Mieks Special: schnitzel met jachtsaus

schnitzel met jachtsaus

Het doet nog pijn als ik eraan terugdenk. Mijn liefde voor schnitzels is ooit begonnen op wintersportvakantie in Oostenrijk.

Toen ik na een dagje vallen en opstaan in de vrieskou, ’s avonds bont en blauw een oerig bergrestaurant binnenstrompelde, gluurden ze me allemaal aan. Verlokkend fluisterend veroverden ze mijn gedeukte hartje. Ondertussen vuurden ze hun doordringende aroma’s onophoudelijk op mij af. Mijn neus begon te tintelen van geurig flinterdun vlees omkleed in een krokant en goudbruin gebakken paneerjasje dat van top tot teen verwend was in een warm bubbelig boterbad.

Al mijn zielige pijntjes verdwenen als de bekende sneeuw voor de zon. Ik wilde maar één ding: wienerschnitzel! Ik zat nog verliefd en smachtend weg te dromen, toen na een minuut of tien, maar voor mijn gevoel leek het meer dan een uur, mijn lieveling dampend voor mijn neus lag te schitteren. Wat ik me nog kan herinneren is dat ik heel voorzichtig een teder hapje nam. En ook weet ik nog dat ik onmiddellijk verblind werd door een zee aan rode hartjes voor mijn ogen. Van wat er daarna gebeurde weet ik niets meer. Wat ik echter nooit vergeten ben, is dat ik nog wekenlang hartjes zag en tegelijk ook vele vlinders vrolijk in mijn buik oorverdovend hoorde jodelen van intens verrukgeluk.

Mijn laatste wintersport is al weer even geleden, maar mijn liefde voor schnitzels houd ik springlevend. Ik maak ze tegenwoordig in mijn eigen oerige heiligdom. Hoewel de echte wienerschnitzel gemaakt wordt van kalfsfricandeau, haal ik meestal kipfilet in huis. Dat is een stuk voordeliger en je wordt er minstens zo verliefd op. Stook het liefdesvuur maar flink op – laat het hartstochtelijk vonken en vlammen!

Hoofdgerecht voor 2 personen — 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 2 el bloem
  • 2 eieren, losgeklopt (op de foto staat één ei, maar ik heb later een extra ei toegevoegd)
  • 200 g paneermeel of panko
  • 2 takjes platte peterselie, fijngehakt
  • 1x jachtsaus recept
  • Peper en zout uit de molen
  • Bakboter of olie

Verder nodig
Grote koekenpan, vleeshamer, deegroller of sauspan om de kipfilets plat te slaan, vershoudfolie

Bereiding
Snijd de kipfilets over de lengte open, maar niet helemaal doormidden. Vouw de kipfilets open. (De kipfilethaasjes snijd ik meestal wel los van de kipfilet.) Dek de kipfilets af met een stukje vershoudfolie en sla met een vleeshamer of onderkant van een sauspan, zo plat mogelijk. Probeer het vlees niet kapot te slaan. Bestrooi beide kanten met peper en zout.

Bereid de jachtsaus en houd warm.

Meng de peterselie door het paneermeel. Zet drie borden klaar: één met bloem, één met ei en één met paneermeel. Wentel de kipschnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door het paneermeel.

Verhit de koekenpan met ruim boter en wacht totdat de bellen zijn weggetrokken. Bak de schnitzels aan beide kanten goudbruin en gaar.

Serveer direct met de jachtsaus.

schnitzel met jachtsaus

Lekker met gebakken aardappels en gekookte groenten. Eet smakelijk!

Comments

  1. Aankomende zaterdag krijg ik eters, tja wat zal ik toch eens maken… En ineens weet je het, het worden deze kipschnitzels!!!

    • Leuk Elisa! De jachtsaus kun je prima van tevoren al maken en op het laatste moment alleen weer even opwarmen. De kipfilets voor de schnitzels kun je ook al voorbereiden tot aan het paneren toe. Dit kun je het beste doen vlak voordat je ze gaat bakken, anders wordt het paneerlaagje klef. Succes en veel plezier zaterdag!

  2. Dat ziet er lekker uit zeg! Ga ik binnenkort ook eens maken.

Speak Your Mind

*