Organiseer een stamppotbuffet! (inclusief recepten)

Organiseer een stamppotbuffet! (inclusief recepten)

Mijn moeder was onlangs jarig en dat werd gevierd met een gezellig stamppotbuffet. Echt zo leuk en lekker, ik kan het iedereen aanraden! Nodig vrienden of familie uit en laat ze allemaal een stamppot meenemen (wel even van tevoren afspreken wie wat maakt). Warm de stamppotten op in warmhoudrechauds en serveer met diverse soorten vlees zoals een grote pan dampende hachee, beenham met jus en verschillende soorten (rook)worst en spekjes (die we helaas vergaten en pas met het dessert op tafel kwamen). Oh jee… Ik begin er spontaan weer van te watertanden!

Hieronder geef ik je de recepten van de stamppotten die op de verjaardag van mijn moeder op tafel kwamen.

Buffet voor circa 12 personen

Menu

Rodekoolstamppot
Boerenkoolstamppot*
Hete bliksem*
Draadjesvlees
Diverse soorten vlees (rookworst, beenham en stoofvlees)

*Recept hieronder.

Organiseer een stamppotbuffet! (inclusief recepten)

Recept boerenkoolstamppot (zoals mijn moeder hem maakt)

Ingrediënten

  • 1,5 kilo aardappels
  • 2 rundvleesbouillontabletten
  • 800 g gesneden boerenkool
  • 100 tot 200 ml melk
  • 30 tot 50 g ongezouten roomboter

Verder nodig
Keukenmachine

Bereiding
Kook de boerenkool in een pan met licht gezouten water gaar en zacht. Giet de boerenkool af in een vergiet en laat goed uitlekken. Dep daarna droog op een theedoek. Doe de boerenkool in de keukenmachine en draai heel fijn (dit kun je eventueel al een dag van tevoren doen).

Schil de aardappels en snijd de grote exemplaren een keer doormidden. Kook de aardappels, in een pan met ruim water en de bouillonblokjes, totdat ze gaar en zacht zijn. Giet de aardappels af (houd een kopje bouillon achter de hand) en stamp ze fijn. Roer de puree smeuig en glad met wat verwarmde melk, boter en de bewaarde bouillon (je hoeft niet alles te gebruiken) en breng verder op smaak met zout en peper. Roer tot slot de boerenkool erdoor en verwarm de stamppot totdat hij door en door warm is.

Recept hete bliksem (zoals mijn tante hem maakt)

Ingrediënten

  • 1,5 kilo aardappels
  • 1 kilo zure appels (Goudreinetten)
  • 500 g zoete appels
  • 100 tot 200 ml melk
  • 30 tot 50 g ongezouten roomboter
  • Spekjes
  • Verse rookworst

Bereiding
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Kook de appels met een bodempje water, totdat ze zacht zijn en uit elkaar vallen.

Schil de aardappels en snijd de grote exemplaren in een keer doormidden. Kook de aardappels, in een pan met gezouten water, totdat ze gaar en zacht zijn. Leg de laatste 10 minuten van de kooktijd de rookworst boven op de aardappels en zet het vuur wat zachter zodat het water nog maar net kookt. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan knapperig en krokant uit.

Haal de rookworst uit de pan en leg even opzij. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer de puree smeuig en glad met verwarmde melk en boter en roer de appels, spekjes en in stukken gesneden rookworst erdoor. Breng de stamppot verder op smaak met zout en peper.

DSC_6075_800x554HacheeOrganiseer een stamppotbuffet! (inclusief recepten)RodekoolstamppotBoerenkoolstamppotDSC_6099_800x536DSC_6107_800x536DSC_6110_800x553
Onze oer-Hollandse avond werd geheel in stijl afgesloten met – door mijn tante zelfgemaakte – griesmeelpudding en rodebessensaus. Smullen!

Geniet smakelijk!

Comments

  1. Francine Meulenberg says:

    Uiteraard Spie niet. Andijvie met spekjes en gesmolten oude kaas. Geniet van je buffet.

  2. hoi Annemiek,

    Ik organiseer Zaterdag een stamppottenbuffet.
    Mijn probleem is hoeveel stamppot moet ik p.p rekenen.

    Ik maak zuurkoolstamp
    snijbonenstamp
    boerenkoolstamp
    spruitenstamp
    draadjesvlees worst appelmoes en spekjes
    Dit alles voor 13 personen
    Heb ik genoeg aan 2kg.aardappelen en 1kg.groente

  3. Ziet er leuk uit! Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar het recept van het dessert, hopelijk komt deze ook online 🙂

Speak Your Mind

*