Spijs & Wijn: cavolo nero bruschetta

cavolo nero bruschetta

Vandaag geen avondvullend hoofdgerecht in Spijs & Wijn, maar een smakelijk klein hapje: cavolo nero bruschetta.

Het kan je onmogelijk zijn ontgaan dat ik dol ben op cavolo nero. Zo verwerkte ik deze groente eerder succesvol in een heerlijke caesarsalade en lekker gnocchi-gerecht.

Serveer de cavolo nero bruschetta als feestelijk borrelhapje of als prikkelend voorgerecht. En leg vast een stapel servetjes klaar. Want dit is vingerlikkend lekker!

Vergeet vooral ook het mondgenot niet weg te spoelen met een bijpassend wijntje. Lees hiervoor de tip van wijngek Martin!

Hapje voor 4 personen — 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 afbakstokbrood
  • 2 tenen knoflook
  • 150 g cavolo nero
  • 4 plakjes gerookt ontbijtspek, of pancetta
  • 1 el pijnboompitten
  • 1 el oude kaas, of Parmezaan, krullen of geraspt
  • Extra vierde olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper uit de molen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd het stokbrood in schuine plakken en leg op een met bakpapier bekleed bakblik. Besprenkel het brood met wat olijfolie en bak circa 8 minuten in de oven, of totdat het brood goudbruin en knapperig is. Wrijf het brood in met een gepeld knoflookteentje.

Verhit een koekenpan met wat olie en bak het ontbijtspek circa 1 minuut op laag vuur. Zet het vuur hoog en voeg de cavolo nero toe. Roerbak enkele minuten totdat de cavolo nero is geslonken en wat zachter is. Voeg halverwege de baktijd een half teentje uitgeperste knoflook toe. Je kunt eventueel een klein scheutje water toevoegen als je de cavolo nero wat zachter wilt hebben. Als het water verdampt is, is de kool goed. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de cavolo nero over de bruschetta en bestrooi met pijnboompitten en oude kaas. Serveer direct.

cavolo nero bruschetta

Wijnkeuze Martin Kuhlman

De cavolo nero bruschetta is een heerlijk hapje met veel smaak waar de smaakpapillen het niet makkelijk van krijgen. De krachtige knoflook met de ontbijtspek en de oude kaas doen mij nu als watertanden. Uiteraard moet er hier een smaakvolle wijn bij en hierbij kies ik voor een heerlijke en wat oudere Italiaanse wijn. Ik kies voor een rode wijn waar de vonken vanaf spatten.

Eigenlijk laat ik jou kiezen, zolang de wijn maar wat ouder is. Het rijpere karakter van de wijn past uitstekend bij de cavolo nero bruschetta. Kies in dit geval voor een wat oudere Barolo, Barbaresco of een Vino Nobile de Montepulciano. Kies ook voor een Reserva, deze is al wat ouder en de wijn heeft meer houtrijping meegekregen.

Eet smakelijk!

Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Comments

  1. Bijzonder hapje…….. Kan ik dit uurtje voor serveren bereiden denk je?

    • Hoi Marleen, je kunt alles van tevoren al maken en koud opdienen, maar het lekkerste is om de bruschetta en cavolo nero lauwwarm te serveren. Het is een klusje van niks. 🙂 Als je de bruschetta van tevoren maakt en wilt bewaren, moet je hem na het afkoelen afgedekt bewaren.

Speak Your Mind

*