Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 200 g koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes
  • 100 g witte basterdsuiker + 1 el extra
  • Snufje zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1,5 kg Elstar of Goudreinet
  • 1/2 sinaasappel, alleen de rasp
  • 50 g rozijnen, geweekt in rum of water
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1,5 el custardpoeder
  • 2 el abrikozenjam

Verder nodig

  • Ronde springvorm 24 cm

Bereiding

Meng in een kom de bloem, 100 g basterdsuiker, snufje zout en 1 eetlepel speculaaskruiden door elkaar. Voeg de boter toe en kneed met een koele hand zo snel mogelijk tot kruimels. Voeg de helft van het ei toe en kneed verder tot een soepele deegbal.

Het kneden van het deeg gaat het makkelijkste en snelste met een keukenmachine met deeghaak.

Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Schil ondertussen de appels en snijd in stukjes. Meng in een kom de appel, 1 el suiker, 1 el abrikozenjam, sinaasappelrasp, overige speculaaskruiden, uitgelekte boerenjongens en custardpoeder door elkaar.

Vet de springvorm in met boter. Rol 3/4 van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een ronde lap,  die iets groter is dan de bakvorm. Bekleed de bakvorm met het deeg. Verdeel de appelvulling over het deeg en druk goed aan.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en snijd in smalle stroken. Leg de repen deeg in een ruitvorm op de vulling en druk ze aan de deegrand vast. Bestrijk het deeg met het overige losgeklopte ei.

Bak de taart in het midden van de oven in ca. 1 uur, of totdat hij goudbruin is. Haal de taart uit de oven en zet hem op een rooster. Verwarm de overige abrikozenjam in de magnetron of in een steelpannetje en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen.

Verwijder de rand van de vorm en laat de taart verder afkoelen, of serveer de appeltaart lauwwarm met een bolletje kaneelijs en een flinke dot vers geklopte slagroom.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
4 reacties

Verdeel je liefde

  1. Linda

    Hoi, maakt het veel verschil als je gewone suiker gebruikt in plaats van basterdsuiker?
    Groetjes linda

    1. Hoi Linda, gewone suiker kan ook, maar basterdsuiker is iets fijner en lost beter op.

  2. Ingrid

    Wat doe je met rasp van sinaasappel? En mis vanille suiker bij ingredienten.
    Ben ermee aan de sLag, lijkt me heerlijk!

    1. Hoi Ingrid, bedankt voor je reactie! Zag nog wat meer dingen staan die niet klopten dus heb het snel aangepast! Excuses voor de verwarring! Hoop dat het lukt en dat hij gaat smaken!

Follow on Bloglovin mytastenld.com