Baktips: voorkomen dat lange vingers in taart naar boven drijven

De aardbeienkwarktaart van mijn schoonmoeder (dit recept) is al jaren dé taarthit op verjaardagen. De kwarkvuling is heerlijk luchtig en fris van smaak en de bodem van lange vingers is lekker licht. Ik vind de bodem na een dag (of zelfs 2 dagen) het lekkerst, omdat de lange vingers dan het vocht uit de aardbeienkwark hebben geabsorbeerd en wat zachter worden, zonder klef of zompig te zijn. Inmiddels heb ik al heel wat varianten op de aardbeienkwarktaart gemaakt, maar de bodem van lange vingers is gebleven.

Toch krijg ik regelmatig vragen over die bodem. Een van de meest gestelde vragen is hoe wordt voorkomen dat de lange vingers boven komen drijven. Ik geef je een aantal tips!

1. Vet de bodem van de springvorm in met boter of olie.

Door de bodem van de springvorm in te vetten met een beetje boter of olie blijven de lange vingers een beetje vastplakken aan de bodem waardoor ze minder snel losraken.

2. Leg de lange vingers niet te strak tegen elkaar aan.

Als je de lange vingers te strak tegen elkaar aanlegt schieten ze bij het minste of geringste los als je de kwarkvulling er bovenop schenkt of tegen de vorm aanstoot. De kwarkvulling komt dan onder de lange vingers waardoor ze naar boven drijven.

Baktips: voorkomen dat lange vingers in taart naar boven drijven

3. Giet de kwarkvulling langzaam over de lange vingers.

Als je de kwarkvulling langzaam en rustig over de lange vingers schenkt zullen de lange vingers netjes op de bodem blijven liggen en niet omhoog komen drijven.

Limoncello kwarktaart met lange vingers

Baktips!, Zoete recepten, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(1 stemmen)
6 reacties

Deel je liefde

 1. Wil Sandee

  Tip:
  Springvorm bekleden met bakpapier
  Giet kwarkmengsel in springvorm
  Lange vingers erboven op leggen
  Opstijven in koelkast
  Taart keren dan is de bodem van langevingers

 2. Gea

  Als je wilt een topping op de bodem leggen en vervolgens kwark er langzaam overheen gieten. Als laatste de lange vingers er op leggen. Als de taart voldoende is opgestijfd de rand losmaken en er een bord overheen leggen. Taart keren.

 3. Fijnalda

  Hoi Annemiek, op jouw foto liggen de lange vingers met de suikerlaag naar boven. Speciale reden? Overigens is de kwarktaart super lekker!

  1. Hoi Fijnalda, niet echt een specifieke reden, het kan allebei. Hopelijk bleven de lange vingers op de bodem zitten. 😉 Leuk om te horen dat hij gesmaakt heeft!

   1. Fijnalda

    Ik heb nooit problemen met “drijven”. Als je maar rustig schenkt 😉

    1. Klopt Fijnalda, ik heb er zelf ook nooit last van. 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde