Zelfgemaakte foe yong hai

Zelfgemaakte foe yong hai

Kruisen jullie ook steevast foe yong hai aan als je Chinees besteld? Dit heerlijke Chinese eiergerecht met groenten in zoetzure saus mag simpelweg niet ontbreken bij een lekkere rijsttafel. Maar wist je eigenlijk dat je dit gerecht ook heel makkelijk zelf kunt maken? Alle ingrediënten zijn namelijk oer-Hollands (op de bamboespruiten na) en je maakt het klaar in minder dan 30 minuten! Probeer het maar, je zult versteld staan.

Bijgerecht – 8 personen – 30 minuten

Ingrediënten

Voor de omelet

  • 12 eieren
  • 50 g champignons, in plakjes
  • 25 g bamboe spruiten uit een blik, uitgelekt en grof gehakt
  • 50 g wortel, geraspt
  • 1 rode paprika, ontzaad en in smalle repen gesneden
  • 1 el selderij, fijngehakt
  • 1/2 prei (alleen het witte gedeelte), goed gewassen en gedroogd en in smalle ringen gesneden

Voor de saus

  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 400 ml ketchup
  • 400 ml water
  • 4 gepelde tomaten uit blik, vocht eruit geknepen en grof gehakt
  • 75 ml azijn
  • 3-4 el bruine basterdsuiker
  • Maizena

En verder nog

  • Sesamolie
  • Zout en peper uit de molen

Bereiding
Fruit de ui en knoflook enkele minuten op laag vuur in wat sesamolie totdat ze zacht, maar niet bruin zijn.

DSC_6134_800x536

Bak vervolgens de gepelde tomaten een minuut mee. Voeg de overige ingrediënten toe (behalve de azijn, suiker en maizena) en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer een papje van 1 eetlepel maizena met wat water of saus en bind de saus hiermee. Herhaal dit eventueel totdat de saus de juiste dikte heeft. Zeef de saus, verwarm opnieuw en maak hem zoetzuur op smaak met azijn en suiker. Laat nog een minuut zachtjes pruttelen.

DSC_6148_800x536

Klop de eieren los in een grote kom en roer de groenten erdoor. Ik had hiervoor een uitstekend hulpje…

DSC_6137_800x536 DSC_6138_800x536

DSC_6146_800x536

Breng goed op smaak met zout en peper. Verhit een grote hapjes- of koekenpan met wat olie en schenk het eiermengsel erin. Zet het vuur laag. Bak de omelet enkele minuten totdat de onderkant gaar is, draai om en bak de omelet aan de andere kant gaar. Ik vind het zelf makkelijker en lekkerder om af en toe even zachtjes door het ei te roeren; niet te vaak, zodat je toch grote stukken ei krijgt.

Zelfgemaakte foe yong hai

Zet het vuur uit als het ei nog iets vochtig is, het ei gaart namelijk nog verder. Schep het ei op een schaal en schenk de saus eroverheen. Serveer direct.

DSC_6161_800x572 DSC_6166_800x536

Eet smakelijk!

Comments

  1. Martine says:

    Vanavond voor 16 pers. gemaakt. Viel zeer goed in de smaak! Ben zelf ook erg enthousiast over dit recept en de uitleg hoe te maken! Helemaal top, thanks!!

  2. Net gemaakt smaakt echt net als bij de Chinees.
    Volgende keer probeert ik ook wat gembersiroop.
    Bedankt voor weer een heerlijk recept.

  3. Kan je het ook invriezen, maar alleen de eieren en groente zonder de saus.

  4. Jesse says:

    Heel erg bedankt voor de uitgebreide uitleg hoe je Foe Yong Hai moet maken. De kids vragen er al een tijdje naar. Zelf doe ik er de volgende keer waarschijnlijk geen azijn meer in of slechts de helft. Vond de nasmaak iets te zurig. Maar dat kan persoonlijk zijn. Tip voor mensen met een glutenintolerantie: gebruik maizena van het merk Duryea. Die is glutenvrij en gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. De maizena van Koopmans kan namelijk sporen van gluten bevatten.

  5. Hallo Annemiek

    Ik ben ook een nieuwe lezer van je heerlijke recepten.
    Die Foe yong hai was heerlijk en de chinees ziet ons niet meer, ha.
    volgende week babi pangang maken
    mijn complimenten, je bent een super kok

    Groetjes Anneke

  6. Ziet er heerlijk uit en ik wil het zeer zeker gaan maken.
    Maar voor nu even een vraagje:
    Kun je dit recept ook een dag van te voren bereiden??

  7. Vandaag de Foe Yong Hai gemaakt samen met je Nasi Goreng. Smaakte heerlijk en voor herhaling vatbaar.

  8. Ik mis, net als bij bij de’ afhaalchinees” de krab. Hai betekent immers krab. Vaak krijg je foe-young-kai en dat is dan met kip. Allemaal lekker maar toch?

  9. Kun je de maizena ook vervangen door arrowroot? Ben blij dat de basterdsuiker ook te vervangen is door gembersiroop, maar kan het ook met honing? Dit gerecht komt deze week op tafel!

  10. Chantal says:

    Net gemaakt en gegeten samen met jouw nasi…. Echt verrukkelijk..
    Toen de nasi klaar was dacht ik….mmmm….ziet er zo bleekjes uit….MAAR toen ik een hap nam,
    WAUW!!! Hij smaakt echt als bij de afhaalchinees. Echt mijn complimenten…

    Groetjes,
    Chantal D

  11. Margareth says:

    Super leuk dat ik dit recept vind. Mijn kids zijn 25 april jarig en willen graag foe yong hai eten maar dan wel zoals bij de chinees. Aangezien we ca. 40 man te eten krijgen wil ik het graag al van te voren maken. Denk jij dat, dat kan. Als ik bijvoorbeeld een dag van te voren alles maak en op de dag zelf het ei en de saus pas bij elkaar doe en opwarm. Zou leuk zijn als je even een reactie geeft. Thanks alvast. Groetjes, Margareth

  12. Annemiek, bedankt voor dit heerlijke recept, goed te doen en heel lekker! Ik had het samen met de babi pangang gemaakt. Wij koken regelmatig uit de chinese keuken, deze komt bij de toppers!

  13. Johanna Brinks says:

    Zelf maak ik ook weleens foe yong hai alleen maak ik het sausje ff anders maar dat doet er nu niet toe, want wat ik vooral ff kwijt wil is dat ik het zo heeerlijk vind dat jij er indd gewoon een omelet van maakt met groenten en al er al in en dat een beetje als roerei kapot bakt.De meeste recepten die je op internet tegenkomt zeggen dat je een omelet moet maken, geroerbakte groenten erin leggen en dan dubbelvouwen. Ik vind dat zoooo 3x niks! Dus helemaal goed zoals jij het doet 😉 Dat geeft mij weer het gevoel van kijk, zo gek had ik dat niet bedacht.

    • Huh? Bij de Chinees krijg je toch ook geen keurig dubbelgevouwen omelet? Ha! Bovendien is dit veel makkelijker en daar houden we van! Nooit aan jezelf twijfelen Johanna, want jij weet tenslotte het beste wat je zelf lekker vindt. En daar gaat het om! 🙂

  14. Stefanie says:

    Gembersiroop in plaats van de suiker! Zo zoeten wij de saus

    • Johanna Brinks says:

      ja ik ook!

    • Goed idee! 🙂

      • Peter says:

        Hoeveel gembersiroop doe je er dan in, in dit recept? En is dat ipv de bruine bastertsuiker?
        En ik eet het liefst dan met kipfilet. Kun je aangeven hoe je dat er dan bijmaakt?
        Heb de inkooplijst al uitgeprint…lijkt mij heerlijk en volgens mij niet een duur recept.
        Hoop snel antwoord te krijgen, dan ga ik naar de supermarkt!

        Alvast bedankt!

        Peter

        • Hoi Peter,

          Als je gembersiroop wilt gebruiken om de saus te zoeten, vervangt deze inderdaad de bruine suiker. Voeg gewoon eerst 1 of 2 el toe en proef dan of je de saus lekker vindt. Voeg anders nog wat meer toe. Als je kip wilt toevoegen, in repen snijden en even in koekenpan voorbakken. Dan toevoegen aan omeletmengsel en bereiden zoals bovenstaand omschreven. Succes! 🙂

  15. Selly says:

    Vandaag voor de 2e keer gemaakt. Ik woon in Griekenland, dus de Grieken aan de Foe yong Hai… En ze vinden het heerlijk!! De variatie met kip lijkt me ook erg lekker trouwens!

    • Hoi Selly, wat leuk om te horen, dat ook de Grieken deze foe yong hai waarderen! 😉 Voor de kipvariant zou ik overigens een kipfiletje pocheren, in stukken snijden en op het laatste moment door het eimengsel roeren. Mmmm… krijg er direct zin in.

  16. Ruud says:

    Je krijgt al trek als je de mooie foto’s ziet!
    Maar naast je lieve dochter niemand aan tafel. Het recept is voor 8 personen. Is er een gemakkelijke formule om een recept om te zetten naar 4 personen?

    • Hoi Ruud,

      Je kunt voor 4 personen alle ingredienten behalve de eieren halveren. Ik zou acht eieren gebruiken. Maar het ligt er natuurlijk ook een beetje aan wat je er verder bij serveert. Bij mij was dit een onderdeel van een uitgebreide rijsttafel met meerdere gerechten. Als je naast de foe yong hai minder gerechten serveert, mag je uiteraard best wat meer maken.

  17. pauline says:

    Heb het gisteren gemaakt, echt super super lekker!
    Ik voeg zelf ook kip toe .

  18. Miriam says:

    mmmm dat ziet er heerlijk uit,ga dit zeker proberen.
    maar Annemiek zie dat jij veel zo’n elektrische hapjespan gebruikt,is deze echt zo makkelijk?
    ik overweeg hem te kopen voor de camping
    groetjes Miriam

    • Hoi Miriam,

      Ik kook het liefst buiten en gebruik dan inderdaad vaak de hapjespan. Die is namelijk lekker groot en naderhand heel makkelijk om schoon te maken. Ik denk alleen dat deze pan teveel stroom verbruikt voor op de camping, dat zou je even na moeten kijken. Anders is een skottelbraai misschien handiger. Je kunt daar diverse pannen opzetten, waaronder een paellapan. Dit is een grote diepe pan waar je hetzelfde mee kunt als de elektrische hapjespan.

  19. mmm…mijn favoriet, ik voeg nog gember toe aan de saus (vers geplet of gembersiroop)

Speak Your Mind

*