Ingrediënten
Aardappelpuree
- 0,5 kg kruimige aardappels
- Scheutje slagroom
Of gebruik een restje aardappelpuree van de vorige dag.
Om te paneren
- Paar eetlepels bloem
- 1 ei, losgeklopt
- 100 g panko
- Gedroogde peterselie
Verder nodig
- Frituurpan
Een restje aardappelpuree over? Maak er aardappelkroketjes van! Voor deze aardappelkroketjes gebruikte ik een restje aardappelpuree (gemaakt volgens onderstaand recept) van de vorige dag. Ik had 240 gram aardappelpuree en kon hier 9 aardappelkroketjes van maken. Heb je geen restje aardappelpuree over dan schat ik dat je van een halve kilo ongeschilde aardappels ongeveer 15 aardappelkroketjes kunt maken.
Een veel voorkomend probleem bij zelfgemaakte aardappelkroketjes is dat ze tijdens het bakken openbarsten. Een van de grootste boosdoeners is teveel water in de aardappelpuree. Tijdens het bakken verandert het water in stoom en die zoekt een uitweg. Zorg dus dat je de aardappels na het koken goed laat droogstomen op laag vuur.
Basisrecepten, Hartige keuken, Bijgerechten, Aardappelrecepten
Of gebruik een restje aardappelpuree van de vorige dag.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Schil de aardappels en halveer grote exemplaren zodat alle aardappels ongeveer dezelfde grootte hebben. Kook de aardappels in een ruime pan met licht gezouten water tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af en zet de pan terug op laag vuur om de aardappels droog te stomen. Let wel op dat de aardappels niet aanbranden.
Stamp de aardappels fijn met een pureestamper, er mogen geen stukjes meer in de puree zitten. Voeg zoveel slagroom toe tot je een gladde en stevige puree hebt. (Als je net als ik een kaasliefhebber bent kun je nog een handje geraspte oude kaas door de puree roeren, dat geeft de puree wat pit.) Breng goed op smaak met zeezout en zwarte peper uit de molen. Laat de aardappelpuree volledig afkoelen en laat dan afgedekt op een koele plek (liever niet de koelkast want dan kan er weer vocht in de puree komen) opstijven.
Verhit de frituurpan op 180 graden.
Zet drie diepe borden klaar met bloem, losgeklopt ei en panko. Roer wat peterselie door de panko.
Schep met een lepel wat van de aardappelpuree (ongeveer 30 gram) en vorm er met je handen kleine kroketjes van. Ik rolde ze voorzichtig op een snijplank tot een kroketje. Rol de aardappelkroketjes een voor een door de bloem, dan het ei en tot slot de panko. Probeer de kroketjes zo min mogelijk met je vingers aan te raken maar schud het bord of de kom heen en weer om ze te bedekken, zo blijven je handen schoon.
Frituur de kroketjes circa 3 tot 4 minuten in de olie tot ze goudgeel van kleur zijn. Blijf erbij tijdens het bakken, het gaat heel snel en als je ze iets te lang bakt kunnen ze openbarsten. Bak het liefst niet meer dan vijf kroketjes tegelijk.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
om 10:31
Hallo Annemiek
Zouden deze kroketjes ook in de oven kunnen?
Grt Lianne
om 11:22
Hoi Lianne, het kan wel maar ze worden dan niet zo mooi goudgeel en de kans dat ze openbarsten is groter.