint te stollen.

Stap 3.

Gaar de omelet nog 1 à 2 minuten op laag vuur, tot hij stevig en de bovenkant nog licht vochtig is. Vouw je de omelet voorzichtig dubbel met je spatel. Laat eventueel nog een extra klontje boter onder de omelet smelten voor extra smeuïgheid. Keer de omelet om op een bord en bestrooi met de overige tuinkruiden. Serveer direct.

Zo maak je de perfecte omelet (basisrecept + 3 lekkere varianten!)

Zo maak je de perfecte omelet (basisrecept + 3 lekkere varianten!)

3 lekkere varianten!

Ham & Kaas

  • Verdeel aan het begin van stap 3 1 eetlepel hamreepjes en 1 eetlepel geraspte kaas over de omelet. Bereid verder volgens het basisrecept.

Boerenomelet

  • Vervang de tuinkruiden door fijne soepgroenten. Bak de soepgroenten aan in boter in de koekenpan, tot ze zacht zijn. Voeg het eimengsel toe en bereid zoals het basisrecept. Bestrooi de omelet eventueel met wat geraspte kaas en vouw dubbel.

Champignon & parmaham

  • Snijd 4 champignons in plakjes en bak aan in wat boter in de koekenpan, tot ze iets zachter zijn. Voeg het eimengsel toe en bak verder volgens het basisrecept. Scheur een plak parmaham in stukken en verdeel samen met wat rucola over de omelet. Klap de omelet dubbel en serveer.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Blije Kip. 

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Jos

    Om een echt luchtige omelet te maken ( ook bij roerei ) voeg ik per 2 eieren 1 eetlepel Spa rood toe. Door het koolzuur wordt het super luchtig.

    1. Dat ga ik zeker eens uitproberen Jos, bedankt voor de tip!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin